Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, anunta ca  GRECO nu va renunta la cererea ca autoritatile de la Bucuresti sa desfiinteze Sectia Speciala condusa de Adina Florea. Recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni, subliniaza oficialul GRECO.

„In primul rand, vreau sa amintesc, chiar daca nu stiu citatul exact, ceea ce a spus insasi doamna ministru al Justitiei din Romania, si sunt cu totul de acord cu ea, nici eu nu puteam sa spun mai bine: atunci cand esti membru al unui club, esti obligat sa respecti regulile acestuia.

GRECO insista, in raportul privind Justitia din Romania, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34).

Ultimul raport GRECO sustine ca problemele legate de coruptie tind sa fie subestimate in tarile membre. Ce inseamna acest lucru? Spre exemplu, de ce este perceptia asupra unui nivel redus al coruptiei atat de inselatoare in democratiile occidentale?

Este important sa comparam indicii de perceptie in tarile membre cu masurile pe care tarile le iau efectiv in scopul prevenirii coruptiei, sau nu le iau, deoarece aceste doua valori nu coincid neaparat. Exista tari cu indici de perceptie foarte ridicati, dar care sunt totusi in proceduri de neconformitate ale GRECO.

Sursa: https://www.aktual24.ro/greco-anunt-raspicat-pentru-regimul-psd-nu-renuntam-la-cererea-de-desfiintare-a-sectiei-speciale-pana-cand-are-romania-termen-sa-o-desfiinteze/?fbclid=IwAR1mDleru9K27ORX-MKHTW_f9kLv1EZd14neNjuU9O4dhqhpbrDIzxs4_CA

Sursa 2: https://www.wall-street.ro/articol/Politic/242813/greco-nu-renunta-sectia-speciala-trebuie-desfiintata.html#gref