Eugen Țapu Nazare:

Într-un comunicat de presă, senatorul liberal Eugen Țapu Nazare, vorbește de efectele devastatoare ale Ordonanței 114, apreciind că, prejudiciile aduse de această ordonanță se măsoară în miliarde de euro.

Am vorbit în nenumărate rânduri despre efectele ordonanței lăcomiei.  Au făcut-o și colegi de-ai mei, au făcut-o și principalii actori din mediul economic. Cu toții, am vorbit la pereți. Astăzi, e vremea unui scurt bilanț care, sper eu, să fie de natură să vă trezească.  Pe scurt, prejudiciile produse de  Ordonanța 114 se măsoară în miliarde de euro, prejudicii calculate nu de membri de  partid, ci de specialiști și analiști independenți„, se arata in comunicatul senatorului.

Principalele companii românești listate la Bursă au pierdut cca. 1,76 de miliarde euro, iar pierderea suferită în lei este și mai mare, ca urmare a deprecierii monedei naționale, accelerată tot de efectele ordonanței. ALRO, Banca Transilvania, Transelectrica, Romgaz sunt companiile care au înregistrat cele mai mari pierderi, cuprinse între 36% și 8,5%, în ordinea enunțată, dar lista poate continua.

În domeniul energetic, profitul marilor companii românești, atenție!, vorbim de companii românești, ar putea scădea cu până la 50%. Acesta este și principalul motiv pentru care marii jucători din piața energetică întârzie cu aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru 2019, ceea ce afectează, în mod direct, investițiile. Plafonarea prețului la gaze, cauzează prejudicii totale directe pentru statul român de 2,26 de miliarde de euro și încurajează importurile- întâmpător sau nu, de la Gazprom – iar pierderile din acest sector reprezintă cca. 17% din beneficiile sociale plătite statului român, în anul 2017„,  precizează liberalul.

De asemenea, tot statul român va fi cel care va pierde cca 3,3 miliarde de euo, din sectorul IT, spune Nazare, explicand ca, o parte dintre principalii operatori au anunțat că nu vor mai participa la licitațiiile pentru 5G.

Sectorul bancar, un sector care ar trebui să aplice politici prietenoase de creditare pentru români, persoane fizice și juridice, este la fel de afectat. Sub presiunea impusă de guvern, opt principale bănci din România au anunțat că sunt nevoite să-și majoreze unele costuri suportate de clienți, cum ar fi micșorarea dobânzilor la depozite sau creșterea anumitor comisioane. Acestor măsuri se adaugă și limitarea băncilor de a dezvolta  o serie de programe de dezvoltare pentru sute de mii de IMM-uri„, mai arată documentul menționat.

Senatorul Nazare, apreciază, în încheiere că: „Pierderile înregistrate de statul român se vor cuantifica în încasări sub așteptări la buget, ceea ce pune sub semnul întrebării dezvoltarea investițiilor dar și plata pensiilor și salariilor, din sistemul bugetar.”