Declarații la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului Național Liberal.

Bună ziua!

Biroul Executiv a decis ca în data de 20 septembrie să aibă loc depunerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de președinte al României, eveniment care va avea loc aproximativ în jurul orei 12, la Biroul Electoral Central.

Ultima șmecherie a PSD în materie de sabotare a justiției este sabotarea, desființarea, practic, a activității Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Parlamentarii PSD au blocat activitatea Comisiei Juridice, iar blocarea activității Comisiei Juridice are efecte extrem de grave.

După cum bine știți, Partidul Național Liberal, împreună cu partenerii din opoziție, a înaintat un proiect de revizuire a Constituției în conformitate cu decizia românilor la referendumul din 26 mai, referendum convocat de președintele României și validat de Curtea Constituțională. Pentru noi, reprezintă o prioritate absolută transpunerea voinței exprimate de cetățeni în Constituția României, prin intermediul procesului de revizuire a Constituției
De asemenea, la Comisia Juridică este blocată o inițiativă legislativă extrem de importantă pentru România, ci anume proiectul de lege depus de Partidul Național Liberal pentru anularea legii privind recursul compensatoriu, lege dată de majoritatea PSD, care a permis eliberarea din detenția a aproximativ 20.000 de deținuți, înainte de termen, fără niciun fel de măsură de inserție socială a lor și care a provocat punerea în pericol a vieții, siguranței și proprietății private a cetățenilor români.
Nu în ultimul rând, PSD, doar din măsuri de aritmetică parlamentară, ține în Parlamentul României un infractor, un deputat care a fost condamnat prin hotărâre definitivă la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare și căruia i s-au interzis exercitarea drepturilor electorale. Procedura de încetare a mandatului deputatului Goga este o obligație legală și constituțională atât pentru președintele Camerei Deputaților, cât și pentru reprezentanții PSD din Comisia Juridică, care refuză să vină la ședințe, boicotează în mod deliberat ședințele și pentru a-l ține împotriva prevederilor legale în funcție pe acest deputat traseist, care a venit de la un alt partid către PSD.
Solicităm imperativ tuturor parlamentarilor din Comisia Juridică să vină la muncă, să participe la reuniunile Comisiei Juridice și să dezbată toate aceste puncte importante, care trebuie soluționate cât mai rapid, fie că este vorba de inițiativa de revizuirea Constituției, care înseamnă o obligație pentru oricare dintre parlamentari să susțină proiectul de revizuire a Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățenii români, fie că este vorba de încetarea mandatului unui infractor, membru al PSD. Sunt chestiuni extrem de importante, care nu mai suferă amânare și vom considera că, în cazul în care PSD se menține în această atitudine de blocare a activității Comisiei Juridice, se fac părtași la niște decizii ilegale și neconstituționale.
(Sunteți dispus să depuneți această moțiune de cenzură mai repede decât ați stabilit?)
Toate acțiunile Partidului Național Liberal sunt în conformitate cu calendarul pe care vi l-am comunicat public. La ora actuală există un text al moțiunii de cenzură, care a fost convenit cu cei de la USR, PMP și UDMR. Acest text a fost transmis și către celelalte două formațiuni politice: ALDE și Pro România, așteptăm observațiile acestor două formațiuni pe textul moțiunii de cenzură.
Din punctul nostru de vedere, Partidul Național Liberal este pregătit să depună moțiunea de cenzură cât mai rapid posibil dar, repet, ne menținem această condiție de a atrage alături de noi în susținerea acestei moțiuni pe toți parlamentarii formațiunilor politice, care nu susțin Guvernul și că ne menținem obiectivul de a strânge 233 de semnături pentru susținerea moțiunii pentru a avea garanția că moțiunea va fi încununată de succes.
Săptămâna aceasta vom avea întâlniri, în continuare, cu toți partenerii, cu toți contribuabilii la această moțiune de cenzură și sunt convins că până la finele săptămânii vom avea rezultate pe care să le anunțăm public privitor la textul moțiunii, privitor la momentul depunerii moțiunii de cenzură.
Nu în ultimul rând, vă reamintesc că pe lângă decizia fiecărei formațiuni sau grup parlamentar de a susține moțiunea de cenzură va fi necesară o pregătire foarte atentă a momentului depunerii moțiunii de cenzură și mai ales al zilei în care se va dezbate și se va vota moțiunea de cenzură pentru că aici este necesară mobilizarea a șase formațiuni politice pentru a nu avea absenți dintre semnatarii moțiunii de cenzură, pentru că orice absență poate să pună în pericol reușita la această moțiune de cenzură.
(Cel mai probabil, Viorica Dăncilă nu va mai veni, cel puțin în următoarele 2 săptămâni, cu Guvernul în Parlament, condiționați în vreun fel depunerea moțiunii de cenzură de acest eveniment?)
Noi nu am avut niciun fel de condiție legată de venirea premierului Vasilica Viorica Dăncilă în Parlament. Una dintre formațiunile politice cu care am purtat discuții avusese o solicitare către premier privitor la condițiile de susținere a remanierii, ca urmare a schimbării configurației politice. Probabil, nici această formațiune politică nu va aștepta până calendele grecești ca premierul să vină în Parlament. Există deja o discuție privitoare la o dată limită până la care este așteptat premierul să vină să ceară votul Parlamentului. Dacă se va depăși acea dată limită, avem convingerea că toți vom susține moțiunea de cenzură.
( Există posibilitatea de a depune moțiunea de cenzura săptămâna viitoare sau cealaltă săptămână?)
Vom anunța public momentul depunerii moțiunii de cenzură după ce vom conveni cu toți cei care susțin această moțiune de cenzură. Pentru noi, prioritar este să obținem susținerea de la toți aceia care nu mai sunt în sprijinul Guvernului și care se consideră astăzi că sunt în opoziție. Cine este în opoziție trebuie să susțină moțiunea de cenzură, cine nu susține moțiunea de cenzură, înseamnă că, de fapt, sprijină Guvernul.
( UDMR SI PMP au trimis lista cu semnături?)
Cereți aceste informații liderilor de grup, oricum, discuțiile pe care le-am purtat sunt de asemenea natură încât să mă facă să fiu sigur că aceste semnături există și că ele vor susține moțiunea de cenzură.
( Câte semnături are domnul Iohannis până acum?)
Obiectivul nostru este ca în momentul în care depunem candidatura să avem peste 2 milioane de semnături și ne vom atinge acest obiectiv.
(Excludeți varianta ca moțiunea să nu fie depusă până la alegerile prezidențiale?)
Obiectivul nostru a fost, încă de la început, să depunem moțiunea cât mai repede posibil. Eu exclud această variantă pentru că, după cum s-au manifestat public actorii politici, am încredere că toți aceia care spun astăzi că sunt în opoziție, vor susține moțiunea de cenzură și dacă acest lucru se va întâmpla, această moțiune de cenzură va duce la căderea Guvernului.
( Sunteți de acord cu ceea ce spun cei de la USR, că fiecare zi de întârziere a moțiunii întărește poziția premierului Dăncilă?)
Eu am citit poziția președintelui USR, care poziție a președintelui USR este conformă cu poziția pe care am stabilit-o de comun acord în cadrul negocierilor, și anume, că vom depune moțiunea când vom avea 233 de semnături și ca o garanție a succesului acestei moțiuni.
( Aveți această declarație oficială a USR?)
Nu vreau să comentez, noi purtăm discuții oficiale la nivel de conducere, la nivel de lideri de grup și suntem convinși că toți actorii implicați în susținerea moțiunii, vor susține această moțiune și că această susținere va asigura succesul moțiunii.
(În ce măsură vă bazați pe voturile de la ALDE când știți că situația acolo nu este una foarte clară. Au fost mai multe filiale, care au cerut Congres. Adică, după discuțiile pe care le-ați avut sau întâlnirile pe care le-ați avut cu domnul Tăriceanu, vă bazați pe un anumit număr de parlamentari, care ar rămâne de partea domniei sale și care ar vota această moțiune?)
Cu siguranță, la întâlnire pe care o vom avea în cursul acestei săptămâni vom face și o evaluare privitoare la numărul de parlamentari care vor să susțină, să semneze și să voteze moțiunea de cenzură. În momentul de față nu pot să vă fac astfel de evaluări, cred, în schimb, că pentru orice parlamentar ALDE, odată cu trecerea partidului în opoziție, atitudinea normală este aceea de a susține moțiunea de cenzură, de a semna și de a vota pentru această moțiune de cenzură.
( Dacă nu veți aduna 233 de semnături până la finalul lunii septembrie…?)
Obiectivul nostru este să adunăm 233 de semnături.
(Și dacă nu se va întâmpla?)
De ce să fim pesimiști? Să fim optimiști, să avem încredere. Obiectivul nostru este să adunăm 233 de semnături.
( Din partea Pro România aveți același angajament, că ar susține această moțiune de cenzură? Aveți încredere în Victor Ponta?)
Am anunțat că la discuțiile anterior avute a existat exprimată clar disponibilitatea de a susține moțiunea de cenzură. Ei au cerut premierului Dăncilă îndeplinirea anumitor condiții. La întrunirea de săptămâna asta vom stabilii care este termenul limita în care mai așteaptă prezența premierului Dăncilă la Parlament și implicit momentul de la care ei sunt hotărâți să susțină moțiunea de cenzură.
( Încercați să cooptați voturi și din tabăra PSD?)
Da, recunosc că am avut discuții individuale cu parlamentari din zona PSD.
(Și ceva rezultate concrete sau doar discuții?)
Vom vedea la moțiunea de cenzură.
(Veți discuta săptămâna aceasta cu cei de la Pro România și despre varianta de premier, despre ce faceți mai departe în sensul unui Guvern?)
În principal, discuțiile sunt legate de moțiunea de cenzură. Noi depunem o moțiune de cenzură și ceea ce discutăm, în principal, este modul în care această moțiune de cenzură poate să aibă cele mai mari șanse de a reuși. Sigur că se poartă discuții legate și de dezvoltările ulterioare posibile. Aici, poziția Partidului Național Liberal nu reprezintă un secret. Noi am anunțat că preferința noastră clară este pentru anticipate, să dăm din nou puterea românilor să aleagă un Parlament legitim, care să poată să genereze un Guvern legitim, cu un real sprijin parlamentar, conform cu voința cetățenilor și cu actualele orientări politice ale cetățenilor români.
Dacă nu este posibil, în mod clar, Partidul Național Liberal a anunțat limpede că noi suntem pregătiți să ne asumăm răspunderea guvernării și suntem dispuși să purtăm negocieri pentru formarea unui Guvern.
Dar, preferința noastră clară este pentru anticipate. Sigur că aceste chestiuni vor fi lămurite pentru că, după căderea Guvernului în cadrul moțiunii de cenzură, președintele României, în conformitate cu prevederile constituționale, va declanșa consultările. În cadrul acestor consultări se va vedea care este poziția fiecărei formațiuni politice și în funcție de poziția exprimată de fiecare formațiune politică, dacă se va degaja o voință în sensul anticipatelor, vom susține o variantă a anticipatelor, dacă nu se va degaja această voință, vom căuta o formulă prin care să asigurăm o formulă coerentă României.

Vizionează alături de prieteni sau împreună cu un grup , iniţiază sesiunea video accesând link-ul de mai jos:  https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/930330410667859/