“Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine!” Va amintiti acest slogan? Este de actualitate, doar ca astazi PSD este pe post de FNI. Bugete gandite de pe azi pe maine, crestere economica si colectare din pix, ignorarea totala a datoriei publice: acestea sunt ingredientele feneizarii Romaniei.

Perpetuam an de an aceleasi greseli cand vine vorba de buget. Lipseste viziunea, strategia bugetara macar pe termen mediu daca nu pe termen lung. Gandim bugetul anual, cand peste tot in lume bugetele se elaboreaza multianual. Degeaba am fost obligati de Comisia Europeana sa prezentam date pe cicluri de trei ani, daca agenda publica trateaza doar bugetul curent. Toate proiectele importante de investitii nu doar ca se suprapun pe mai multe cicluri bugetare, dar trebuie sa se sincronizeze cu exercitiul financiar european, daca vrem sa si cheltuim bani europeni.

In al doilea rand, ne furam caciula cand vine vorba de ipotezele care stau la baza alcaturii bugetului, fenomen la care guvernul PSD a ajuns la performante desavarsite. Cu ce ne ajuta sa supraevaluam tot ce tine de venituri si sa pitim cheltuielile? Cu ce ne ajuta la modul real sa supraestimam cresterea economica, cand toate organismele internationale ne semnaleaza sa fim prudenti. Cu ce ne ajuta sa supraestimam veniturile daca stim clar ca nu putem colecta la nivelul la care ne angajam in buget. Teodorovici merge pe premisa unei colectari de 30% cand in mandatul lui, numai in ultimii doi ani, aceasta a scazut de la 27% la 25%.
In al treilea rand, ignoram total datoria publica. Ce conteaza ca dobanzile numai in 2018 ne-au costat 2.5 miliarde de euro?
Copiii nostri vor deconta iresponsabilitatea unei generatii politice care in loc sa foloseasca datoria publica pentru a moderniza Romania a folosit-o pentru a se mentine la putere, cu orice mijloace.