Ludovic Orban: Înainte de a vă solicita propuneri de introducere pe ordinea de zi în plus față de agenda de lucru, aș vrea să abordăm câteva subiecte. Primul subiect este legat de măsurile de prevenire și combatere a coronavirusului.  Trebuie tratate cu maximă seriozitate. Am înțeles că ați avut deja comitete pentru situații de urgență. Există decizii luate, ordonanțe de urgență publicate în Monitorul Oficial. Practic, se pot derula în procedură rapidă toate achizițiile. V-aş ruga, domnule ministru Costache, să ne prezentați cum am pregătit măsurile care trebuie luate.Victor Costache: Stimate domnule prim-ministru, pentru început, aș vrea să vă asigur că, deocamdată, pe teritoriul României, nu există niciun caz de infecție cu coronavirus, cu noua tulpina 2019. Ultima suspiciune de infecție cu coronavirus a fost infirmată ieri seară, târziu. Era vorba de acel pacient din Reșița, care a prezentat o simptomatologie de tip pseudogripal și, fiind un asistent care lucrase în Germania, în contact cu pacienți cu coroanavirus, fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, deci nu se confirma diagnosticul. După cum știți, încă din luna ianuarie, am constituit Comitetul interministerial și am lucrat săptămânal, împreună cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, pentru a elabora un plan comun de acțiuni. Săptămâna trecută a fost trecută în ședință de guvern o ordonanță comună cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru a reface stocurile de biocid, de materiale de protecție, materiale și echipamente sanitare. Am luat în considerare ”worset case scenario” când am făcut aceste stocuri și, după cum ați spus, totul a intrat în linie dreaptă, sunt proceduri de achiziții de urgență care sunt desfășurate de către Ministerul de Finanțe. În paralel, avem capacitate de diagnostic în România, în București, și, până la sfârșitul săptămânii, încă alte trei centre din țară, pentru a nu mai plimba probele dintr-un capăt al țării la altul și, de asemenea, am instituit, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență care a fost publicată în Monitorul Oficial, pentru prima dată măsurile de carantină.

Ludovic Orban: Deci, practic oricine vine dintr-o zona pe focar este băgat în carantină.

Victor Costache: Absolut.

Ludovic Orban: Oricine este suspectat că ar putea fi purtător de coronavirus este băgat în carantină. Cât durează carantina?

Victor Costache: 14 zile. Mergem după protocoalele internaționale elaborate de ECDC şi de CDC, în ziua a treia se face un test PCR pentru coronavirus și apoi se repetă la externare. De asemenea, în momentul de faţă…

Ludovic Orban: La nivel european aţi stabilit împreună cu colegii…?

Victor Costache: Absolut. ECDC este agenția europeană de disease control, coordonată de doamna Andrea Ammon, cu care suntem în legătură săptămânal, și chiar astăzi este o ședință – eu am absentat de la ședința de la Bruxelles pentru a fi prezent la ședința de guvern – și în România este reprezentată de domnul ministru secretar de stat Nelu Tătaru, care ne va informa astăzi după-amiază de măsurile ce vor fi luate la nivel european. Vă vom ține la curent în timp real.

Ludovic Orban: Ştiţi că era discuţia legată de dezvoltarea de centre regionale, să nu fie aduși eventualii contaminați la București. S-au identificat locațiile?

Victor Costache: Deocamdată, mergem pe protocoale recomandate de specialiştii noştri și primele 10 cazuri vor fi tratate la “Matei Balș”, urmând ca apoi să fie utilizate și celelalte spitale de boli infecțioase din țară: Iași, Timișoara, Cluj.

Ludovic Orban: Iași, Timișoara, Cluj. Am înțeles. Vedeți că aveți ONAC-ul – Oficiul Naţional pentru Achiziții Centralizate, ei trebuie să deruleaze procedura cu viteza maximă.

Florin Cîțu: Aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii caietul de sarcini și indicatorii şi vom face cât mai rapid posibil toată achiziţia. Dar vom comunica /…/

Ludovic Orban: Termoscanerele le-aţi prevăzut pentru instalare în aeroporturi?

Florin Cîțu: Şi banii sunt prinşi pentru scanere.

Ludovic Orban: Am înţeles. Practic, alocarea este din fondul de rezervă al guvernului, sumele necesare pentru…?

Florin Cîțu: Exact.

Ludovic Orban: Bine. Domnule ministru Boloș, am luat decizia de a nu publica ordonanțele de urgență pe care le-ați înaintat în ședința de guvern. Tema este mult prea delicată; pârâcioşii, care fac rău României prin blocarea procesului de absorbție, deja au început să trimită tot felul de pâre. Tema e mult prea delicată, fiind vorba de fonduri europene, noi nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit și mai ales planul de măsuri, astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie discutabile și contestabile. Din acest motiv, vă solicit, pe fiecare dintre măsuri, să pregătiți soluții de reglementare; acolo unde este nevoie de lege, pregătiți proiect de lege și înaintăm proiectele de lege prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu este nevoie de lege – știu foarte bine că lansarea programului de extindere a distribuției de gaze, cel puțin pe exercițiul financiar actual, se poate realiza și prin acte normative care să nu aibă forța unei legi prin HG-uri sau ordine de ministru  – și, peste tot unde puteți reglementa prin HG sau ordin de ministru, să procedați în consecință; iar pentru ceea ce necesită reglementari cu caracter de lege, pregătiţi un proiect de lege pe care să-l înaintăm în Parlament. În privința apelurilor de proiecte pe capitalul uman, sunteţi pregătit?

Marcel Boloș: În momentul de față sunt zece apeluri de proiecte pe care le pregătim pentru a fi lansate în perioada februarie-martie 2020, valoarea acestor apeluri de proiecte este în jur de 250 de milioane de euro și sunt câteva categorii de beneficiari vizați. În primul rând, diaspora, unde intenționăm să relansăm apelul de proiecte într-o formă rebranduită și adaptată scopului pentru care lansăm acest apel, respectiv de a asigura crearea de locuri de muncă şi oportunități de business pentru cei care sunt plecați în străinătate. A doua categorie importantă este cea a studenților. Vrem să lansăm un test pilot pentru studenții care sunt în an terminal și care…

Ludovic Orban: Adică simularea înfinţării de startup-uri, nu?

Marcel Boloș: Da. Mai ales în zona domeniilor tehnice.

Ludovic Orban: Studenţi în ani terminali.

Marcel Boloş: Da, dar mai ales în zona domeniilor tehnice care sunt de interes pentru România din perspectiva tehnologiilor de vârf și să vedem cum funcționează un astfel de apel pilot, pentru ca mai apoi, în următoarea perioadă de programare, să vedem dacă…

Ludovic Orban: Sunteţi pregătiți cu o informare?

Marcel Boloş: Da.

Ludovic Orban: Să o dezbatem?

Marcel Boloş: Vreau să vă solicităm…

Ludovic Orban: Doamna Turcan, privitor la after-school, aţi identificați soluții?

Raluca Turcan: Da, domnule prim-ministru. Ministerul Fondurilor Europene este în măsură ca săptămâna viitoare să lanseze un apel de proiect pe fonduri europene pentru pilotarea programului after school începând cu anul școlar viitor, adică septembrie 2020. Acest proiect ar avea o valoare de 20 de milioane de euro, aplicantul ar fi Ministerul Educației Naționale, iar beneficiarii vor fi elevi până în clasa a patra din zone de risc, din familii cu condiții dezavantajoase și aceste fonduri, practic, vor fi alocate, prin Ministerul Educației, direct școlilor, astfel încât să poată să deruleze program after school în valoare de 200 de lei per elev.

Ludovic Orban: Da, mulţumesc. Atunci pregătiţi o informare. Domnule ministru Gheorghiu, după cum bine știți, pe data de 24 mai, împlinim frumoasa vârstă de 145 de ani – Partidul Național Liberal, evident – și am înțeles că v-aţi angajat să deschideți Muzeul Brătianu, aprobat prin lege, de Parlament, și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Bogdan Gheorghiu: Da, domnule premier. Pot să vă informez că, deja, grupul de lucru format a terminat atât partea legată de concept muzeal, cât și partea legată de logistică și, tocmai în acest sens, aş doriți să vă solicit ca astăzi să suplimentăm ordinea de zi cu o hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Ludovic Orban: Pentru a putea a înzestra muzeul, pentru a putea face toate investițiile necesare, da?

Bogdan Gheorghiu: Pentru ca muzeul să poată fi funcțional până la data de 24 mai.

Ludovic Orban: Bun. De acord cu introducerea pe ordinea de zi.

Bogdan Gheorghiu: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Înainte de a vă invita să propuneţi acte normative pe ordionea de zi, vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri sunt programate audierile în comisii. Domnule ministru Cîţu, deci, săptămâna viitoare, luni, marți, miercuri… Ştiu, tocmai de aceea v-am atras atenţia, că ştiu că sunteţi primul. Sunt programate audierile în comisii. Aici vreau să fiți la înălțime. Avem trei luni de mandat, în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste și rău intenționate ale PSD, timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în fața comisiilor. Nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea, PSD-ist sau de alte culori. Audierile vor fi publice, important e să arătăm foarte clar ce am găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara și, mai ales, care sunt viziunea noastră și soluțiile pentru rezolvarea fiecărei probleme. Am așteptări mari de la dumneavoastră, pentru că, practic, în trei luni suntem într-o situație în care, chiar avem toate motivele să fim mândri de ce am făcut și acest lucru trebuie să se vadă la audieri și, mai ales, trebuie puşi la punct în special obraznicii care, după ce au făcut praf bugetul, după ce au făcut praf toate sistemele publice, după ce au distrus imaginea României, încearcă acum să ne dea lecții. Nu acceptăm lecţii de la ei, acceptăm lecții de la alții mai buni, mai ales dintre partenerii noștri. Aştept propuneri de introducere pe ordinea de zi.  Am acceptat propunerea de proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru deschiderea Muzeului “Ionel Brătianu”. Domnule ministru Bode.

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să aprobați introducerea pe lista suplimentară a unui proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea contractelor de servicii publice,  pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2021, în transportul feroviar public de călători.

Ludovic Orban: Pe ce perioadă, domnule ministru?

Lucian Bode: 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2021; am propus pe doi ani, sigur, cu observațiile colegilor de la Consiliul Concurenței, după primul an, ordinul de ministru pentru prelungire cu încă un an, pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru al doilea an se va da doar după ce Consiliul Concurenței își va da acordul.

Ludovic Orban: Știți foarte bine că trebuie să îmbunătățim contractele de servicii publice pentru transportul feroviar în conformitate cu prevederile regulamentului 1370 și trebuie să pregătim introducerea acestor prevederi în contractul de servicii. Consiliul Concurenței, practic, susține ca, la începutul anului viitor, deci la finalul anului acesta, să modificați prin ordin anumite condiții, da?

Lucian Bode: Consiliul Concurenței a stabilit anumite borne de timp, noi vrem să le respectăm. Sigur, suntem în situația în care aceste contracte de servicii publice au fost aprobate prin trei hotărâri de guvern pe patru ani, 2008-2011, 2012-2015 și, ultima hotărâre de guvern, 2016-2019.

Ludovic Orban: Bun, am înţeles. Deci va fi o reglementare tranzitorie. Am înţeles.

Lucian Bode: Va fi o reglementare tranzitorie pentru a trece la prevederile din regulamentul 1370.

Ludovic Orban: De acord.

Lucian Bode: Mulţumesc!

Ludovic Orban: Domnul ministru Boloș.

Marcel Boloş: Solicit introducerea pe ordinea de zi…

Ludovic Orban: Informarea, da?

Marcel Boloş: Informarea.

Ludovic Orban: Privind apelurile pe Programul Capital Uman.

Marcel Boloş: Da. De acord.

Ludovic Orban: Aici? Nimic? Domnul ministru Ionuţ Stroe?

Ionuţ Stroe: Domnule prim-ministru, vă solicit introducerea pe ordinea de zi a unei hotărâri de guvern privind suplimentarea bugetului MTS pentru susținerea efortului financiar al Federației Române de Handbal pentru organizarea Campionatului Mondial de Handbal Feminin Tineret la București, în anul 2020, în perioada 30 iunie -15 iulie, eveniment extrem de important pentru imaginea sportului românesc şi a aceste țări.

Ludovic Orban: Deci e Campionatul European de…?

Ionuţ Stroe: Campionatul Mondial de Handbal Tineret Feminin, 24 echipe din cinci continente, organizat împreună cu Federația Internațională de Handbal. România a fost selectată pentru organizarea acestui…

Ludovic Orban: Câte ţări au candidat?

Ionuţ Stroe: Trei țări, Irlanda Macedonia, România câștigând această competiție. Decizia s-a luat la finalul anului trecut. Sumele pentru organizare – întârzierea semnării contractului a făcut ca aceste sume să nu fie prevăzute în bugetul Ministerul Tineretului și Sportului, urmând…

Ludovic Orban: Să vă alimentați de la Fondul de rezervă?

Ionuţ Stroe: Exact, de la Fondul de rezervă. E o situaţie urgentă, efortul pe care ei îl susțin se ridică undeva la 4 milioane, efortul nostru urmând să fie 7 milioane.  11.182.935 de lei reprezintă efortul financiar pentru organizarea acestui mare eveniment în România, în plus față de garanțiile financiare deja existente. Avem, apropo de urgența acestui document, și o inspecție din partea Federației Internaționale de Handbal între 24 și 26 februarie la București.

Ludovic Orban: În ce săli se organizează campionatul?

Ionuţ Stroe: În Sala Polivalentă și în celelalte care pot găzdui, dar evenimentul e aici, în București. Inițial, era și Brașovul, dar acum a rămas doar București.

Ludovic Orban: Şi Clujul? Şi Braşovul? În fine. Asta e decizia organizatorilor, ce locaţii să organizeze.

Ionuţ Stroe: Da. Voi încerca să…

Ludovic Orban: Deci perioada 30 iunie -15 iulie?

Ionuţ Stroe: 30 iunie -15 iulie.

Ludovic Orban: De ce sumă aveţi nevoie?

Ionuţ Orban: 7 milioane de lei.

Ludovic Orban: 7 milioane de lei. Bine, de acord cu introducerea. Domnule secretar general?

Antonel Tănase: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a unei hotărâri de guvern pentru aprobarea modului de repartizare și utilizare a sumelor prevăzute în bugetul SGG pentru Departamentul de Relații Interetnice. Avem toate avizele. Pentru a putea să își desfășoare activitatea în bune condiții, trebuie să aprobăm astăzi acest mod de repartizare și de utilizare.

Ludovic Orban: E vorba de bugetul pentru organizațiile reprezentând minoritățile naționale?

Antonel Tănase:  Despre ele, da.

Ludovic Orban: Despre ăsta e vorba, da? Am fost eu la reuniunea grupului parlamentar al minorităţilor naționale, în care ne-au semnalat faptul că noi nu am adoptat și că practic ele nu au beneficiat de finanțare. Deci este repartizarea sumelor către organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale.

Antonel Tănase:  Din bugetul SGG pe 2020.

Ludovic Orban: Bine. Alte propuneri? Dacă nu aveți alte propuneri, adoptăm ordinea de zi cu propunerile suplimentare, care se adaugă ordinii de zi care a fost prezentată în urma ședinței pregătitoare. Mulțumim mass-media pentru prezență.