Românii au dat pe 26 mai și un vot clar pentru integrarea mai profundă a României în Uniunea Europeană. Vreau să găsim împreună cele mai bune căi pentru ca toate aceste chestiuni dorite de cetățeni să fie puse în practică.

Președintele Klaus Iohannis a spus, în urma consultărilor de la Cotroceni, că a invitat partidele parlamentare să semneze un „acord național pentru consolidarea parcursului european al României”, un pact politic pentru România europeană.

Iohannis a spus că va trimite acordul național „imediat” partidelor.

Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la învitația mea de a semna un acord național”, a spus președintele.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, dupa doua zile de consultari pe tema rezultatului referendumului pe justitie, ca invita partidele parlamentare sa semneze un pact politic pentru Romania europeana.

„Pentru a valorifica votul la referendum si consultarile, am decis sa invit partidele sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau un pact politic pentru Romania europeana”, a spus Klaus Iohannis.

Iata ce contine acordul propus partidelor de Klaus Iohannis

Acordul prevede:
Transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru infractiuni de coruptieTranspunerea in legislatie a interdictiei adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonanteTranspunerea in legislatie a masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publiceRevizuirea Legilor Justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, in deplin si strict acord cu avizele Comisiei de la Venetia, a Consiliilor Consultative ale Judecatorilor si Procurorilor Europeni, precum si a rapoartelor Comisiei Europene si GRECOAdoptarea modificarilor aduse Codului penal si Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene

De asemenea, seful statului a facut apel la politicieni sa implementeze cat mai repede rezultatul votului de la referendum.

„Politicienii trebuie sa implementeze rezultatul votului. Trebuie creata legislatia care interzice amnistia si gratierea pentru corupti, interzic OUG si extinde dreptul de a contesta OUG.

Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii PSD si ALDE, romanii au aratat clar: Romania e o tara pro-europeana, acest lucru e foarte important, politicienii trebuie sa traga concluzii”, a completat Klaus Iohannis.

Seful statului a incercat, timp de doua zile, sa stabileasca modul in care vor fi puse in practica rezultatele referendumului pentru justitie.

Mai jos puteți vedea declaratia de presă a Președintelui României:  https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/1092991277755397/