Declarații la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului Național Liberal. Ludovic Orban.   Partidul Național Liberal a luat decizia să voteze împotriva remanierii, ca urmare a schimbării configurației politice în cazul în care, premierul Dăncilă se prezintă în fața Parlamentului, conform prevederilor constituționale, să ceară votul pentru remaniere.

Poziția noastră este foarte clară pentru ca remanierea, în urma schimbării configurației politice, să treacă de Parlament este nevoie de majoritatea absolută, adică, jumătate plus unul dintre deputații și senatorii, care fac parte din Camera Deputaților și din Senat.

În istoria postdecembristă există două situații în care premierii au cerut votul Parlamentului pentru remaniere în urma schimbării configurației politice în care, în mod evident, a fost necesar votul majorității deputaților și senatorilor. Este vorba despre remanierea cu schimbarea configurației politice din 2007, în timpul guvernării alianței D.A, ca urmare a retragerii PD-L din Guvern, iar a doua remaniere este remanierea cu schimbarea configurației politice din februarie 2014, ca urmare a trecerii Partidului Național Liberal în opoziție, când Victor Ponta a solicitat votul Parlamentului, fiind necesară, repet, majoritatea deputaților și senatorilor.

Ultima invenție năstrușnică a lui Dăncilă care, probabil, este consiliată de oameni care nu au nicio legătură cu prevederile constituționale este lipsită de orice temei constituțional.

În ceea ce ne privește pe noi, vom fi prezenți, vom vota împotriva remanierii. De asemenea, vom vota la vedere, toți parlamentarii Partidului Național Liberal vor vota la vedere împotriva acestei remanieri.

Al doilea subiect pe care îl voi prezenta public este cel legat de situația înregistrării cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, în conformitate cu legea electorală. Partidul Național Liberal solicită Guvernului câteva lucruri simple. Prelungirea perioadei de înregistrare a cetățenilor români, care muncesc în alte țări pentru a-și exprima votul prin corespondență. De asemenea, prelungirea       termenului până la care cetățenii români din Diaspora pot să solicite înființarea de secții de votare noi. De asemenea, solicităm modificarea prevederilor privitoare la reprezentarea partidelor în cadrul Birourilor Electorale ale secțiilor de votare în străinătate, în sensul de a se acorda permisiunea către supleant pentru a înlocui, în orice moment, titularul din partea fiecărui partid de-a lungul celor trei zile în care se exercită dreptul de vot. Sigur, că acest lucru ar trebui făcut de Guvern.

În ceea ce ne privește pe noi, am pregătit un proiect de lege, iar în cazul în care Guvernul nu modifică legislația în sensul solicitat de noi, pentru a permite cu adevărat votul efectiv al cetățenilor români din diasporă, înaintăm în cursul acestei zile proiectul nostru de lege cu aceste modificări, cu speranța că va exista celeritate în dezbaterea și adoptarea acestui proiect de lege.

În continuare, îl voi invita pe vicepreședintele Partidului Național Liberal, președintele Comisiei pentru Cultură, să vă prezinte o solicitare expresă din partea Partidului Național Liberal.

Gigel Știrbu

Bună ziua, Astăzi, Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a luat o decizie prin care solicită Birourilor permanente reunite a celor două Camere din Parlamentul României de a pune pe ordinea de zi și a sesiza Comisiile de specialitate pentru analiza și votarea rapoartelor de activitate a celor două instituții media naționale, respectiv Radioul public și Televiziunea publică.

Am făcut acest lucru, deoarece în ultima perioadă sesizările care vin pe adresa celor două Comisii de specialitate din Camera Deputaților și din Senat, au escaladat. Avem semnale că în cele două instituții de presă se întâmplă lucruri care frizează penalul, avem informații cum că angajații celor două instituții de presă naționale ale României se află într-o situație extrem de neplăcută, formele asociative ale angajaților din cele două instituții ne solicită aproape  săptămânal să facem astfel de sesizări către Birourile permanente reunite și către instituțiile statului.

Totodată, vă informez că, astăzi, în calitate de președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților vom sesiza Curtea de Conturi vis a vis de aceste aspecte cu care noi am fost sesizați.

Totodată, vă informăm că această sesizare pe care noi astăzi o vom depune în urma ședinței Biroului Executiv a mai fost depusă de Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților, fără ca noi să primim un răspuns.

Facem acest lucru, deoarece cele două instituții de presă au devenit oficine de partid, efectiv au renunțat la misiunea, sau mai bine zis, au abandonat misiunea pentru care există, anume aceea de a informa cu obiectivitate, cu deontologie profesională, cetățeanul plătitor de taxe.

Acesta este motivul pentru care am venit astăzi în fața dumneavoastră.

Ludovic Orban

Repet poziția Partidului Național Liberal privitoare la desemnarea comisarului care reprezintă România în cadrul noii Comisii Europene.

Candidaturile susținute de premierul Dăncilă vulnerabilizează România și ne pun în situația în care riscăm ca România să fie făcută de râs prin aceste candidaturi.

Vulnerabilitățile, problemele majore de integritate, nerealizările în funcțiile deținute, problemele de competență creează riscul major ca în Parlamentul European, candidatura susținută de premierul Dăncilă, să fie respinsă în cadrul comisiilor.

Premierul Dăncilă a ratat o oportunitate foarte mare pentru România, aceea de a putea obține un vicepreședinte la nivelul Comisiei Europene, de asemenea, calitatea îndoielnică a candidaților propuși a redus șansele României de a obține un portofoliu important. Mai mult decât atât, repet, există un risc major ca în Parlamentul European, candidatul român pentru Comisia Europeană să fie respins de comisia în care va fi audiat.

În cazul în care se va întâmpla așa, responsabilitatea exclusivă este a PSD și a premierului Dăncilă, care a refuzat să țină cont de orice punct de vedere exprimat de forțe politice din România și care, de asemenea, a refuzat să țină cont de orice sugestii pe care le-a primit de la nivel european.

( Dacă ne puteți spune, care va fi următorul calendar legat de moțiunea de cenzură? Ieri, doamna Turcan spunea că dacă luni nu va veni doamna Dăncilă cu o cerere de restructurare, săptămâna viitoare veți depune această moțiune.)

Așa cum am anunțat încă de acum două săptămâni, am avut un calendar de discuții cu toate formațiunile politice și grupurile parlamentare de la nivelul Parlamentului României, evident, mai puțin grupul PSD.

Am avut discuții cu partenerii din opoziție, în primul rând, cu care am convenit asupra textului, asupra semnării moțiunii de cenzură și asupra unui calendar dezirabil. Ulterior, am avut negocieri cu reprezentanții UDMR. De altfel, după discuțiile pe care le-am avut cu președintele UDMR, președintele UDMR a dat declarații publice pe această temă anunțând susținerea moțiunii de cenzură. Ulterior am avut discuții cu reprezentanții ALDE și cu reprezentanții PRO România.

Și în aceste ultime două discuții am reținut disponibilitatea celor două formațiuni politice de a susține moțiunea de cenzură. În ceea ce privește poziția PRO România, poziție pe care a exprimat-o și public președintele partidului, ei ne-au transmis că așteaptă să vadă în ce măsură premierul Dăncilă va respecta solicitările formulate, privitor la remaniere, ca urmare a schimbării configurației politice și, de asemenea, alte condiții politice care i-au fost puse premierului Dăncilă, și că, în mod evident, dacă la remaniere nu vor fi îndeplinite aceste condiții, există disponibilitatea din partea parlamentarilor PRO România de a susține moțiunea de cenzură.

În ceea ce privește discuțiile cu reprezentanții ALDE, am avut o primă întâlnire din care am reținut, de asemenea, disponibilitate pentru susținerea moțiunii de cenzură și am stabilit că, ulterior discuțiilor cu reprezentanții PRO România,  vom avea o nouă întâlnire cu reprezentanții ALDE.

De asemenea, textul convenit cu partenerii din opoziție va fi transmis către toți posibilii contribuabili la votul moțiunii, astfel încât să ajungem la o formulă comună de susținere și să stabilim cu precizie momentul cel mai potrivit pentru depunerea moțiunii de cenzură.

Cu siguranță, odată cu anunțul făcut de premierul Dăncilă, după reuniunea CEX, și anume, acela că premierul se va prezenta în Parlament pentru a cere votul pe remaniere, ca urmare a schimbării configurației politice, poziția noastră este foarte clară și o transmitem atât public cât și partenerilor noștri, și anume, aceea de a vota împotriva acestei remanieri, iar după votul la această remaniere, să stabilim calendarul pentru moțiunea de cenzură.

Obiectivul nostru fundamental este acela de a pune punct, cât mai repede posibil, acestei guvernări habarniste, acestei guvernări toxice, care creează imense deservicii României și care afectează perspectivele de dezvoltare ale României și care riscă să înrăutățească viața fiecărui român.

( Domnule președinte, aveți încredere în angajamentul lui Victor Ponta de a susține, chiar și cu anumite modificări, această moțiune de cenzură? Pentru că au mai fost anumite situații în care domnia sa nu s-a ținut de cuvânt când a fost vorba de o moțiune de cenzură.)

A existat, într-adevăr, o modificare a poziției la moțiunea de cenzură trecută dar, vă readuc aminte că, parlamentarii PRO România chiar dacă nu au semnat moțiunea au votat moțiunea de cenzură și au votat la vedere moțiunea de cenzură. Evident că, în ceea ce ne privește pe noi, vom folosi toate argumentele posibile pentru a-i determina pe parlamentarii PRO România să se alăture acestei moțiuni de cenzură și să contribuie la succesul acestei moțiuni de cenzură.

(Credeți ca la șefia Senatului este posibil un tur II și dacă ați mai avut discuții cu ALDE legat de o posibilă candidatură comună)

Cu siguranță că am abordat și acest subiect al alegerilor de la Senat și vom continua discuțiile pe tot parcursul acestei perioade până la  exercitarea votului.

Cu siguranță că am încercat să convingem senatorii ALDE să susțină în cazul unui tur II, candidatul Partidului Național Liberal, care deja beneficiază de susținerea parlamentarilor din USR, UDMR, PMP, susținere pentru care le mulțumim și suntem convinși că le va fi foarte utilă în această competiție.

Rămâne de văzut care fi exact poziționarea ALDE și a fiecărui senator ALDE în parte, din cauza situației apărute ca urmare a deciziei PSD  de a susține un candidat care era membru ALDE, vom vedea exact poziția.

În ceea ce ne privește pe noi, vom încerca să-i convingem pe senatorii ALDE, că nu e normal după retragerea de la guvernare să aibă altă opțiune decât de a susține candidatul opoziției pentru funcția de președinte al Senatului.

(Să înțelegem că în ultimele discuții pe care le-ați avut cu domnul Tăriceanu și-a menținut nemulțumirile cu privire la atacurile pe care le-a avut la propria persoana din partea unor reprezentanți liberali?)

Cu siguranță că s-a făcut o trecere în revistă la această negociere și asupra atacurilor reciproce care s-au derulat de-a lungul timpului, dar ceea ce ne interesează pe noi este obiectivul principal de a pune punct acestei guvernări, iar eu sunt convins și am încredere că declarațiile președintelui Tăriceanu, privitoare la intrarea în opoziție și un comportament tipic pentru un partid de opoziție, vor fi respectate și nu am nici un motiv să mă îndoiesc de acest lucru.

(Cum vedeți pactul propus de cei de la USR privind declanșarea alegerilor anticipate odată cu alegerile locale?)

Obiectivul nostru principal este reușita moțiunii de cenzură, iar pentru reușita acestei moțiuni de cenzură, preferăm discuțiile directe cu toți partenerii implicați în acest proiect și nu epistole publice.

(Dar n-ați discutat de acest pact? Ei spuneau că vor trimite un document către toate partidele din opoziție să fie semnat)

Partidul Național Liberal și-a exprimat clar preferința pentru alegeri anticipate, după căderea Guvernului. Readuc aminte însă, că pentru a fi posibilă procedura privind alegerile anticipate este necesară reușita moțiunii de cenzură, iar pentru reușita moțiunii de cenzură este important să ții cont în toate discuțiile și negocierile purtate de opiniile și punctele de vedere exprimate de toți posibilii parteneri la această moțiune de cenzură.

(Domnul Barna susținea ieri că înainte de a face public acest pact pentru alegerile anticipate a avut o discuție cu fiecare actor politic, inclusiv cu președintele României. Nu a existat această discuție între PNL și USR?)

Partidul Național Liberal susține poziția exprimată de președintele României în care este necesară încheierea acestei guvernări și cea mai bună soluție după încheierea acestei guvernări o reprezintă alegerile anticipate. Ca atare, Partidul Național Liberal, fără alte dovezi suplimentare, a luat deja decizia privitor la care este opțiunea noastră politică în cazul reușitei moțiunii de cenzură.

Pe de altă parte, cred că trebuie ținut cont, repet, de pozițiile exprimate de toți aceia care pot să sprijine moțiunea de cenzură și care este necesar  să sprijine moțiunea de cenzură pentru a asigura reușita acestei moțiuni.

(Ați început deja să centralizați semnăturile pentru moțiunea de cenzură?)

Practic, semnăturile, în ceea ce privește Partidul Național Liberal sunt strânse, în ceea ce privesc partenerii din Opoziție, de asemenea, știm că s-au strâns. Urmează ca semnăturile să fie strânse, evident, după convenirea asupra textului, care să fie agreat de toți partenerii și de asemenea, după discuțiile în care vom stabili, care este cel mai potrivit moment al depunerii moțiunii de cenzură, după afirmarea acestei voințe din partea tuturor partidelor și parlamentarilor, care vor să contribuie la această moțiune de cenzură, prin intermediul semnării moțiunii de cenzură.

(Înțelegem că toți parlamentarii dumneavoastră au primit o recomandare să fie obligatoriu prezenți până pe data de 20 octombrie ?)

Am luat două decizii. Începând cu votul pentru Președinția Senatului, până în data de cel puțin 20 octombrie, prezența parlamentarilor la toate voturile importante din Parlament este obligatorie și se sistează plecările în străinătate, iar dacă există delegații oficiale, evident, ele trebuie onorate, cu o singură condiție, în cazul în care se stabilește un vot important să fie întrerupte aceste delegații. Deci, prezența parlamentarilor Partidului Național Liberal este obligatorie începând de astăzi și până cel puțin în data de 20 octombrie.

A doua decizie pe care am luat-o este aceea ca toate voturile, care vor fi date de parlamentarii Partidului Național Liberal la alegerea președintelui Senatului, la remaniere, la moțiunea de cenzură, ca și la alte proceduri importante, să fie vot la vedere.

(Deci este mai mult probabil ca această moțiune de cenzură să fie depusă undeva spre finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie?)

Cu cât mai repede va fi depusă, va fi posibil să obținem acordul de voință din partea tuturor partenerilor și semnăturile, cu atât mai bine.

Din punctul nostru de vedere depunem moțiunea de cenzură cât mai repede posibil, atunci, repet, când va exista acordul de voință.

(Cum comentați faptul că România va primi portofoliul transporturilor?)

Cu siguranță puteam obține, dacă am fi avut un partener apreciat și recunoscut la nivel european, și poziția de vicepreședinte al Comisiei și un portofoliu mai important.

Portofoliul de transporturi este un portofoliu cu probleme. Știm foarte clar că este în dezbatere pachetul pe mobilitate, unde este necesar un efort de lobby extrem de mare pentru a nu dezavantaja firmele din România și nu numai din România.

De asemenea, sunt alte probleme legate de acest portofoliu, care după părerea mea vor fi foarte greu gestionate de un comisar, cu atât mai mult cu cât propunerea în persoana Rovanei Plumb este departe de orice fel de exigență pentru ocuparea acestei poziții.

Evident, se va da votul în Comisia de Transporturi și vom vedea exact rezultatul.

(Și legat de Școala de vară a Tineretului Național Liberal, domnul Iohannis va fi prezent?

I-am trimis invitația președintelui, așteptăm ca în cazul în care va fi prezent să îl întâmpinăm. Sunt convins că președintele, în momentul în care va decide participarea la acest eveniment, va anunța public acest lucru.

Vizionează  alături de prieteni sau împreună cu un grup, Iniţiază sesiunea video: