Reporter: Sunteți încrezător, totuși, că moţiunea nu va trece sau sunt alte semne?
Ludovic Orban: Cine ştie ce va face cetăţeanul acela la care făceaţi referire?
Reporter: Dar aveţi un plan B, dacă…?
Ludovic Orban: Încă mai poate să-şi schimbe părerea de zece ori până la momentul votului.
Reporter: Vă aşteptaţi să treacă această moţiune de cenzură?Ludovic Orban: Nu v-am spus? Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi.
Reporter: Şi legat de ordonanţele care sunt astăzi în discuţie în guvern, există o ordonanţă pentru anticipate. Puteţi să ne spuneţi puţin /…/
Ludovic Orban: E o ordonanţă de urgenţă care reglementează câteva lucruri, care spunem noi că sunt foarte bune şi absolut necesare: creşterea numărului de parlamentari în diasporă, o solicitare legitimă. Aţi văzut câţi au votat la alegerile prezidenţiale, câţi români au votat din diasporă la alegerile parlamentare şi la referendum. Deci creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, de asemenea extindem şi la alegerile parlamentare toate facilităţile de vot pentru disaporă, care au fost aplicate la alegerile prezidenţiale. De asemenea, cred că este un lucru extrem de benefic, care permite cetăţenilor români care poate nu din cauza lor şi-au ales să-şi caute norocul în altă ţară, să poată să-şi exercite dreptul de vot. De asemenea, ar trebui să reglementăm situaţia alegerile anticipate, care nu e reglementată. Există prevederi constituţionale, există limita de 90 de zile care este dată din momentul dizolvării parlamentului până la data alegerilor, e un termen de maximum 90 de zile, şi din cauza asta a trebuit să gândim foarte bine toate termenele legate de alegerile parlamentare, în cazul în care se organizează alegeri parlamentare anticipate.
Reporter: Votul din diasporă va fi tot cu posibilitatea de prelungire, aşa cum a fost la europarlamentare şi prezidenţiale?
Ludovic Orban: Cu siguranţă, am spus, obiectivul nostru este de a acorda aceleaşi condiţii de vot care au fost la alegerile prezidenţiale şi la alegerile parlamentare.
Reporter: Dacă mâine, trece moţiunea de cenzură şi va veni preşedintele.
Ludovic Orban: Iar începeţi să-mi puneţi întrebări cu dacă?
Reporter: Există şi o prevedere, potrivit căreia cetăţenii vor putea vota pe liste suplimentare oriunde s-ar afla?
Ludovic Orban: A fost în discuţie, nu cunosc forma finală, că nu am luat în dezbatere forma finală a proiectului. Vom anunţa conţinutul proiectului după adoptarea în guvern.
Reporter: Dar care ar fi motivaţia pentru o astfel de modificare?
Ludovic Orban: S-a exprimat că oricum important este dreptul de vot al cetăţeanului şi că la parlamentare oricum votul partidelor, de fapt ponderea în parlament este dată de ponderea votului cetăţenilor și că nu afectează corecta reprezentare a opțiunilor politice ale cetățenilor faptul că cineva votează. Asta a fost discuţia, încă nu am luat o decizie.
Reporter: Deci nu se pune problema de turism electoral la capitolul acesta?
Ludovic Orban: V-am spus, nu am luat încă o decizie pe această temă, sunt încă puncte de vedere care nu au fost armonizate complet, forma finală a ordonanței va fi prezentată după adoptare.
Reporter: Revin cu întrebarea, dacă mâine trece moțiunea de cenzură. Ştim foarte bine, procedura este ca președintele să cheme partidele la consultări și să vină cu o nouă propunere. Dacă veți fi tot dumneavoastră propus, veți veni cu aceeași formulă guvernamentală cu care aţi funcționat până acum?
Ludovic Orban: V-am spus că, legat de această eventualitate, noi am luat decizia foarte simplă ca parlamentarii Partidului Național Liberal să nu voteze învestirea niciunui guvern, pentru a putea declanșa alegeri anticipate.
Reporter: Dar, dacă, totuşi, colegii dumneavoastră din parlament, să zicem, că votează, prima propunere?
Ludovic Orban: Nu votează niciun parlamentar PNL.
Reporter: Sunteți sigur? Eu mă refer la ceilalţi colegi, PSD, PRO România, care ar putea să aibă totuşi o…
Ludovic Orban: Dacă, după ce ne-au dat jos prin moţiune de cenzură, vor vota învestirea aceluiaşi guvern, înseamnă că trebuie să se caute. Şi oricum cred că va râde toată ţara de ei.
Reporter: Dacă veţi veni cu aceeaşi formulă guvernamentală, permiteți-mi, ce veți face? Le veţi spune parlamentarilor și le veţi spune oamenilor „Noi am funcționat până acum într-o formulă bună, am încercat să vă convingem în comisiile de specialitate, la audieri, că suntem buni și acum vă rugăm frumos să…”?
Ludovioc Orban:Noi vom spune cum era formula la francezi: „Le roi est mort, vive le roi!”. Guvernul Orban a căzut, trăiască Guvernul Orban! Glumesc acum, vă dați seama.
Reporter: Dacă trece moţiunea, mai există vreo variantă teoretică sau nu…?
Ludovic Orban: Mi-ați pus întrebarea care este estimarea mea. Din punctul meu de vedere, astăzi, pe evaluarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistență numerică, moțiunea, așa cum este astăzi, în funcție de sprijinul de care beneficiază astăzi, nu are șanse să treacă.
Reporter: V-aş mai întreba dacă v-a surprins astăzi avizul negativ al Ministerului Justiției pe acea ordonanță, cu șefii de consilii județene?
Ludovic Orban: După cum știți foarte bine, ca prim-ministru, nu am adoptat niciun act normativ atâta timp cât am avut aviz negativ de la Ministerul Justiției. Ministerul Justiției este cel mai important avizator și practic nu poți să adopți un act normativ dacă eşti serios și dacă ții cont de legislație, de Constituție, atâta timp cât Ministerul Justiției are un punct de vedere contrar. Acolo nu e vorba că e poziția ministrului justiției neaparat, uneori e posibil să nu concorde poziția unui ministru cu poziția departamentului, a specialiștilor din departamentul de avizare. Aici a mai contribuit și faptul că AEP pur şi simplu a refuzat să semneze proiectul. Practic, Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să fie coinițiator. Oricât aș fi de hotărât și de curajos, totuşi, sunt anumite lucruri peste care nu poţi trece.
Reporter: Desfiinţarea Secției Speciale este un proiect care a fost propus astăzi în ședința de guvern. Sunt magistrați care critică aceast proiect.
Ludovic Orban: Este un proiect care a fost pus în dezbatere publică şi care a fost trimis spre avizare către CSM. Așteptăm punctele de vedere…
Reporter: /Sporeşte/ imunitatea magistraţilor acest proiect?
Ludovic Orban: Aşteptăm punctele de vedere ale tuturor actorilor relevanți din domeniu, este un proiect de lege care este supus dezbaterii, așteptăm punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii. Ca atare, încă suntem departe de forma finală, dar cert este că noi am avut ca obiectiv în programul de guvernare elaborarea și inițierea, practic, a proiectului de act normativ și noi considerăm că este foarte importantă adoptarea acestui act normativ de desființare a Secției Speciale.
Reporter: Mai aveţi vreo variantă, fie și teoretică, să vă îndepliniți ambele obiective, adică să avem și primari în două tururi și alegeri anticipate în acest moment, pe evaluările pe care le aveți?
Ludovic Orban: Păi în cazul în care moțiunea de cenzură va avea deznodământul pe care îl anticipez eu, va fi adoptată legea și evident că noi vom…
Reporter: Şi dacă nu?
Ludovic Orban: Noi vom continua să provocăm majoritatea parlamentară, astfel încât să îi obligăm, practic, să depună moțiuni de cenzură, ca să nu se poată adopta proiectele de lege pe care ne angajăm răspunderea.
Reporter: Luaţi în calcul ca o variantă de rezervă pentru alegerile parlamentare, să spunem așa, să candidați din partea PNL pentru un mandat de parlamentar?
Ludovic Orban: Cum adică, dacă nu?
Reporter: Întreb.
Ludovic Orban: Obiectivul Partidului Național Liberal este câștigarea alegerilor locale și parlamentare și câștigarea la un scor confortabil. Este clar că în toate democrațiile, partidele care câștigă alegerile formează guvernul, în jurul partidelor care câștigă alegerile se formează guvernul. În ceea ce privește Partidul Național Liberal, eu sunt candidat nu că am vrut eu neapărat să fiu candidat, ci eu am fost votat de Consiliul Național al Partidului Național Liberal ca și candidat pentru funcția de prim-ministru.
Reporter: Luaţi în calcul…
Ludovic Orban: Deci atâta timp cât Partidul Național Liberal e în poziția de a desemna un premier, Partidul Național Liberal a decis să mă desemneze pe mine.
Reporter: Luaţi în calcul şi un mandat de parlamentar? Vă întrebăm, pentru că nu mi-aţi răspuns la întrebare.
Ludovic Orban: Nu am luat încă o decizie. E posibil să candidez.
Reporter: Spuneaţi în urmă cu ceva timp că nu veți introduce niciun fel de taxă; înțeleg că astăzi ar fi o decizie a guvernului prin care s-a introdus o nouă taxă pentru eliberarea permiselor de 15 lei. Cum de s-a luat o astfel de decizie?
Ludovic Orban: Este un proiect de act normativ care vizează statutul Palatului Elisabeta, care nu a fost încă dezbătut și adoptat, în care, dacă mi-ați urmărit mimica când domnul secretar general, în afară de ceea ce convenisem şi anume, de reglementare a statutului Palatului Regina Elisabeta, a pomenit și de o eventuală taxă, aici e vorba de taxă la RA-APPS, nu e o taxă pe care să o plătească cetățenii, nu m-am uitat, așa, cu o privire normală. Nu ştiu dacă va fi adoptat, trebuie să vadă exact despre ce e vorba. Vă mulţumesc! Bună seara!