ℹ️ Florin Cîţu, ministrul Finanțelor Publice, a explicat că raportul Comisiei Europene (CE), prin care este justificată procedura de deficit excesiv, se referă la evoluţia din 2019, iar guvernele PSD au ignorat avertismentele legate de această problemă.Florin Cîțu: ”Această procedură și acest raport se referă la anul 2019, la execuția din 2019, despre acest lucru este vorba.
Prin bugetul iniţial aprobat pentru anul trecut au fost programate creşteri de cheltuieli salariale şi de investiţii pe baza unor ţinte mult prea optimiste de colectare a veniturilor bugetare. Vorbim de acele 21 de miliarde de lei programate de la începutul anului.
Raportul CE mai subliniază că şi în 2017 au fost solicitate de două ori pe an ajustări ale deficitului bugetar, la fel şi în 2018, dar aceste lucruri au fost ignorate sistematic de guvernele anterioare.
Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri începând cu 2017 nu ne-am fi aflat în această situaţie în 2019, iar în 2020 să intrăm în această procedură de deficit excesiv.”

Comisia Europeană (CE) a anunţat că a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de Tratatul de la Maastricht. Deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este justificată, potrivit raportului.