Cu 11 ani înainte, în 1848, s-a născut acea generație de tineri care au pornit Revoluția la Iași și în Țara Românească, luptând cu toată convingerea pentru idealurile lor.
Acei tineri din 1848 sunt cei care au construit mai apoi România. Ne gândim la I.C. Brătianu, la Alexandru Ioan Cuza, la Mihail Kogălniceanu, la Nicolae Bălcescu, la Ion Heliade Rădulescu, la CA Rosetti, la Costache Epureanu, la Eugeniu Carada, la Dumitru Brătianu, la Alecu Russo, la Ștefan și Nicolae Golescu. Ei sunt cei care au gândit acest grandios proiect, ei sunt cei care l-au pus în practică, ei sunt ideologii României moderne.
Istoria și țările nu se fac fără oameni, fără elite iar generația din 1848 este cea care chiar și astăzi, la aproape 200 de ani de la momentul istoric al Unirii Moldovei cu Țara Românească, ne oferă cea mai bună lecție de proiect național.

Astăzi, în 24 ianuarie, avem obligația a ne gândi la grandioasa moștenire pe care acea generație ne-a lăsat-o în responsabilitate, România. Avem obligația a ne gândi la lecția istorică pe care acea generație ne-a transmis-o.
Peste ani, generația noastră trebuie să rămână în istorie drept cea care a salvat România de sub jugul comunist, a contribuit la modernizarea României, a fost cea care a reușit integrarea României în NATO și Uniunea Europeană.
Astăzi România este parte a lumii moderne. Ceea ce trebuie să facem în continuare este să oferim stabilitate, siguranță fiecărui cetățean. Trebuie să apărăm democrația, prin garantarea egalității de șanse, prin echilibru social, prin încurajarea meritocrației. În fapt și în sine trebuie să continuăm munca și viziunea acelei generații primordiale din istoria României.”