În timp ce Vasilica Viorica Dăncilă se plimbă ca Vodă în lobodă, cu elicopterul prin țară, milioane de români sunt blocați în trafic, pe orice traseu pe care vor să se deplaseze, în țară. Guvernul este iresponsabil pentru modul în care a tratat marile proiecte de infrastructură. La ora actuală, niciun proiect major de infrastructură, indiferent că el este finanțat din fonduri europene sau beneficiază de altă formă de finanțare, nu a fost lansat de actuala guvernare.

Tragem un semnal de alarmă, în ceasul al doisprezecelea, România riscă să piardă minim 10 miliarde de euro din banii europeni la care are dreptul, în cadrul exercițiului financiar 2014 – 2020. Există riscul major ca nivelul absorbției pe acest al doilea exercițiu financiar bugetar să fie mai mic decât gradul de absorbție pe primul exercițiu financiar bugetar 2007 – 2013.

Proiecte majore de infrastructură, pentru care există finanțare europeană, sunt ținute blocate de actuala guvernare. Tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești, Autostrada Unirii, Târgu Mureș – Iași – Ungheni , în care, deși Comisia Europeană și-a arătat clar disponibilitatea de finanțare a studiului de fezabilitate și finanțarea ulterioară a proiectului, Guvernul a găsit de cuviință să facă cel mai rău lucru, și anume, să rezilieze inclusiv contractul care era privitor la realizarea studiului de fezabilitate.

Tronsonul de autostradă #Comarnic – #Brașov, legătura între #TârguMureșși granița de Vest, la #Borș, Târgu Mureș – Borș. Tronsoane care au început și care bat pasul pe loc, cum sunt tronsonul de autostradă #Lugoj – #Deva. De asemenea, tronsonul de autostradă de la #Turda până la #Sebeș. Toate sunt blocate, întârziate iar Guvernul acesta parcă își dorește să nu construiască infrastructură modernă de transport.

Același lucru îl găsim în domeniul feroviar, în care niciun proiect major de modernizare a infrastructurii feroviare, pe coridorul pan-european de la Constanța până la Curtici, nu a demarat deși și aici avem fonduri europene, miliarde de euro la dispoziție pentru finanțarea acestor lucrări de modernizare, care pot să aducă traficul feroviar la standarde europene. Nu mai vorbim de blocarea lucrărilor de asigurare a navigabilității Dunării și de neutilizarea fondurilor europene pentru toate celelalte proiecte de infrastructură majoră.

Tragem un semnal de alarmă în ceasul al doisprezecelea și somăm Guvernul să accelereze toate procedurile privitoare la absorbția de fonduri europene. După ce ne-au mințit la elaborarea bugetului că vor absorbii miliarde în decursul acestui an, Guvernul recunoaște în rectificarea bugetară că nivelul absorbției o să fie sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scăzând veniturile care provin din decontările de la nivelul Comisiei Europene a fondurilor europene alocate pentru proiectele din România cu o sumă de peste 1 miliard.

Treziți-vă, pentru că altfel riscăm să pierdem miliarde de euro, peste zece miliarde de euro, bani care pot fii folosiți pentru o infrastructură modernă, pentru spitale regionale, care pot să fie folosiți pentru modernizarea instituțiilor de învățământ, mai ales a instituțiilor de învățământ cu caracter profesional și a liceelor tehnice. Acești bani pot fi folosiți pentru creșterea competitivității firmelor românești pentru cercetare, inovare, dezvoltare și din păcate, în momentul de față, Guvernul își bate joc de banii europeni și îi ține blocați la intrarea în România.

De asemenea, solicit oficial demisia lui Daea pentru că este un mincinos și pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producțiile agricole pe 2018. Deoarece, datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producția agricolă reală a României și date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive, care au fost făcute de Ministerul Agriculturii condus de Daea.

Dorim ca la începutul sesiunii ordinare, să ajungem, dacă se poate, la un moment zero, în care să dăm șansa ca activitatea Parlamentului să nu mai fie concentrată, așa cum a făcut majoritatea parlamentară până acum, de favorizarea infractorilor, ci majoritatea parlamentară împreună cu opoziția să reușească să impună proiecte de lege care au legătură cu agenda publică a românilor.

De asemenea, am votat un proiect de lege propus de PNL Diaspora, care să ducă la dublarea numărului de parlamentari care reprezintă cetățenii români aflați în diaspora, în corespondență cu numărul de cetățeni români care sunt înregistrați oficial ca cetățeni români cu domiciliul în străinătate.

Raluca Turcan: „Partidul Naţional Liberal solicită premierului, Viorica Dăncilă, numirea unui ministru în fruntea Ministerului Educației Naționale. Este o rușine că al cincilea ministru PSD, în doar doi ani și jumătate de guvernare, nu este încă numit și este folosit ca interimar ministrul Breaz, cel care și-a demonstrat incompetența, cu vârf și îndesat, în grava problemă a finanțării instituțiilor de cultură.

De asemenea, mai sunt trei săptămâni până la începerea anului școlar și Ministerul Educației Naționale și soarta elevilor din România, a profesorilor și părinților este grevată de câteva probleme majore și primul ministru trebuie să răspundă la aceste probleme și să prezinte soluțiile.

Atragem atenția că principala problemă, la începutul anului școlar, va fi lipsa manualelor școlare pentru elevii de clasa a VII-a. Aceeași generație care an de an, începând cu clasa pregătitoare, nu a avut manuale pe bănci, la început de an școlar.

După calculele noaste, este foarte posibil ca manualele pentru elevii de clasa a VII-a, să ajungă cel mai devreme la începutul lunii octombrie și vina este, exclusiv, a foștilor miniștrii ai Educației Naționale și de asemenea, direct, a primului ministru.

O să vă spunem exact de ce vina ține exclusiv de Ministerul Educației Naționale, pentru că, deși Ministerul a stabilit încă din noiembrie 2018, care sunt manualele ce trebuie publicate, ordinul de ministru a fost semnat abia în 5 februarie și licitația a început în martie.

Dacă vă amintiți, la acea perioadă am spus că licitația a început cu întârziere, mai mult decât atât, editorilor li s-au lăsat doar 5 săptămâni pentru conceperea științifică. Evaluarea de către Ministerul Educației Naționale trebuia realizată în 30 de zile pentru manualele concepute și din nefericire, această evaluare s-a prelungit cu 2 luni, iar răspunsurile la contestații s-au făcut și s-au primit exact în 30 de zile.

Așadar, pentru o parte din titlurile care acum au intrat în comandă, copiii vor primi pe bănci manualele, cel mai devreme la începutul lunii octombrie.

În același timp, înainte de începerea anului școlar, viitorul ministru al Educației trebuie să prezinte, clar, răspunsurile la problemele legate de punerea în pericol și compromiterea unor programe naționale, vitale pentru diminuarea ratei părăsirii timpuri a școlii, și mă refer la programul ‘Merg la școală’, care tocmai a fost anulat, cu cinism fiind anunțat de primul ministru că acest program a fost anulat la solicitarea părinților.

Ce părinți? Ce părinți, să ne spună exact premierul Dăncilă, au solicitat anularea programului ‘ Merg la școală’? Răspunsul vine, că avem nevoie de bani, un milliard de lei, bani care ar fi trebuit cheltuiți pentru rechizite, cărți, manuale și echipamente sportive.

De asemenea, programul Alimentație diversificată în școli. Programul pilot este compromis total pentru că autoritățile nu au avut timpul necesar să deruleze achizițiile publice, astfel încât începând cu 9 septembrie, în loc de corn și lapte, cei 50 000 de mii de copii selectați în programul pilot, să primească o masa diversificată iar programul national, ‘cornul și laptele’, deja consacrat, va consființi eșecul și lipsa efectului direct asupra alimentației și bunăstării copilului în școală.

De asemenea, mai sunt două programe naționale puse în pioneze de către PSD. Este cel legat de after-school, cu toate că există în programul de guvernare al PSD, extinderea la nivel national a programului after-school, acesta se derulează în continuare doar în unitățile administrative unde Consiliile Locale au găsit bani și au reușit să finanțeze cu resurse proprii, un program de școală după școal, astfel încât copii să poată să-și crească performanța la școală și să diminueze abandonul școlar.

Al doilea program este cel legat de transportul gratuit al elevilor. Prin OUG 51, OUG care a fost contestată la Curtea Constituțională, inclusiv de către Avocatul Poporului numit de către PSD, ca fiind neconstituțională, prin această OUG, transportul intrajudețean gratuit al copiilor este practic sabotat iar aceștia își vor desfășura transportul până la școală și înapoi în condiții de maximă nesiguranță. Ca să nu mai vorbim despre condiții financiare prohibitive care încalcă exact articolul constitutional de acces gratuit la educație pentru toți copiii din România.

Nu în ultimul rând, trebuie clarificată situația profesorilor necalificați care vor intra în școli. Să nu uităm că pentru elevii de până în clasa a VIII-a, cărora li s-au produs schimbări de manuale, profesorii nu au beneficiat de nicio calificare iar anul trecut, la catedră au fost 4500 de profesori necalificați, iar fondurile europene, așa cum spunea și domnul președinte, sunt în pericol. În momentul de față, pentru educația copiilor, din cei 329 de milioane de euro, programe pentru tineret, am aborbit doar 0,9 milioane. Din cei 5,43 de miliarde de euro alocați pentru cercetare și forță de muncă, am absorbit 0,87. Din cei 49 de miliarde de euro pentru infrastructura de transport în educație și în sănătate, am absorbit 12 miliarde.

Dacă este să tragem o linie, la început de an școlar, Guvernul Dăncilă a oferit ‘nimic’ pentru educația românească și mii de copii sunt aruncați la periferia societății sau sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă.

Al doilea subiect este legat de sesiunea extraordinară.

PNL a obţinut strângerea numărului de semnături, astfel încât în perioada 26 – 30 august 2019, să se desfăşoare o sesiune extraordinară în Camera Deputaţilor. Noi am solicitat majorităţii parlamentare organizarea acestei sesiuni şi răspunsul a fost, evident, ‘nimic’, sau zero, aşa cum ne-au obişnuit.

Ca atare, minimum 115 deputaţi, până în momentul de faţă, au semnat pentru o sesiune extraordinară, cu o ordine de zi care să clarifice câteva probleme acute, înaintea sesiunii ordinare, care va începe la 1 septembrie. Şi aici ne referim la respingerea unei legi privind amnistia şi graţierea, care este în momentul de faţă îngropată în Comisia juridică; ordonanţa 114, care a generat creşteri de taxe şi tarife pentru populaţie, fără precedent, blocând creditarea şi alungând investitori; ordonanţa 51, legată exact de transportul public pentru persoane, în special pentru elevii navetişti și nu în ultimul rând, aprobarea legii de abrogare a legii recursului compensatoriu, lege care a pus în libertate 19.000 de infractori periculoşi, care pun zi de zi în pericol siguranţa românilor.”

Vizionează alături de prieteni sau împreună cu un grup declarații la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului Național Liberal: