ℹ️Guvernul Ludovic Orban a emis, marți, 25 de ordonanțe de urgență, necesare pentru rezolvarea unor probleme urgente ale românilor, probleme a căror rezolvare nu putea aștepta clarificarea situației politice din perioada următoare. Un Guvern interimar, demis prin moțiune de cenzură, nu ar mai fi avut pârghiile necesare pentru a lua aceste decizii benefice și așteptate de societate.Premierul Ludovic Orban: ”Emiterea acestor ordonanţe de urgenţă s-a făcut în deplină transparenţă şi nu au fost ordonanţe de urgenţă care să îi scape pe puşcăriabilii din PSD, ci sunt ordonanţe de urgenţă care rezolvă problemele României şi ale românilor.”

ℹ️ Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, a anunțat aprobarea unei ordonanțe prin care profesorii iau salarii mărite din această lună, dar și din septembrie.
ℹ️ O altă ordonanță prevede decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor din bugetul Ministerului Educației. Ordonanța a fost necesară ca urmare a deciziei CCR, care a respins proiectul prin care Guvernul și-a angajat răspunderea pentru decontarea navetei elevilor.
ℹ️ Guvernul a aprobat extinderea programului „Masă caldă” de la 50 la 150 de unități școlare iar numărul elevilor care vor beneficia de acest program aproape se triplează de la 23.455 la 65.434 copii.
ℹ️ Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a anunțat adoptarea unei ordonanțe privind stocurile de urgență medicală pentru epidemii. Cele 16 aeroporturi internaționale din țară vom avea scannere termice pentru pasageri.
ℹ️ A fost adoptată și OUG privind alegerile parlamentare, care prevede că alegătorii pot vota în orice localitate, pe liste suplimentare. Până acum alegătorii își puteau exprima votul la parlamentare doar în circumscripția (județul) în care își au domiciliul. Ordonanța prevede și aplicarea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu.
OUG vine să faciliteze exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate, prin extinderea zilelor de votare pentru vineri, sâmbătă și duminică.
Este dublat numărul de parlamentari pentru Diaspora (de la 2 la 4 senatori/ de la 4 la 8 deputați.
ℹ️ De asemenea, a fost reglementat transportul cu trotinete electrice pe străzi. Conducătorii trotinetelor trebuie să aibă cel puțin 14 ani, să poarte căști de protecție, iar viteza nu poate fi mai mare de 25 km/oră.
ℹ️ Executivul a adoptat o OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private. Pacienții pot alege medicul și spitalul în funcție de preferința și nivelul de încredere pe care îl au. Prin modificările aprobate pacienții NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieților salvate va fi în creștere.
Am eliminat coplata și contribuțiile personale pentru serviciile medicale atât la stat cât și la privat introduse de guvernarea PSD prin OUG 27/2019 și am prorogat termenul aplicarea aceste prevederi până în aprilie 2021.
ℹ️ Guvernul a aprobat un program național prin care 200.000 de locuinţe care se încălzesc cu lemne vor fi racordate la gaz metan. Programul naţional aprobat are o valoare de 500 milioane de euro.
ℹ️ De asemenea, programul Prima Casă continuă și în 2020, se pastrează condițiile și bugetul anunțat – 2 miliarde de lei.
ℹ️ O altă ordonanță prevede reducerea structurii de personal a ANAF cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreşedinţi rămân trei.
ℹ️ Guvernul a adoptat o hotărâre care simplifică acordarea biletelor de tratament balnear pentru pensionari. De această hotărâre ar urma să beneficieze aproximativ 200.000 de pensionari. Adoptarea cadrului legal în timp util fața de situația din anii precedenți când acest HG era adoptat foarte târziu, aproape în plin sezon, respectiv în perioada mai-iunie.
ℹ️ OUG pentru a rezolva problema unor pensionari care au derulat activități miniere. Prin această modificare persoanele care au desfășurat activități de prospecțiuni geologice vor fi incluse în Grupa I de muncă și vor beneficia de creșterea pensiilor la nivelul acestei grupe.
ℹ️ Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, acordarea unui ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia şi pentru compania TAROM.
ℹ️Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă operaţionalizarea completurilor de judecată specializate pe achiziţii publice, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș.
ℹ️ Alte 3 ordonanțe au fost necesare pentru a fazarea unor proiecte cu fonduri europene și pentru a evita pierderea fondurilor europene din actualul exercițiul financiar 2014 – 2020.
ℹ️ OUG pentru modificarea Legii petrolului pentru reglementarea situației în care derularea unor acorduri petroliere reprezintă o amenințare la siguranța națională și punerea în acord a legislației naționale cu directivele europene în acest sens.
ℹ️ Un alt proiect instituie norme exprese potrivit cărora numirea şi eliberarea din funcţie a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se realizează în condiţiile Statutului poliţistului.
ℹ️ OUG pentru întărirea luptei împotriva infractorilor printr-o mai bună colaborare între poliția judiciară și parchete și o altă OUG pentru modificare statului polițiștilor, ambele ca urmare ale unor decizii CCR.
ℹ️ OUG pentru organizarea recensamântului agricol 2020 și OUG pentru organizarea recensământului populației 2021 – măsuri întârziate încă din 2018.