Discuțiile celor doi lideri vor avea în prim-plan provocările în materie de securitate, dar și modalitățile de a duce mai departe, pe baze reciproc avantajoase, parteneriatul celor două țări în materie de comerț și energie.Conform comunicatului transmis de Casa Albă,„Vizita președintelui Iohannis în Statele Unite intervine în condițiile în care românii marchează 30 de ani de la căderea comunismului, iar România s-a alăturat NATO de 15 ani. Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste importante aniversări împreună cu președintele Iohannis”,

Klaus Iohannis se află la a doua întâlnire oficială cu preşedintele Donald J. Trump în reşedinţa acestuia de la Washington, după cea din 9 iunie 2017. Cei doi preşedinţi au susţinut atunci o conferinţă de presă comună, în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, în cadrul căreia Trump a aplaudat curajul lui Iohannis în lupta anticorupţie, a anunţat că Statele Unite îl susţin oficial în această luptă şi că au încredere că şeful statului român o va câştiga.
Donald Trump a lăudat, la acea vreme, România pentru majorarea bugetului Apărării la 2% din PIB şi a spus că speră ca ţara noastră să fie un exemplu pentru toate statele membre NATO.
Klaus Iohannis a fost primul lider din estul Europei invitat la Washington de Donald Trump după câştigarea mandatului de preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi primul preşedinte român post-decembrist care a susţinut o conferinţă de presă la Casa Albă.