Am reluat discuțiile referitoare la un subiect extrem de important pentru cetățeni: Cerul Unic European. În deplasările pe care le-am făcut în ultimele săptămâni pe calea aerului către Spania și Bruxelles, am acumulat întârzieri de câteva ore. Sunt convins că aceasta este o experiență prin care trec sute de oameni anual, care se repetă în fiecare vară, pe timpul vacanței, când companiile aeriene, mai ales cele low-cost suplimentează numărul de zboruri către destinațiile de vacanță. Această situație trebuie remediată, mai ales că acum există soluții. După cum știți, la propunerea mea, Comisia europeană a executat un studiu pilot referitor la noua arhitectură a spațiului aerian, care oferă o imagine clară a acestor disfuncționalități propunând și soluții. Concluziile studiului sunt extrem de spectaculoase: se poate ajunge la o creștere de capacitate de 25% până la 50%. Pe 12 septembrie, Comisia Europeană va prezenta în cadrul unei conferințe un plan de acțiuni, iar eu voi face tot ce se poate să rămân parte a deciziilor care se vor lua în acest domeniu. În acest moment există 14 000 de controlori de trafic, care de multe ori blochează traficul aerian. Concluziile studiului realizat la inițiativa mea vor trebui transformate în soluții și aplicate. Pasagerul trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre, iar eu voi insista să luăm cât mai grabnic măsuri în interesul pasagerilor.