Florin Cîţu, ministrul Finanțelor Publice: ”În luna februarie Ministerul Finanțelor a anunțat că are în plan să împrumute 5 miliarde lei.
De ce trebuie să se împrumute Ministerul Finanțelor ?
Din două motive:1. deficitul bugetar estimat pentru acest an
2. plata împrumuturilor care vin la scadență din anii anteriori.
De aceea eu doresc surplus la buget. Vreau să plătesc împrumuturile făcute de socialiști din surplus ca să nu fie nevoie să mă împrumut din nou.
Cum și de ce am ajuns aici?
Foarte simplu. Socialiștii de la PSD sunt incompetenți, iresponsabili și nu sunt interesați de sănătatea economiei.
Au trecut prin Parlament două legi cu impact bugetar negativ major, fară să indice surse de finanțare: legea salarizării și legea pensiilor.
În fiecare lună de la buget se plătesc:
– aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votată de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare lună 2 miliarde lei trebuie luați de undeva pentru a asigura aceste plăți. Repet, PSD nu a indicat sursa de finanțare.
– aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Și aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursă de finanțare.
– aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente și bunuri și servicii
– aproximativ un miliard de lei pentru subvenții agricultură plătite în avans
Se poate observa clar că avem 4.5 miliarde lei fără acoperire și banii trebuie luați de undeva.
Ce fac eu diferit?
Țintesc surplus bugetar pe termen mediu. Piețele au încredere și avem parte de dobânzi mai mici. Doar așa pot să reduc datoria publică și implicit sumele împrumutate de socialiști în anii anteriori. Deja am început cu un deficit mai mic în 2020.
Vreau să fie clar, Ministerul Finanțelor nu are politică de creditare și nici nu contractează sistematic datorie publică. Suntem obligați de împrejurări să ne împrumutăm așa cum facem astăzi. ”