Comunicat de presa primită de la domnul deputat Ion Ștefan (Grupul parlamentar al PNL) Legea colectării selective a intrat în vigoare de la 1 iulie. Ce fac Primăria Focşani şi CUP Salubritate? Nu ridică gunoiul cu zilele! Municipiul Focşani are o mare problemă în ceea ce priveşte colectarea gunoiului menajer, colectarea selectivă, reciclarea şi transferul către rampa de gunoi. Cartierele oraşului sunt pur şi simplu sufocate de gunoi, pubelele fiind arhipline în fiecare zi. Oamenii reclamă, în plus, că ar fi zile în care operatorul local, CUP Salubritate, nu trece să ridice deşeurile, iar consecinţa este lesne de observat: ghenele dau pe afară, fiind răscolite de unii şi alţii.Mai mult, cu toate că focşănenii plătesc o taxă de aproape 12 lei/persoană/lună, care include şi o parte pentru chirie casete, în faţa scărilor de bloc tronează pubele sparte, fără capace, murdare, care în mod normal ar trebui scoase din uz de…ieri!Ce faceţi, domnilor de la Primăria Focşani şi CUP Salubritate? Pentru ce plătesc focşănenii taxa pe gunoi?Recent, primarul Misăilă ne anunţa că, în viitorul apropiat, vom duce gunoiul cu cartelă! Nu ştim ce cărţi SF răsfoieşte primarul, dar îl atenţionez, pe această cale, că până la cartelă te prinde de nas mirosul şi mizeria!În plus, de la 1 iulie 2019 a intrat în vigoare legea prin care suntem obligaţi să colectăm deşeurile separat, pe patru fracţii: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Aţi văzut cumva în Focşani că s-au înmulţit pubelele pentru gunoi selectiv? NU! CUP Salubritate susţine că ar fi în oraş 94 de astfel de amplasamente, număr pe care, personal, nu îl consider veridic.Noua lege ne asigură că produsele pe care le aruncăm sunt reciclate şi reutilizate, astfel încât gunoiul nu mai ajunge în depozite, în incineratoare sau în ape. Cu toate că noile reglementări au intrat în vigoare, Primăria Focşani şi firma de salubritate încă nu s-au conformat pentru a oferi focşănenilor care au contract cu cei de la CUP Salubritate sau alt operator autorizat mijloacele necesare pentru colectarea selectivă.Avem deja întârzieri nepermise într-un proiect de mediu, Vrancea Curată, şi, în acest ritm, în Focşani nu se va face prea curând, colectare selectivă decât dacă populaţia va pune presiune pe administraţia locală să intre în rândul ţărilor europene.Le recomand focşănenilor să înroşească liniile telefonice de la Garda de Mediu Vrancea: 0237/621.300 sau 0237/621.375 ori whatsapp-ul CUP Salubritate Focşani: 0785100.222 pentru sesizări în ceea ce priveşte neridicarea gunoiului menajer şi necolectarea lui selectivă. Odată ce Garda de Mediu este sesizată, la rândul ei trebuie să ceară măsuri imediate către autorităţile locale.