Iulia Scântei, senator #PNLIași: ”În baza OUG 8/2019, ministrul justiţiei derulează după bunul plac şi în mod discreţionar selecţia naţională a celor trei candidaţi care vor fi propuşi pentru a ocupa unicul post de procuror european ce revine României în Colegiul procurorilor din viitorul Parchet European. Selecţia procurorului european, precum şi a procurorilor europeni delegaţi este distinctă de procedura derulată de Consiliul UE şi de Parlamentul European pentru funcţia de Procuror şef al Parchetului European, în urma căreia candidatul român, procurorul Laura Codruţa Kovesi, are cele mai mari şanse să obţină locul întâi şi conducerea pentru 7 ani a Parchetului European.”

Iuliana Scântei, membră a Comisiei juridice a Senatului, îi solicită ministrului justiţiei modificarea OUG nr. 8/2019 în acord cu Regulamentul EPPO 2017/1939 şi cere „derularea întregii proceduri de selecţie în mod transparent şi profesionist, prin implicarea Parchetului General şi a conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, la nivel de preşedinte şi de vicepreşedinte”.

Senatoarea liberală susţine că guvernul a adoptat OUG 8/2019 privind organizarea selecţiei candidaţilor la funcţia de procuror european şi de procuror european delegat, dar cu încălcarea chiar a prevederilor Regulamentului UE 2017/1939.