De multe ori lucrurile și faptele bune, ce se mai întâmplă în cotidianul dominat de mediocritate, sunt relatate ca și când ar avea un autor impersonal, nedefinit. Fără să remarcăm faptele bune și să-i recunoaștem pe cei ce au puterea gândului, a voinței și a faptei de a face bine comunității, nu vom stimula ca binele să redevină starea de normalitatea care să înlocuiască indiferența, lenea, lipsa de voință și mediocritatea.Cristian Olteanu, liberal de peste 20 de ani și consilier general a avut inițiativa în 2013 de a reda Bucureștiului monumentul lui Ion C. Brătianu.
Monumentul original a fost construit prin subscripție publică în 1903. Regele Carol I a cerut atunci o lucrare de artă în semn de respect pentru fondatorul Partidului Național Liberal, Ion C. Brătianu, cel mai important dintre colaboratorii săi politici, cel ce a avut un rol esenţial la Revoluţia din 1848, în epoca Unirii, în epoca lui Cuza, în războiul de Independență din 1877 și mai ales în aducerea lui Carol I ca rege. El este cel care a fost mai bine de 12 ani, cea mai lungă guvernare, prim-ministrul care a pus bazele economice, sociale, politice ale României moderne. Vreme de 45 de ani, ansamblul statuar a fost neatins și a inspirat patriotismul sănătos al bunicilor noștri.
În 1948, Partidul Comunist Român a catalogat opera… monument burghez. A demolat-o şi i-a topit piesele din bronz.

În ianuarie 2014, Consiliul General al Municipiului București, la eforturile și insistențele lui Cristian Olteanu, sprijinit de câțiva colegi liberali, a aprobat un proiect de hotărâre ce viza reconstruirea monumentului lui Ion C. Brătianu și amplasarea acestuia tot pe locul istoric din rondul pieţei, deasupra pasajului Universităţii.
Astfel, se reface axa monumentelor pașoptiștilor liberali care începe cu statuia lui Mihail Kogălniceanu (1936, sculptor Oscar Han), din piaţa cu acelaşi nume, cu un corespondent în statuia lui C. A. Rosetti (1902, Wladimir Hegel), însă lipsindu-i piesa principală, monumentul lui Ion C. Brătianu, care a existat în Piaţa Universităţii și care se termina cu statuia lui Nicolae Bălcescu (sculptor Mircea Spătaru).
Hotărârea CGMB ar fi rămas uitată prin sertare dacă tenacele meu prieten nu ar fi stăruit.
În 2017 a fost adjudecat concursul de soluții, și un an mai târziu au fost pregătite elementele pentru soclu și au fost turnate piesele de bronz. Acum încep lucrările de montare a monumentului și la finalul lunii septembrie, cu ocazia “Zilelor Bucureștiului” urmează inaugurarea.
Cristian Olteanu a demonstrat că vorbele dăltuite pe soclul monumentului: „PRIN MINTEA, PRIN INIMA ȘI BRAȚELE NOASTRE”, i-au devenit crez în viață. De aceea, am încredere că un alt proiect de suflet al lui Cristian, două noi spitale municipale, va prinde viață cât de curând.

Sursa: https://www.facebook.com/Gabriel.Dumitrascu.Oficial/?