Încă de la începutul anului am arătat că bugetul României se bazează pe venituri supraestimate și pe cheltuieli subestimate. Guvernarea iresponsabilă duce România, inevitabil, în colaps financiar. Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, consideră că actualul ministru al finanțelor a pierdut contactul cu realitățile fiscal – bugetare din România și este un ministru care reprezintă cu multă fidelitate lipsa de profesionalism economic al PSD, un real pericol pentru sustenabilitatea finanțelor romanești, care lasă impresia că nu reușește decât să cârpească constant găurile unui buget croit prost de la bun început, potrivit unui comunicat de presă.„Execuția bugetară a primelor cinci luni din 2019 arată dezastrul din finanțele României. Este pentru prima dată când, după criza globală de acum zece ani, deficitul bugetar ajunge la un nivel fără precedent. Dacă în 2015, spre exemplu, la sfârșitul primelor cinci luni ale anului aveam un excedent de 6 miliarde lei, astăzi, deficitul bugetar a ajuns la 15 miliarde, tot după primele cinci luni din an. Pare destul de clar că actualul ministru al finanțelor, recent instalat în echipa ce conduce PSD, a pierdut contactul cu realitățile fiscal – bugetare din România. Este un ministru care reprezintă cu multă fidelitate lipsa de profesionalism economic al PSD, un real pericol pentru sustenabilitatea finanțelor romanești, care lasă impresia că nu reușește decât să cârpească constant găurile unui buget croit prost de la bun început”, constată deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Analizând contextul bugetar, prima observație frapantă privește evoluția veniturilor și cheltuielilor în primele 5 luni, o curbă negativă cu pantă mare, în care creșterea veniturilor totale, de 13 miliarde lei, este depășită cu mult de cheltuielile totale, care au crescut cu mai mult de 20 de miliarde de lei, peste diferența negativă deja acumulată, împingând deficitul bugetar total spre cea mai mare valoare din 2012 până în prezent, respectiv 15 miliarde de lei. Încă de la începutul anului am arătat că bugetul României se bazează pe venituri supraestimate și pe cheltuieli subestimate. Actuala execuție doar confirmă aceste evoluții. Ministrul de finanțe, într-un rar moment de realism, spunea de curând că este nevoie de o creștere a veniturilor de 7 miliarde  de lei, pentru a ne menține pe linia de plutire și a ne încadra în deficitul asumat prin Legea bugetului, de 2,76% din PIB, un obiectiv care a devenit intangibil, cel puțin pentru acest guvern, repetent la economie”.

Sursa: https://financialintelligence.ro/deputatul-liberal-marilen-pirtea-vicepresedinte-al-camerei-deputatilor-guvernarea-iresponsabila-duce-romania-inevitabil-in-colaps-financiar-cel-mai-mare-deficit-de-dupa-criza-de-acum-10-ani/?fbclid=IwAR27n9RR-uGbQUTeCzxGvZt5PiSNpN2VQ1SQuLWUuAm5ixKXS2dfABXVb-4