Mara Mareş, preşedintele Tineretului Naţional Liberal şi deputat #PNL: Ieri am avut o vizită de lucru la Ministerul Educației, unde am supus atenției dnei. ministru Monica Cristina Anisie o masură pe care am promovat-o constant pe durata mandatului meu și pe care actuala majoritate din Parlament a respins-o constant. Din cauza unei majorități parlamentare ostile, aproape orice proiect depus de un parlamentar liberal, chiar şi un proiect evident benefic, proiect de susţinere a tinerilor studenţi, a fost respins şi nu a ajuns niciodată să fie implementat.
Mă bucur că am găsit deschiderea şi sprijinul necesar la doamna ministru al Educației şi un proiect ȋn care am crezut enorm a devenit realitate. Astăzi, doamna Monica Anisie, a emis un ordin de ministru prin care a decis ELIMINAREA taxelor de recunoaștere și echivalare a diplomelor obținute de studenţii români în străinătate!
Acesta a fost proiectul meu de suflet, am luptat pentru a-l duce la ȋndeplinire deoarece are o simbolistică puternică pentru toți cei care studiază ȋn străinătate, obțin diplome în instituţii de ȋnvăţămând de prestigiu, aleg să revină în țară și unul dintre primele contacte pe care le au cu statul este printr-o taxă de echivalare a diplomelor.
Ne plângem de milă că avem un exod al creierelor cum nu mai are nicio altă ţară ȋn Europa şi în loc să ȋi ȋncurajăm pe aceşti tineri bine pregătiţi să revină acasă, ȋn loc să ȋi primim cu brațele deschise, noi, stat român, îi taxăm, atât la propriu, cât şi la figurat. Este interesul statului ca un tânăr bine pregătit să fie repatriat, astfel că statul trebuie să privească acest serviciu de echivalare a diplomelor studenţilor care au studiat ȋn afara ţării ca pe o investiţie, nu ca pe o metodă jenantă de a ȋncasa o sumă insignifiantă pentru bugetul statului printr-o taxă aberantă.
Dna. Ministru Anisie ne arată din nou că „reușește să ajute elevii chiar dacă nu mai este la catedră”.
Pentru prima dată în viață, un ministru al Educației a ascultat activ ceea ce am avut de spus, și a ales să fie de partea bună a lucrurilor – de partea noastră, a tinerilor, a celor care căutăm o perspectivă serioasă în România.
Vă mulțumesc, dna. Anisie, în numele Generației Altfel, pentru că aţi fost dispusă să ascultaţi, pentru că aţi ȋnţeles şi pentru că reuşiţi să ajutaţi activ elevii şi studenţii chiar dacă nu mai sunteţi la catedră!