❗️”Mâine are loc prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliului Uniunii Europene (UE) cu privire la desemnarea primului procuror-șef al UE. Parlamentul intră în negocieri cu o poziție puternică, în timp ce Consiliul intră cu o poziție slabă.

ℹ️ Parlamentul European a avut o audiere publică, urmărită de sute de mii de cetățeni, și două voturi în comisiile de specialitate, ambele câștigate de candidatul român. În Consiliu, a avut loc doar un vot de probă, la nivel tehnic.

↗️ Poziția Parlamentului European este puternică și foarte clară: candidatul român, doamna Laura-Codruța Kövesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar și fără spațiu de manevră: să apere candidatul care a câștigat în Parlament și să se impună în negocierile cu Consiliul.

↗️ Cerem Consiliului să țină cont de evaluarea comisiei de experți independenți europeni, precum și de audierea și votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European și să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-șef european. Este necesară o decizie fără întârziere pentru ca noul procuror-șef să poată începe rapid construcția acestei noi instituții care trebuie să devină funcțională până la finalul anului 2020″.