Ludovic Orban: Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, nu voi răspunde la nicio bădărănie şi minciună nenorocită care a fost rostită de la acest microfon. Am să repet din nou mesajul, ştiu că aveţi probleme cu cititul, dar înainte de a vorbi despre un subiect vă readuc aminte că trebuie să citiţi. Văd că nici măcar nu m-aţi ascultat privitor la ordonanţă. Guvernul PSD a introdus coplata şi contribuţiile financiare suplimentare, noi am prorogat intrarea în vigoare cu un an de zile a coplăţii şi a contribuţiilor financiare suplimentare. Mai mult decât atât, este interzis inclusiv pentru spitalele publice şi spitalele private să ceară vreun leu în plus pacienţilor din programele respective, care beneficiază de serviciile furnizate în spitalele respective. Fiţi atenţi, măcar ascultaţi, dacă aveţi probleme cu cititul!
Văd că vă luptaţi în continuare cu băncile. Domnule, eu am aici – unde e domnul Simonis? Unde e, a fugit din sală domnul Simonis? Deci, o să îi dau, să îi înmânez, am în mână un proiect de lege care este intitulat aşa: ‘Propunere legislativă, lege privind exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând primă de stat şi accesorii’. Proiect de lege care are acelaşi conţinut ca proiectul de ordonanţă de urgenţă care a fost iniţiat de colegul meu de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi pe care dumneavoastră l-aţi înaintat, domnule Simonis. Nu sunteţi de acord cu proiectul? Vă spun că nu am adoptat ordonanţa, nu am adoptat ordonanţa pentru că am remarcat că există un consens parlamentar, atâta timp cât au semnat aici liderii aproape tuturor grupurilor parlamentare, mai puţin o formaţiune politică. Ca atare, domnule Simonis, uitaţi ce aţi semnat, în caz că nu vă aduceţi aminte, da? În caz că nu vă aduceţi aminte.
Eu când aud de povestea asta cu împrumuturile în gura PSD-ului, domnule, îmi dau seama că nu mai există limita neruşinării la PSD. Păi, de ce suntem noi obligaţi să luăm împrumuturi? Pentru cheltuielile provocate de noi, pentru deficitul bugetar pe care ni l-aţi lăsat în cârcă şi pe care suntem obligaţi să îl readucem într-un termen cât mai scurt în condiţiile reglementărilor de la nivel european? Iar am să vă dau pe date, domnilor. În trei ani de guvernare, aţi împrumutat fără să daţi drumul la vreun proiect de autostradă. Le-aţi pitit la o comisie de strategie şi prognoză, ca să scrie Vâlcov parteneriate public-privat către companii inventate, şi nu aţi făcut altceva decât să îngropaţi proiectele respective, blocând dezvoltarea economică a României. Deci, v-aţi împrumutat în trei ani de zile: 225 de miliarde, pe nimic, ca să acoperiţi găurile bugetare pe care le-aţi provocat şi care în realitate s-au dovedit mult mai mari decât minciunile gogonate pe care le-aţi prezentat în Legea bugetului de stat în 2019. Dumneavoastră vorbiţi de ordonanţe de urgenţă, dumneavoastră care aţi dat ordonanţă de urgenţă ca să modificaţi legea responsabilităţii fiscal-bugetare, ca să nu mai fie obligat premierul şi ministrul finanţelor să dea declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor care stau la baza Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat? Dumneavoastră vorbiţi de ordonanţă de urgenţă şi de luat primari cu japca? Păi, cine a dat Ordonanţa 55? Nu cumva dumneavoastră, PSD-ul? Cine a luat 500 de primari în prag de alegeri prezidenţiale în 2014? Nu cumva PSD-ul? Dar nu i-a luat pe nimic, i-a luat oferindu-le mită din bani publici prin intermediul PNDL 1, aşa cum s-a arătat evident în derularea programelor pe PNDL 1.
Dumneavoastră vorbiţi de modificarea legii – şi o să punem la punct şi recomandările Comisiei de la Veneţia, stimaţilor. O să vă arăt că minţiţi prin omisiune, atunci când nu minţiţi gogonat, sfidând bunul simţ şi adevărul, şi datele, şi cifrele. Despre împrumuturi vă dau atât, împrumuturi comparabile: în ianuarie 2010, PNL, guvernul PNL pe care îl conduc, s-a împrumutat cu o dobândă de 3,39%, împrumut echivalent făcut de guvernul PSD, în martie 2019 v-aţi împrumutat cu 4,65%. Creditul pe care l-am luat noi în condiţii net, net mai bune, evident că economiseşte bani pentru cetăţenii români. Aţi pus pe spinarea copiilor dumneavoastră şi nepoţilor dumneavoastră credite pe care trebuie să le ramburseze, ca să păpaţi banii în subvenţii, în sifonări de bani publici, să băgaţi banii în plăţi care nu au niciun fel de fundament economic. Nu aşa se conduce România! România se conduce susţinând investiţiile, susţinându-i pe cei care muncesc, susţinându-i pe cei care îşi asumă răspunderea în investiţii, susţinând mediul privat.
Văd că vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat. Nu vă e ruşine? Un chirurg eminent căruia i s-a dat dreptul să profeseze meseria de chirurg pentru că acea clinică privată a avut nevoie de un astfel de chirurg, dumneavoastră îl atacaţi în absenţă, în condiţiile în care şapte ani de acasă pe mine m-au învăţat să nu atac un om în absenţă?! În condiţiile în care ministrul sănătăţii din România este primit în Academia Franceză de Chirurgie?! Păi, ar trebui să fim mândri ca români pentru că avem un astfel de ministru al sănătăţii, nu să îl bălăcărim în cel mai mizerabil mod, cu fake news-uri şi cu minciuni gogonate!
Domnule, aţi greşit când l-aţi trimis pe domnul senator care a fost ministru de externe în timpul alegerilor prezidenţiale în care s-au încălcat cele mai grosolane, cele mai grosolane încălcări ale drepturilor electorale pentru românii din diasporă şi l-aţi şi demis pe chestia asta, din cauza presiunii publice pe această temă. Vine domnia sa să mă înveţe pe mine despre drepturile electorale, despre recomandările Comisiei de la Veneţia? Păi, omite un lucru important: recomandările Comisiei de la Veneţia privitoare la legislaţia electorală sunt valabile doar atunci când sunt afectate negativ drepturile electorale, când are loc o restrângere a democraţiei, nicidecum atunci când prevederile modificării legislative întăresc democraţia şi oferă drepturi electorale clare, precise, suplimentare. Nu îi mai minţiţi pe oameni profitând de faptul că nu cunosc şi nu sunt informaţi!
Încă o dată, apropos de ordonanţele de urgenţă, sigur că şi aici se vorbeşte de funie în casa spânzuratului. Există o şedinţă de guvern în iulie 2005 în care s-au adoptat 197 de acte normative, din care 42 de ordonanţe; dacă e tot aşa, să ne aducem aminte de istorie şi să facem evidenţa datelor reale.
Închei, pentru că, vă spun sincer, vă spun sincer, aţi făcut o campanie în care practic v-aţi dezis de şeful vostru, dar promovând un fake news. E vorba de pozele pe care le circulaţi de doi ani şi jumătate, de când sunt preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Dar am să vă spun povestea, acele poze sunt făcute în 2009, după turul doi al alegerilor prezidenţiale, în care conducerea PSD a venit să mulţumească, în 2009, vă readuc aminte, a venit să mulţumească conducerii, ascultaţi-mă până la capăt, a venit să mulţumească conducerii PNL, domnului Crin Antonescu, care ulterior a şi fost cel cu care v-aţi înţeles când aţi pus bazele USL-ului, nu cu mine, şi schimbul de geci a fost făcut cu următorul scop: preşedinţii celor două partide din acea perioadă, domnul Antonescu la PNL şi domnul Geoană la PSD, domnul Antonescu mi-a cerut mie să ies la conferinţa de presă de după întâlnire îmbrăcat în geaca roşie, şi domnul Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă îmbrăcat în geaca galbenă. Nu cunoaşteţi sau vă faceţi că nu ştiţi ce s-a întâmplat. După ce am probat gecile, domnul Dragnea a ieşit la conferinţa de presă în geacă galbenă, iar eu nu am ieşit la conferinţa de presă în faţa românilor cu geaca roşie, pentru că mi-ar fi fost ruşine tot restul vieţii să port geaca roşie, pe care niciodată nu voi accepta să o port!
Închei: bucuraţi-vă acum, că aveţi impresia că sunteţi majoritari! Sunteţi majoritari aici; când ieşiţi pe stradă, sunteţi dezavuaţi, sunteţi într-o cruntă minoritate şi nu veţi scăpa de votul oamenilor! Iar votul oamenilor va restabili adevărul în această ţară şi va da un parlament care să reprezinte cu cinste această naţiune.