Deputații din Comisia de Muncă au eliminat toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor. USR a declarat că PSD a jucat la cacealma, deoarece legea o să fie declarată neconstituțională. Proiectele USR și PNL privind eliminarea pensiilor speciale au fost discutate în paralel. Au fost abrogate cu unanimitate de voturi pensiile magistraților, judecătorilor Curții Constituționale, parlamentarilor, aleșilor locali, ale foștilor președinți, ale personalului consular și personalului diplomatic.

De asemenea, au fost eliminate pensiile speciale pentru Avocatul Poporului, dar și pentru cei de la Curtea de Conturi.

“Ne-am răzgândit și vrem să votăm”, a fost mesajul lui Adrian Solomon (PSD), președintele Comisiei de muncă, exact cel care făcuse săptămâna trecută o pledoarie în favoarea pensiilor speciale. Conducerea social-democraților a decis să-și schimbe poziția față de acest subiect, mizând probabil să dea o lovitură de imagine, dar și pe faptul că legea va fi declarată neconstituțională.

Reprezentantul Ministerului Justiției a spus că nu susține abrogarea pensiilor speciale pentru magistrați, dar secretarul de stat de la ministerul pentru Relația cu Parlamentul, Nini Săpunaru, a contrazis-o pe Lidia Barac, precizând că Guvernul susține eliminarea pensiilor speciale și nu se dorește amânarea acestui subiect.

În momentul votului privind pensiile magistraților, Florin Iordache a ieșit din sală, soția fiind beneficiară a unei astfel de pensii.

“Cum să taie Iordache pensia doamnei”, a fost replica deputatului PNL, Florin Roman, la adresa lui Florin Iordache.

Sursa:https://romania.europalibera.org/a/eliminarea-pensiilor-speciale-votat%C4%83-%C3%AEn-unanimitate-legea-poate-s%C4%83-pice-la-ccr-contraofensiva-psd-dublarea-aloca%C8%9Biilor/30330562.html