Klaus Iohannis pleacă, mâine în Statele Unite, la invitaţia oficială a preşedintelui Donald Trump. Presedintele României  se va afla la Casa Albă pentru a doua oară, după vizita din iunie 2017. Energia, securitatea și parteneriatul strategic dintre SUA și România vor fi principalele teme de discuție. Președintele României va evidenția, cu această ocazie, faptul că țara noastră va continua să fie un partener strategic solid și un aliat responsabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritățile politicii externe a României fiind consolidarea relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic, se arată în mesajul transmis de Administraţia Prezidenţială. Aspecte legate de NATO, cheltuielile pentru apărare, relația pe energie, relația economică şi vizele pentru SUA se vor afla, din nou, pe agenda discuțiilor.

Pe de altă parte, România vrea ca SUA să staționeze mai mulți militari americani pe teritoriul țării noatre, ca o garanție de securitate sporită.

În ceea ce priveşte securitatea energetică, România este interesată de o mai mare implicare a SUA în regiunea Mării Negre. Ţara noastră a subliniat această preocupare la Inițiativa celor Trei Mări, la cel de-al treilea summit al acestui format de cooperare, care a avut loc la București, în luna septembrie.

În ceea ce priveşte situaţia Exxon Mobil, în contextul în care compania americană a transmis un avertisment privind ordonanţa de urgenţă 114 şi Legea offshore, preşedintele Iohannis a anunţat că ”există o disponibilitate, la nivel de Guvern, de a repara nişte chestiuni care nu au fost bine gândite”.

Sursa: https://www.b1.ro/stiri/externe/klaus-iohannis-vizita-in-sua-290823.html?fbclid=IwAR1j8YIrwSGg8J1mcfK9Yarp4j0AG1CeapWqMsfEyNlpeC4rAhLgdDVTyDw