Declarații la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului Național Liberal.

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, ALE SECRETARULUI GENERAL AL PNL, ROBERT SIGHIARTĂU ȘI ALE PREȘEDINTELUI PACT, SEBASTIAN BURDUJA, LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV AL PNL – 18 MARTIE 2019

Ludovic Orban

Bună ziua,

↗️O echipă formată din secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, domnul președinte al PNL Bihor, Ilie Bolojan și, subsemnatul am fost mandatați de Biroul Executiv să demarăm negocierile de integrare în Partidul Național Liberal a Partidului Acțiunea Civică a Tinerilor , condus de domnul președinte, Sebastian Burduja.

Am purtat discuțiile cu viitorii noștri parteneri și, astăzi, am prezentat în Biroul Executiv rezultatele negocierilor purtate și am luat decizia în Biroul Executiv să demarăm procedurile de integrare a Partidului Acțiunea Civică a Tinerilor, condus de președintele Sebastian Burduja în Partidul Național Liberal.

Protocolul de fuziune va fi definitivat în zilele următoare, urmând să fie supus aprobării forurilor staturare ale celor două partide astfel încât să finalizăm această procedură, prin care tinerii extrem de bine pregătiți, tinerii care au dat semnale extrem de serioase că vor să se implice în actul de decizie politică la nivel național, să contribuie cu toată competența și energia pe care o au la îndreptarea României într-o direcție bună, să devină membri ai Partidului Național Liberal, și să fie reprezentați la nivelul tuturor structurilor de conducere ale Partidului Național Liberal. Îi voi da cuvântul domnului președinte, Sebastian Burduja, să se adreseze dumneavoastră.

Sebastian Burduja

↗️Bună ziua! Mulțumesc domnule președinte, Ludovic Orban. Am pus bazele astăzi a ceea ce noi considerăm că este cea mai importantă mișcare între două forțe politice în România anului 2019. Biroul Politic Național PACT, în unanimitate, m-a mandatat pentru aceste discuții și negocieri. Suntem două forțe politice complementare și cu valori comune.

PACT pentru România înseamnă pe de o parte o echipă de experți pregătiți la cel mai înalt nivel și la Universități de prestigiu și la companii și la instituții internaționale, înseamnă o rețea în diaspora de mii sau zeci de mii de români, cea mai întinsă organizație românească în diaspora este Liga Studențiilor Români din Străinătate, pe care am fondat-o acum 10 ani și nu în ultimul rând, avem și aducem și acest plus al campaniilor portate în România profundă, în zone complicate împotriva PSD-ului din 2016.

Rezonăm la nivel de valori cu Partidul Națioanal Liberal. Este alternativa de care România are nevoie, este partidul care aparține de cea mai puternică familie europeană, este partidul care a demonstrat atașamentul față de valorile democratice, față de proprietatea privată și înțelegerea unor concepte fundamentale care sunt necesare în ziua de astăzi.

Din punctul nostru de vedere, România trece printr-o criză profundă. La fiecare trei minute un român pleacă din țară, iar acest lucru numai poate să continue. Și eu am stat 12 ani plecat din România și în fiecare zi visul meu a fost să revin acasă. După ce m-am întors, visul meu și visul nostru ca PACT, a devenit să îi ajutăm pe români care au plecat, de fapt milioanele de români alungați din țara lor, să se întoarcă acasa acolo, unde le este locul. Construim acest vis împreună cu Partidul Național Liberal, și vă mai împărtășesc o anecdotă din venirea mea în România. Pe aeroportul Otopeni, la ofițerul de pașapoarte, când i-am spus că după 12 ani m-am întors acasă împreună cu familia, mi-a spus că nu suntem normali la cap și în diverse variațiuni am auzit lucrul asta în fiecare zi de când m-am întors și m-am angajat împreună cu colegii din PACT, să facem o Românie în care normalitatea este alta, în care e normal ca un Guvern să-și reprezinte cetățenii și nu infractorii, în care e normal ca România să fie respectată în Europa pentru ce face,nu pentru cum se imbățoșează în fața partenerilor externi, în care e normal ca românii să rămână acasă, iar cei care au plecat să revină. Aceasta e România pe care ne-o dorim.

Criza profundă pe care o traversăm și vă mai dau o singură cifră. În România de astăzi și în următorii 5 ani, vor lipsi de pe piața muncii 500.000 de români. Asta e cifra! Deci, să faci afaceri în România de azi, să faci anteprenoriat, când peste noapte statul îți impune taxe, când te sufocă cu birocrație și controale și nu ai oameni pe care să îi angajezi, lucru pe care o să vi-l confirm. Orice anteprenor român, asta într-adevăr a devenit un sport extrem, să faci afaceri în România de azi. Deci, în această criză profundă în care e România, nu e loc nici de orgolii, nu e loc nici de dezbinare și fragmentare, nu e loc nici de a sta pe margine. Construim acest vis al românilor întorși acasă împreună cu Partidul Național Liberal, și îi mulțumesc domnului președinte Ludovic Orban, domnului secretar general, Robert Sighiartău și întregii echipe a PNL, pentru că împreună facem echipă pentru România și vom duce România în primul rând. Înainte împreună!

Robert Sighiartău

↗️Declarația mea se referă la majorarea alocațiilor. Minciuna PSD Dragnea are picioare scurte. După ce au început să mintă cu nerușinare că nu pot pune în aplicare amendamentul Partidului Național Liberal, cu privire la majorarea alocațiilor din luna martie, acum PSD-ul sunt curios ce minciuni mai născocește ca să nu acorde această majorare așa cum ea a fost prevăzută.

Țin să reamintesc faptul că amendamentul Partidului Național Liberal,prevedea foarte clar că această majorare a alocațiilor pentru copii să crească începând din luna martie și pe toată perioada anului și în următorii ani, iar PSD împreună cu Dragnea a început să mintă, să spună că această alocație nu se poate majora din luna martie din cauza Legii bugetului de stat. Acum bugetul este aprobat. Sunt curios ce fel de minciuni mai are Dragnea ca să nu pună în aplicare această majorare a alocațiilor pentru copii.

Țin să spun că foarte multă lume mă întreabă de ce această majorare a alocațiilor nu a intrat începând cu luna martie. Amendamentul lor, OUG a lui Dăncilă prevede ca această alocație să intre numai din luna aprilie, ceea ce este extrem de dăunător pentru copiii din România.

În consecință, somez Guvernul României, să dea OUG ca alocația copiilor să crească începând cu luna martie.

Mulțumesc!

Ludovic Orban

↗️De asemenea, înainte de a vă răspunde la întrebări vă mai comunic câteva decizii.Am mandatat Grupul Parlamentar de la Camera Deputaților să se mobilizeze pentru câteva obiective extrem de importante. Primul, respingerea OUG114, repetăm, este o crimă împotriva economiei românești și va genera niște efecte catastrofale în spre evoluția economiei românești în perspectivă.

Al doilea obiectiv extrem de important este mobilizarea pentru a-l trimite acasă pe Tudorel Toader. Somăm, din nou, majoritatea guvernamentală sa nu mai apeleze la subterfugii procedurale, să nu mai absenteze în mod planificat, să se prezinte la votul final pentru a se vota moțiunea împotriva Ministrului Justiției Tudorel Toader. Avem convingerea că se poate constuiască o majoritate care să-l trimită acasă pe Tudorel Toader.

De asemenea, am mandatat grupul de la Senat să determine majoritatea PSD-ALDE să finalizeze procedura demarată de cerere a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în privința acestei cereri formulate de justiție, care este ținută în sertare de majoritatea guvernamentală, iar responsabilitatea este doar a PSD și ALDE.Nu înțelegem de ce Popescu Tăriceanu acceptă să stea în spatele zidului construit de majoritatea anti-justiție, PSD-ALDE, complăcându-se în situația de prizonier al majorității PSD-ALDE. Ca atare, solicităm finalizarea procedurii, pentru că știm foarte clar că în rapoartere anuale privind mecanismele de cooperare și verificare, una dintre recomandările cele mai importante este a ceea ca Parlamentul să nu mai facă opreliștea anchetelor care sunt derulate de justiție, iar exemplul Tăriceanu nu face altceva decât să înrăutățească percepția care există la nivel European față de România și să îndepărteze și mai mult șansa ca România să scape de Mecanismul de Cooperare și Verificare.

(Alegerea primarilor în două tururi, este un proiect despre care au început să vorbească și cei de la ALDE, acum știu că l-au susține, știm că și dumneavoastră aveți o inițiativă. Ne puteți spune dacă sunteți de accord, ce veți face?)

Există proiectul de lege care este depus de Partidul Național Liberal , care din păcate a trimis aviz negative în Comisia de administrație și Comisia juridică, vom solicita, vom mandata grupul de la Camera să solicite în plen retrimiterea la Comisie, în încercarea noastră de obținere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere, care conferă cu adevărat legitimitatea primarilor care sunt aleși în fiecare localitate din România. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce fomațiune politică este, să sprijine acest proiect de lege inițiat de Partidul Național Liberal.

(Mizați și pe sprijinul ALDE în condițiile în care liderul acestui partid s-a pronunțat pentru revenirea la două tururi.)

Ne așteptăm să se țină de cuvânt, pentru că la Senat, din câte imi aduc aminte, nu au respectat o declarație data de un lider important al ALDE și au votat în plen împotrivă.

(Domnul Dragnea are o stare de sănătate destul de precară am putea spune, potrivit informațiilor pe surse din PSD. Voiam să vă întreb ce îi urați domnlui președinte?)

Nu sunt medic, nu cunosc care este starea de sănătate. Dacă este bolnav, normal că eu doresc oricărui om să fie sănătos, nu poți să dorești răul altcuiva, dar nu cunosc, nu am niciun diagnostic. Există chiar o lipsă de transparaneță din punctul meu de verede legată de starea de sănătate a lui Dragnea.

(Cum vedeți posibilitatea organizării unui Referendum pe Justiție simultat cu alegerile europarlamentare?)

Am mai fost întrebat. Știți foarte bine că între președintele Iohannis și Partidul Național Liberal există un parteneriat cunoscut, transparent. Avem încredere în Președintele României, are discernământul, are toate elemntele de analiză la dispoziție și indiferent ce decizie va lua Președintele României, vom fi alături de demersurile pe care le va iniția Președintele României. În ceea ce ne privește, noi suntem susținătorii clari ai integrității în exercitarea funcțiilor publice. Partidul Național Liberal are un cod de integritate, cel mai sever cod de integritate pe care îl poate avea vreun partid politic din România. Cod de integritate care a fost aplicat în litera și spiritul lui. Partidul Național Liberal a depus un proiect de lege pentru a interzice ocuparea de funcții publice, respectiv interdicția de a candida la funcția de președinte și la funcția de parlamentar în cazul unor condamnări definitive. Partidul Național Liberal este un apărător al independenței justiției, un apărător al liberului acces al cetățenilor la actul de justiție.Un apărător al non-implicării politicului în actul de justiție și de asemenea, Partidul Național Liberala fost un lupătător în prima linie pentru ca justiția să fie o putere în stat și să se înfăptuiască fără opreliști din partea palierului politic sau din partea altor structuri care nu au ce să caute în justiție.

(Nu ne-ați spus dacă susțineți sau nu referendumul odată cu europarlamentarele?)

Vă repet, vom susține orice decizie a președintelui. Dacă președintele va decide să facă referendum, indiferent când îl va face, odată cu alegerile pentru Parlamentul European sau cu altă ocazie, noi vom susține inițiativa președintelui.

(Biroul Permanent al Senatului a dat un termen limită Comisiei juridice, ca până pe 2 aprilie să vină cu un aviz pentru domnul Tăriceanu. Credeți că solicitarea PNL va fi luată în calcul astfel încât avizul să fie dat mai devreme?)

Deci noi ne luptăm pe această temă. Vă readuc aminte, cererea de urmărire penală a fost formulată de anul trecut și am atras atenția că există riscul ca în cazul în care majoritatea tergiversează această adoptare, să survină prescrierea. Practic, să nu poată să fie realizată toată procedura juridică și, mai ales, domnul Tăriceanu să poată să parcurgă toată procedura juridică.

Din punctul nostru de vedere este o tergiversare care arată complicitatea PSD îm împiedicarea justiției să își finalizeze procedurile legate de domnul Tăriceanu.

Mulțumesc!

#libertateșiresponsabilitate

Vizionează acest clip video împreună cu prietenii tăi: https://www.facebook.com/pnl.ro/videos/773465906386177/