Reporter: Vreau să vă întreb dacă luaţi în calcul vreo schimbare la cota de contribuție pentru pilonul II. Ea a fost redusă,  aveam bani să crească, a rămas la un nivel de 3,75…

Ludovic Orban: Pentru anul viitor nu, dar obiectivul nostru este să creştem un pic, pentru că ştiţi că reforma sistemului de pensii este o reformă care a fost adoptată pe vremea guvernului PNL, în guvernarea 2005-2008, şi obiectivul era de a creşte la un nivel de aproximativ 6-8% Pilonul II de pensii, astfel încât să fie un supliment suficient de mare la venitul din pensie pe care îl poate oferi sistemul public de pensii. Dar asta în perspectivă, deocamdată trebuie să reparăm prostiile economice care au fost făcute, să reechilibrăm bugetul, balanţa comercială şi după aceea putem să trecem la aplicarea reformelor /…/Reporter: Lucrătorii din construcţii, aţi spus că vor rămâne cu ce au acum, cu ordonanţa /…/

Ludovic Orban: Da, forma de…

Reporter: Dar ei nu contribuie la Pilonul II de pensii, sunt scutiţi.

Ludovic Orban: Păi, asta a fost şmecheria. Ca să nu simtă companiile, angajatorii, integral, creşterea salariului minim, cota pe care trebuiau să o plătească la Pilonul II de pensii nu o mai plătesc, şi asta s-a făcut împotriva voinţei lor. O să găsim o soluţie. Dar asta, orice măsură în economie e bine să nu fie bruscă, să nu provoace şocuri. Nu ştiu dacă aţi văzut poziția în privinţa salariului minim, deci gradual salariul minim va urca până ajunge la nivelul salariului minim care există astăzi pentru sectorul construcţii şi atunci, în mod evident, vom reveni şi la posibilitatea ca ei să plătească Pilonul II de pensii.

Reporter: Foarte scurt, aş vrea să vă întreb dacă angajaţii din IT ar trebui să-şi facă griji după ceea ce s-a discutat în această seară aici.

Ludovic Orban: Dacă aţi fost prezentă aici, puteţi să vă daţi seama că deocamdată nu.

Reporter: /…/ magistraţilor /…/

Ludovic Orban: Ce anume?

Reporter: Dacă susţineţi eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia magistraţilor, pentru că vorbea preşedintele /…/

Ludovic Orban: Normal că dacă preşedintele are un punct de vedere, întotdeauna noi ţinem cont de acest punct de vedere. Dar în ceea ce priveşte decizia politică a Partidului Național Liberal, pe care am cumpănit-o mult, este aceea că noi susținem principiul contributivității, care să stea la baza calcului pensiilor. Excepția pe care o admitem este cea a cadrelor militare, pentru că, practic, cei care îmbracă haina militară sunt în serviciul ţării toată viața. Sistemul acesta este folosit din toate țările NATO, în care se acordă un sistem de pensii de serviciu – se numește – în rest noi susţinem principiul contributivității.

Reporter: Vorbeaţi azi de creşterea vârstei de pensionare. Există la Ministerul Muncii un astfel de proiect?

Ludovic Orban: Nu, nu, nu. Deci, fake-news-uri marca unei anumite părți. Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii, cum sunt educaţie, cultură, sănătate, sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani, în măsura în care își păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zic, până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă. Sigur că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparțină lor, nu – cum e cazul educației – să li se dea din an în an, dacă vrea directorul școlii, pe ochi frumoși, să îl mai lase un an să vină, să predea cu ora. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani și ce perioadă. Și dacă vrea se pensioneze la 69, să se pensioneze la 69.

Reporter: La Ministerul Muncii există un astfel de proiect?

Ludovic Orban: Nu există încă. Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educație, în anumite școli, catedre neacoperite, pentru că aceste ore sunt ținute de profesori pensionari și am dat o posibilă soluție. Vă mulţumesc! Mergem la Guvern.