Consiliul Local al comunei Sânmartin, controlat de UDMR, a adoptat în data de 23 mai a.c., la propunerea primarului UDMR, o hotărâre prin care interzice accesul persoanelor în incinta Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

Mai jos documentul:

”Evenimentele din aceasta dimineață au întrecut orice măsură. Considerăm că atitudinea Guvernului este inacceptabilă, și solicităm în continuare autorităților să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”, scrie Kelemen Hunor pe Facebook , președintele UDMR.

Este sigur că Hotărârea luată de autoritățile locale din Sânmartin, județul Harghita, la propunerea primarului UDMR din Sânmartin, Gergely Andras, urmărește să blocheze accesul românilor care și-au anunțat deja prezența la Valea Uzului pentru data de 6 iunie a.c., ziua în care românii sărbătoresc Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor .Vom apăra memoria EROILOR! Ziua Eroilor la Valea Uzului!
Faptele vorbesc:  știm cu toții că în perioada 15-17 mai, extremiștii maghiari au profanat crucile soldaților români care au căzut la Valea Uzului, pentru apărarea Ardealului.
Evenimentele au culminat cu agresiunea fizică exercitată de aceiași extremiști maghiari asupra candidatului la alegerile europarlamentare, George Simion.
Acesta a încercat să verifice dacă profanarea crucilor soldaților români a fost reală, însă a fost urmărit și lovit de zeci de brute. Drept pentru care de ziua Eroilor Neamului, ne vom deplasa la Valea Uzului, unde vom săvârși pomenirea acestora!
Îndemnăm autoritățile locale și centrale să facă toate demersurile necesare pentru ca EROII NEAMULUI ROMÂNESC, să fie cinstiți așa cum se cuvine și infractorii, profanatori de monumente, să fie pedepsiți exemplar! Doamne miluiește neamul nostru românesc!

Informația este confirmată oficial de un document al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău din luna octombrie 2018. Solicitată să comunice un răspuns oficial cu privire la amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului, OCPI Bacău a comunicat UAT Dărmănești faptul că acest cimitir se află în interiorul UAT Dărmănești.

Sursa: https://www.dantanasa.ro/document-primarul-udmr-din-sanmartin-interzice-accesul-romanilor-in-cimitirul-de-la-valea-uzului/?fbclid=IwAR3eZBizzvxmqWjX_Z_pGS6GESeTT–rNmEdmuwknjR0eIY1VJ0ZJ6AsNRs

Sursa2 : https://www.dantanasa.ro/udmr-vrea-indepartarea-crucilor-eroilor-romani-din-cimitirul-de-la-valea-uzului/