Din dezbaterile avute acum câteva zile în cadrul Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților cu managerii instituţiilor de cultură, aflate în subordinea Ministerului Culturii, s-au desprins probleme grave cum ar fi lupta asiduă pe care aceştia o duc pentru a ţine în funcţiune instituţiile culturale din România cu resurse minime, de cele mai multe ori banii provenind din fonduri proprii, că bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, iar  la capitolul investiţii banii nu există.Am tras atunci semnale de alarmă referitoare că bugetarea necorespunzătoare din domeniul culturii duce într-un singur sens, şi anume la falimentarea instituţiilor de cultură din România. Dar se pare că sunt în van acțiunile de conștientizare a Guvernului actual că domeniul cultural se află în cea mai profundă criză, de după Revoluția din 1989. Ieri, conducătorii instituțiilor de cultură din subordinea Ministerului Culturii au primit fișa de buget cu deschiderea bugetară cu doar 22% din necesar.

Deși în programul de guvernare al PSD, este scris negru pe alb că „banii investiți în cultură sunt bani investiți în viitorul societății românești. Cultura are nevoie de investiții urgente. Guvernul își asumă majorarea an de an a bugetului pentru investiţii în domeniul cultural, cu peste 50%, astfel încât acesta să ajungă înanul 2020 la o valoare care să satisfacă de o manieră rezonabilă necesitățile domeniului”, în realitate, cultura a ajuns un ghemotoc de aruncat la coș de actualii guvernanți.

România se îndreaptă spre dezastru cu această filozofie bugetară și guvernare lăutărească. Guvernul ne demonstrează zilnic de uriaşa incapacitate managerială și din cauza aceasta, România se confruntă cu dezastrul bugetar pe toate planurile.

Iată că situația este generală si nu se regăsește numai la nivelul primăriilor. Există risc de calamitate în administrația locală în care foarte multe localități o să rămână fără resursele necesare pentru a putea furniza importante servicii publice către cetățenii români.

În urma discuțiilor  pe care le-am avut cu mai mulți manageri de instituții de cultură din subordinea MCIN, am luat decizia sa mai tragem un ultim semnal de alarmă asupra a ceea ce înseamnă în acceptiunea tuturor, distrugerea concertată a  culturii române de către guvernul actual. Trebuie identificate soluţii de rezolvare a acestei crize culturale nemaiîntâlnite, altfel PSD va fi vinovat de dezastrul din cultura românească și de regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem, din cauza incompetenței crase a  guvernării din ultimii ani! Cultura este un instrument al identității naționale, iar societatea românească are nevoie de artă, pentru a se bucura de libertatea individuală și colectivă.