Declarații susținute de premierul Ludovic Orban după participarea la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

Reporter: Cei de la PSD spun, referitor la ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, că vor să o respingă la ambele Camere, dar şi să fie sesizate la Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului.Ludovic Orban: Dar ce vă miră? Emiterea ordonanţei de urgenţă a avut la bază nevoia de reglementare a condiţiilor de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Nu a existat reglementare privitor la alegerile anticipate şi era indispensabilă această reglementare, astfel încât să existe o garanţie a încadrării în prevederile constituţionale a reglementării legale privind organizarea anticipatelor. Sigur că, în plus, noi am făcut un lucru care credem că este mai mult decât normal şi firesc, am extins şi la alegerile parlamentare sistemul de vot din diasporă, care a funcţionat la alegerile prezidenţiale, cu care, de altfel, toate partidele au fost de acord, şi anume, votul prin corespondenţă, votul 3 zile, posibilitatea de a înfiinţa secţii de votare la cererea a cel puţin 100 de cetăţeni din diasporă – nişte reglementări care au funcţionat foarte bine la alegerile prezidenţiale şi, care, au permis fiecărui cetăţean român care se află diasporă să-şi exercite dreptul de vot în cele mai bune condiţii. De asemenea, am majorat numărul de parlamentari care reprezintă diaspora pe baza unor date certe. Practic, în alegerile prezidenţiale au votat un milion de români din diaspora; de asemenea, există peste 800.000 de cetăţeni români cu domicilul în străinătate înregistraţi oficial, care au dreptul de reprezentare parlamentară şi, ca atare, am dublat numărul de parlamentari care reprezintă diaspora. Sigur că există o prevedere care este contestată, dar, care, din punctul meu de vedere, este de natură a adânci democraţia, de a permite exercitarea dreptului de vot şi pentru persoanele care în ziua votului, din motive independente de ei, se află în alte judeţe decât judeţele de unde sunt localităţile unde au domiciliul. Această prevedere introdusă, care are un caracter de noutate, nu face altceva decât să îmbunătăţească condiţiile de exercitare a dreptului de vot, să adâncească democraţia şi nu văd absolut niciun fel de problemă odată cu intorducerea acestei prevederi.

Reporter: Vă aşteptaţi să fie respinsă în cele două Camere ale Parlamentului, această ordonanţă pentru anticipate?

Ludovic Orban: Eu îndemn parlamentarii la raţiune, îndemn la o analiză serioasă a textului actului normativ. Foarte multe poziţii au fost exprimate înainte de studierea efectivă a documentului şi consider că poate exista o majoritate parlamentară care să adopte această ordonanţă, iar dacă există o majoritate care are obiecţii privitoare la un articol sau altul, pot să modifice articolele respective.

Reporter: Domnule premier…

Ludovic Orban: Să spui că respingi din start ordonanţa, adică nu eşti de acord cu condiţiile de vot mai mult decât fireşti şi demne de civilizaţia europeană din Mileniul III, de exercitare a dreptului de vot în diasporă, poate să zică cineva că nu este de acord cu mărirea reprezentării diasporei în condiţiile, în care, în mod evident, este necesară această creştere a reprezentării în Parlament a diasporei. Eu, sincer, prefer să aud argumente, nu declaraţii beligerante care n-au în spate niciun fel de argument.

Reporter: Au fost primari care spuneau că vor ataca în instanţă decizia Guvernului, de a opri finanţarea pentru mai multe proiecte şi ei se lăudau chiar că au câştigat în trecut. Vă aşteptaţi la astfel de actiuni?

Ludovic Orban:  N-am auzit o astfel de poziţie.

Reporter: Era vorba despre sistarea finanţărilor.

Ludovic Orban: Păi, cum să se sisteze finanţările? Deci, noi asigurăm finanţarea lucărilor de investiţii care se derulează în localităţi, cu finanţare de la bugetul de stat, fie în Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, fie în Programul Naţional de Dezvoltare I, că mai sunt proiecte încă din PNDL I. Mai mult decât atât, finanţăm încă câteva proiecte care au fost lansate în 2006, prin Ordonanţa 7, dacă vă puteţi imagina.

De asemenea, susţinem şi asigurăm finanţarea pe investiţiile care sunt derulate prin Compania Naţională de Investiţii. Astea sunt nişte gogoriţe. Sigur că am stopat furăciunea numită Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Pe asta am stopat-o şi e normal să fie aşa. De altfel, nu ştiu dacă aţi urmărit, dar deja există cercetări foarte serioase din partea procurorilor privind legalitatea derulării procedurilor de atribuire a contractelor în cadrul FDI şi, de altfel, pentru FDI nu e sursă de finanţare. Noi am făcut, practic, ordine în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de la bugetul de stat.

Reporter: Aţi vorbit şi despre alocaţii şi spuneaţi că nu toţi banii ajung pentru nevoile copiilor. Ce veţi face în acest sens? Veţi modifica acest sistem, în care sunt practic distribuite alocaţiile?

Ludovic Orban: Deocamdată, nu am luat nicio decizie, ci numai am dat un exemplu. În alte ţări, de exemplu, pentru a stimula familiile cu mai mulţi copii, există o reducere a impozitului, care e tot o formă de sprijin a familiei cu mai mulţi copii. Sigur, nu e alocaţia pentru copii. Se pot găsi soluţii prin care să ne, cum să spun, să ne asigurăm că banii pot fi cheltuiţi numai în interesul copilului. De exemplu, pot să existe sistemul de vouchere, adică acordarea sub formă de vouchere poate exista…

Reporter: Cum va fi calculat?

Ludovic Orban: Deocamdată, nu am luat nicio decizie. Dacă eu spun ceva, imediat o să apară ştiri că cine ştie ce vrea Guvernul Orban. Vom lua o decizie în această privinţă. Deocamdată, repet ceea ce am spus cu fiecare ocazie: competiţia demagogică, populistă de la nivelul Parlamentului, care a ajuns în situţia să respingă ordonanţa de urgenţă privind prorogarea termenului de intrare în vigoare, în condiţiile în care ştiu foarte bine că nu există prevederi în Legea bugetului de stat şi în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru a putea face plăţile conform legii pe care a adoptat-o Parlamentul, arată iresponsabilitate, demagogie, minciună şi, până la urmă, dezinformare faţă de cetăţenii români, pentru că le trezesc speranţe pentru care nu există acoperire în realitatea legală şi constituţională.

Reporter: O clarificare privind organizarea alegerilor locale, ne-aţi avansat acolo o dată: 14, 21 iunie. Vorbim de alegeri locale…?

Ludovic Orban: Cel mai probabil.

Reporter: … în două tururi sau şi de alegeri anticipate?

Ludovic Orban: Nu, aici este vorba de alegerile locale. Primarii m-au întrebat când estimez că vor fi organizate alegerile locale şi eu am răspuns că cel mai probabil în data de 14 iunie – am şi prezentat argumentele. Căci pe 31 şi pe 7, fiind sărbători creştine, Rusaliile, ar fi o impietate să organizezi alegeri; când sunt sărbători creştine, aşa ceva nu se face. Și atunci termenul de 24 mai este un termen destul din scurt şi e cu mult timp înaintea încheierii mandatelor, aşa că cel mai probabil va fi data de 14 iunie.

Reporter: Spuneaţi dumneavoastră, în sală, că sunt foarte multe certificate de handicap..

Ludovic Orban: Au crescut foarte mult.

Reporter: Unde au crescut?

Ludovic Orban: De exemplu în Vâlcea, unde ştiu sigur că a crescut foarte mult numărul, dar am mai primit semnale de la mulţi primari, în special din mediul rural, că aceste comisii de expertiză pentru încadrare a persoanelor cu dizabilităţi…au dat pe bandă rulantă certificate de încadrare şi pentru persoane care nu erau în drept.

Reporter: Secţia de procurori a CSM acuză presiuni după ce doi dintre membrii săi au fost chemaţi la audieri de Secţia de investigare a magistraţilor. Ameninţă chiar că vor sesiza Comisia Europeană. Cum vi se pare, în condiţiile în care …

Ludovic Orban: Un motiv în plus că a se desfiinţa Secţia specială.

Reporter: Şi ce şanse credeţi că sunt să se desfiinţeze?

Ludovic Orban: Dacă actualul parlament nu va adopta reglementarea, cu siguranţă, după alegerile anticipate, va exista o majoritate, care va aproba această reglementare de desfiinţare a Secţiei speciale, cum de altfel este necesară adoptarea mai multor reglementări pentru că obiectivul nostru este ca, într-un timp cât mai scurt, să putem să ridicăm Mecanismul de Cooperare şi Verificare prin punerea în practică a recomandărilor care sunt cuprinse în raportul anual.

Reporter: Mulţumim mult.

Ludovic Orban: Vă mulţumim. La revedere.