Comunicat de presî. rimită de la domnul deputat Dumitru Oprea (Grupul parlamentar al PNL)   Iaşul rămâne doar cu titlul de „Capitală Istorică” .  Pe 23 ianuarie, oraşul Iaşi va primi oficial titlul de „Capitală Istorică“. Este un gest de recunoaştere simbolică pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va face personal. Pe de altă parte, aproape toate recunoaşterile venite din partea guvernului nu au fost însoţite şi de proiecte concrete, care să ofere acestei zone a ţării şansele dezvoltării economice.

Parlamentul României a decretat 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, drept sărbătoare naţională. Dar, câţi români cunosc cu adevărat sacrificiul pe care oraşul Iaşi l-a făcut în 1859 în favoarea Bucureştiului, renunţând la titlul de Capitală, şi, în acelaşi timp, suportând consecinţele unei depopulări masive şi ale unui regres economic nici până astăzi depăşit?Din nefericire, ne aflăm şi acum în faţa aceloraşi neputinţe locale şi naţionale. Cu un Centenar eşuat, atât din punct de vedere simbolic, cât şi de fond, în care municipiului Iaşi nu i s-a oferit nici un rol, România pare că se afundă şi mai puternic în cercul vicios al inechităţii. În interiorul aceloraşi graniţe, vedem Românii cu mai multe viteze, zone care se dezvoltă spectaculos, în vreme ce altele sunt doar bazine pentru emigraţia spre Vestul Europei.Proiectul de ţară, aşa cum am mai spus-o, pentru următorii 100 de ani, nu poate fi altul decât acela al reducerii discrepanţelor economice între regiuni. Iar prin marile proiecte de infrastructură putem demonstra că ţara noastră se îndreaptă în direcţia cea bună.Cu o populaţie tot mai îmbătrânită, cu prea mulţi oameni care au luat calea pribegiei, deznodământul nostru ca naţiune, în interiorul graniţelor, nu este prea greu de intuit în lipsa unor măsuri urgente. Moda generaţiilor de sacrificiu a trecut. Astăzi românii caută şi găsesc soluţii individuale atunci când statul îi părăseşte. Și, din păcate, decizia cea mai des întâlnită este să părăsească graniţele fără prea mari regrete.