Klaus Iohannis președintele României: ”Insistența cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român. Cu fiecare zi, se văd noi consecințe negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidențiat.Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului.
Dacă doamna Dăncilă nu înţelege nici acum sensul deciziei Curţii Constituţionale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educaţie, premierul trebuie să se prezinte în Parlament.
Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție.
Citiți declarația integrală aici: https://pnl.ro/go/HyNXb5