Avem un anunț de făcut din partea Partidului Național Liberal. Astăzi, președintele Organizației PNL Diaspora, domnul senator, Viorel Badea, a depus la Parchetul General, denunț penal împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai, duminică, este incalificabil și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, trebuie să răspundă penal  pentru fapta cu premeditare săvârșită de acesta și de toți cei cu responsabilități în organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate, faptă cu premeditare de împiedicare a exercitării dreptului de vot al cetățenilor români.

Este o faptă cu premeditare la care am asistat duminică, atunci când mii de cetățeni români alungați din țară de această guvernare și de guvernările PSD din anii trecuți, români care și-au căutat un nivel de trai mai bun în alte țări și au vrut să schimbe România în bine, le-a fost interzis dreptul la vot într-un mod inimaginabil. Au fost abuzuri săvârșite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infracțiuni penale care trebuie pedepsită.

În denunțul penal depus astăzi la Parchetul General sunt evidențiate aceste fapte care demonstrează intenția autorului, respectiv, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu și probele în susținerea acestei acuzații.

Din păcate, ceea ce s-a întâmplat duminică, arată o ură a celor din PSD și din ALDE, care știind că nu vor obține niciun folos în urma votului exprimat de cetățenii români în străinătate, au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot. Știind că în 2014 cetățenii au venit masiv la secțiile de votare din străinătate pentru a vota împotriva PSD și pentru alegerea președintelui Klaus Iohannis, aceștia știau foarte bine ce se va întâmpla și duminică și au încercat să împiedice un vot împotriva lor, atât pentru el sau pentru partidul din care face parte, ceea ce arată că fapta săvârșită de Teodor Meleșcanu a fost una cu intenție pentru obținerea unor foloase atât pentru el sau pentru partidul din care face parte, respectiv aceea de a împiedica exercitarea unui drept de vot.

Grav este însă, că s-a încălcat un drept fundamental al cetățenilor români și potrivit Codului Penal, împiedicarea votului prin orice mijloace, acesta este textul de lege, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Sigur, organele judiciare vor analiza probele, vor desfășura anchetele  necesare și vor constata vinovații. Însă, noi, Partidul Național Liberal, cerem atât lui Teodor Meleșcanu cât și celor care în continuare conduc Guvernul României, împotriva voinței cetățenilor exprimată în data de 26 mai, să renunțe la această prigoană a românilor plecați în străinătate, la această ură față de românii care nu îi mai doresc și la opresiunea pe care acest Guvern o manifestă față de românii din străinătate.

S-a văzut acest lucru la alegerile din 2014 , s-a văzut la mitingul din 10 august, anul trecut, mitingul diasporei, când au fost pur și simplu atacați în mod violent în timpul unei manifestații pașnice și se vede în continuare că, cetățenii români din străinătate, pentru această guvernare, parcă nu sunt cetățenii acestei țări.

Abuzurile la care au fost supuși cetățenii români în străinătate o să vi le explice colegul meu, domnul senator Viorel Badea, modul în care autoritățile române au înțeles să asigure dreptul la exercitarea votului și, mai bine spus, modul în care au încălcat grosolan, în bătaie de joc, drepturile cetățenilor români  din străinătate.

Aș mai adăuga un lucru, invităm toți cetățenii care au fost lezați în exercitarea dreptului lor la vot și sunt parte vătămată a acestui proces electoral defectuos, să ne trimită sesizările lor pe adresa de mail:  diaspora@pnl.ro , pentru a le acorda asistență juridică, pentru ca la rândul lor, să facă denunțuri împotriva celor care au împiedicat exercitarea dreptului la vot.

În concluzie, aș vrea să aduc în sprijinul solicitării noastre de sancționare și de pedepsire a celor care au împiedicat exercitarea dreptului la vot încă un argument al acțiunii premeditate al acestei infracțiuni cu premeditare este faptul că, Autoritatea Electorală Permanentă, încă din 12 mai, a anuțat că numărul de buletine de vot trimise în străinătate a fost de 1.330.500 de buletine de vot. Cu alte cuvinte, știau că se așteptau la un vot masiv în secțiile de votare din străinătate, din moment ce au realizat peste 1.300.000 de buletine de vot și peste 1.300.000 de timbre autocolante.

Deci, știau că se va întâmpla acest lucru și au împiedicat cu premeditare votul românilor din străinătate, care în final a ajuns doar la 360.000 cetățeni, care și-au putut exercita dreptul de vot. Deci, 1.300.000 buletine de vot au fost tipărite, așteptându-se la un astfel de vot și din acest 1.300.000  buletine de vot, doar 360.000 au putut să le folosească pentru a-și exprima opțiunea.

Așadar, ministrul Teodor Meleșcanu și toți cei responsabili cu organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate trebuie să răspundă pentru faptele lor, așa cum am arătat în denunțul penal depus de Partidul Național Liberal, care încalcă în mod flagrant și cu premeditare dreptul cetățenilor la vot