Declaraţii ale premierului Ludovic Orban, după participarea la evenimentul „Evaluarea activității desfășurate de Poliția Română în anul 2019”Reporter: Șefii de IPJ-uri sunt cumva la îndemâna șefilor de Consilii Judeţene? Ştiţi exemple în acest sens?Ludovic Orban: Îmi puneți o întrebare… Ăsta este secretul lui Polichinelle. Întotdeauna a existat o încercare de influențare a numirilor în Poliție, sigur, nu din partea noastră, şi tocmai de aceea am vrut să dau un semnal foarte clar că nu mai trebuie să existe nicio interferență din partea celor care nu au nicio treabă cu Poliţia Română în procedurile de promovare, de numire a celor care deţin funcţii de conducere în Poliție, ci trebuie să fie strict rezultatul unor concursuri transparente, după criterii obiective, care să țină cont de capabilități, de carieră, de realizări, astfel încât numirile în funcţie să fie făcute pe baza competenței profesionale şi a aptitudinilor manageriale.

Reporter: Dar cum aţi reacționa dacă un coleg al dumneavoastră de partid ar jigni un…

Ludovic Orban: Vă referiți la cazul de la Brașov.

Reporter: Mă refer la cazul de la Brașov, da.

Ludovic Orban: Normal, ar trebui să plece din teren.

Reporter: Şi a plecat până acum?

Reporter: Pleacă?

Ludovic Orban: Nu ştiu exact, pentru că nu…

Reporter: Dar veți face o solicitare în acest sens sau care va fi…

Ludovic Orban: Aștept să mă documentez asupra situației.

Reporter: De o săptămână a făcut acele declarații, l-a numit inclusiv slugă pe acel șef de Inspectorat, după ce s-a vorbit despre “acea descindere greșită”, care de fapt nu a fost greșită, polițiștii şi-au făcut treaba.

Ludovic Orban: Din informațiile pe care le am, nu a fost o descindere greșită.

Reporter: Nu, tocmai.

Ludovic Orban: A fost o descindere la fosta soție şi pe baza unor indicii şi pe baza unui mandat dat de judecători…

Reporter: Da.

Ludovic Orban: … aşa că nu a fost o descindere greșită.

Reporter: Veți avea o întâlnire la ora 15:00 cu preşedintele României. Cine va participa şi care sunt subiectele discuției, la ora 17:00?

Ludovic Orban: Cunoașteți foarte bine că între preşedintele României şi guvernul pe care îl conduc este o relaţie de colaborare, de parteneriat. Ne consultăm pe toate temele importante, astfel încât să avem deciziile şi soluțiile cele mai corecte.

Reporter: Ordonanța de urgenţă referitoare la alegerile anticipate a fost respinsă. Dacă va fi respinsă şi în Camera Deputaţilor /../.

Ludovic Orban: Mi s-a pus şi aseară întrebarea cu privire la această ordonanță. Totuşi, îndemn deputații, care sunt cei care vor decide, pentru că se ştie că în Camera Deputaţilor, care e cameră decizională, se va lua decizia finală, ordonanța de urgenţă pe care am dat-o am dat-o din motive extrem de temeinice şi de solide şi este indispensabilă pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor anticipate. Cine respinge această ordonanță nu vrea să se respecte termenele constituționale privitoare la organizarea alegerilor anticipate şi nu vrea să se deruleze în bune condiţii aceste alegeri anticipate.

Reporter: Şi dacă va fi respinsă şi în Camera Deputaţilor?

Ludovic Orban: Mai mult decât atât… Avem soluții, nu ajunge o lege să fie promulgată aşa repede. Putem ataca la Curtea Constituțională. Avem multe soluții.

Reporter: Domnule prim-ministru…

Ludovic Orban: Şi eu cred sincer, adică nu cred, sunt convins de faptul că această reglementare este extrem de necesară, este benefică, întărește democrația, lărgește drepturile electorale ale cetăţenilor şi nu poate să aibă în sine nimic neconstituțional, textul ordonanței.

Reporter: Şi, totuşi, despre ce anume veți discuta cu preşedintele Klaus Iohannis când vă veți întâlni? Şi despre lucrul acesta?

Reporter: Care este strategia?

Ludovic Orban: Despre orice subiect important pentru România.

Reporter: Ce veți face în contextul în care nu va exista un cvorum…

Reporter: /…/ înlocuirea alocațiilor cu vouchere.

Reporter: Despre alocații.

Ludovic Orban: Ce să vă spun pe tema asta? E un non subiect.

Reporter: Alocațiile sunt un non subiect?

Ludovic Orban: Acum. Zic apropo de tema, contextul în care îmi puneți întrebarea.

Reporter: Dar explicați-ne totuşi…

Ludovic Orban: Partidul Naţional Liberal a avut întotdeauna grijă pentru ca alocațiile pentru copii să crească. Vă readuc aminte că ultimele majorări de alocații, majorarea din 2008 şi majorarea din 2015 şi majorarea din martie 2019, au fost făcute la iniţiativa PNL. Tot noi am stabilit că alocațiile trebuie să fie indexate anual cu rata inflației pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare a alocației. În situația de faţă proiectul de lege care a fost adoptat la iniţiativa PSD, un amendament la un proiect de lege, nu poate fi aplicat până în momentul în care se va realiza rectificarea bugetară.

Reporter: Dar aţi spus că în loc de alocații vor fi vouchere. Aceasta era întrebarea mea.

Ludovic Orban: Nu, nu, aşa aţi citit dumneavoastră pe crawl la un post de televiziune, nu am spus niciodată aşa ceva.

Reporter: Adică, nu vor fi vouchere?

Ludovic Orban: Am dat exemple privitor, întrebat fiind, am dat exemple că există şi alte modalități de a sprijini financiar, în alte ţări, m-am referit la alte ţări, când am spus clar că nu există niciun fel de proiect privitor la acest subiect, că noi respectăm legislația şi că obiectivul nostru este să creștem alocațiile pentru copii.

Reporter: Aţi depus vreun proiect pentru a modifica legea de obținere a permisului de conducere? Şi faptul că sunt mulţi șoferi, dacă există în momentul ăsta în guvern sau dacă poate domnul Vela să vă spună…

Ludovic Orban: Poate domnul ministru să răspundă pe tema asta.

Reporter: … pentru că sunt accidente foarte multe care se întâmplă, e drept, din cauza infrastructurii, dar şi din cauza lipsei de experienţă a șoferilor. Şi multe se întâmplă pentru că școlile de șoferi, spun şi instructorii, se fac superficial. Este în momentul acesta depusă, aveţi de gând să modificați legislația asta în…

Ludovic Orban: Nu. Deocamdată nu există niciun proiect, iar actualmente guvernul, până la alegerile anticipate sau la reînvestire, nu are capacitatea de a adopta proiecte de lege şi ordonanțe.

Reporter: Vă întreb pentru viitor.

Reporter: În opinia dumneavoastră veți avea cvorum în Parlament pe 24 februarie?

Ludovic Orban: Sper că da.

Reporter: Şi dacă nu, ce veți face? Care este strategia? Pentru că vorbeați despre un plan B.

Ludovic Orban: Avem pregătită o soluţie, o vom anunța la momentul potrivit.

Reporter: Domnule prim-ministru, în luna septembrie trebuie majorate pensiile. Guvernul României este pregătit pentru majorarea pensiilor? Este un lucru foarte important, foarte mulţi pensionari deja îşi fac…

Ludovic Orban: Am dat răspunsuri de o sută de ori pe tema asta şi de fiecare dată văd că apar tot felul de…

Reporter: … speculații…

Ludovic Orban: … auto-fake news-uri, ca să le zic aşa, şi speculații. În Legea bugetului de stat şi în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care sunt publice, sunt în vigoare, sunt prevăzute sumele de bani necesare pentru a aplica Legea pensiilor. Vom crește pensiile, sigur că suntem un guvern responsabil, şi vom urmări evoluția economiei, ritmul de creştere economică, nivelul de colectare al taxelor, impozitelor şi contribuţiilor, astfel încât orice majorare de pensii să fie sustenabilă şi să existe resursă financiară pentru a putea susţine majorarea pensiilor.

Reporter: Veți majora cu 40% dintr-o dată sau…

Ludovic Orban: Vom majora pensiile, am prevăzut banii şi vom lua cea mai bună decizie.

Reporter: S-au dat foarte multe avize negative în comisiile parlamentare şi s-au folosit şi cuvinte dure din partea social-democraților, chiar privind…

Ludovic Orban: Am declarat aseară, cred că şi astăzi, sunt foarte mulțumit de echipa guvernamentală, chiar sunt mândru de prestația pe care au avut-o miniștrii, în cele mai grele condiţii de audiere care au existat în ultimii 15 ani de zile. Eu nu îmi aduc aminte să fie astfel de audieri maraton, cu proceduri de întrebare-răspuns, în care să dureze audierile trei ore, în care să fie un torent de invective şi de critici nesusținute. Miniștrii au făcut faţă, au prezentat realizările, obiectivele, soluțiile pe care le avem pentru problemele oamenilor, şi oricine a avut ochi să vadă a văzut că miniștrii Partidului Naţional Liberal sunt oameni competenți, pregătiți, dedicați servirii interesului public, corecți şi capabili să asigure buna guvernare a României.

Reporter: Domnule prim-ministru, după părerea dumneavoastră, ce rol au aceste comisii, din moment ce ei, dacă primesc aviz negativ sau pozitiv, tot merg mai departe la votarea în parlament? Au vreun rol sau numai să se piardă timpul degeaba?

Ludovic Orban: Deci, audierea miniştrilor în comisii este o procedură care este prevăzută şi în Constituție şi în regulamente; este un test la care sunt supuși miniștrii privitor la cunoaşterea în domeniul respectiv, privitor la calitatea programului, a politicilor sectoriale în domeniul respectiv şi reprezintă un examen serios. Acum, sigur că nu ne judecă pe noi parlamentarii PSD, care au învestit fără nicio întrebare şi fără niciun fel de problemă miniştri care au făcut praf imaginea Guvernului şi care au coborât la un nivel extrem de jos exigența pentru ocuparea funcțiilor de miniştri. În ceea ce ne priveşte pe noi, avem oameni serioşi, oameni competenți, oameni care în trei luni au arătat că au crescut spectaculos în calitatea prestației şi care s-au prezentat foarte bine în faţa comisiilor de specialitate. În ceea ce priveşte votul, a fost comandă politică. Există în continuare, în aproape toate comisiile o majoritate, să spun, PSD, PSD mai mic şi alți parlamentari care gravitează în jurul PSD, care nu au calitatea să judece valoarea miniştrilor PNL.

Reporter: Domnule Orban, Avocatul Poporului va ataca la CCR…

Reporter: /…/

Ludovic Orban: Am emis o ordonanță de urgenţă în acest sens, au fost trei întruniri ale Comitetului de Situații de Urgenţă, suntem pregătiți să finalizăm procedurile de achiziție a tuturor materialelor, echipamentelor necesare. Repet, stocurile în rezervele de stat erau zero; asta este situația. Termoscannerele… Achiziția se face de către Oficiul Naţional de Achiziții Centralizate din subordinea Ministerului Finanțelor; sigur, cu sprijinul Ministerului de Interne, sprijinul Ministerului Sănătății privind specificațiile pentru proceduri. Cred că joi sau vineri este etapa de finalizare a procedurilor şi urmează selecția furnizorilor.

Reporter: Cei doi români sunt în Japonia, îi aduceți în ţară?

Ludovic Orban: Sunt, sunt mai mulţi români în diferite situații. Sunt români care sunt pe vapor, care nu sunt, din fericire, infectați. Urmează să se ia o decizie privitor la cei care sunt infectați. Sigur că Ministerul de Externe a întreprins toate demersurile pentru a se asigura că beneficiază de cele mai bune tratamente şi că viaţa lor nu este în pericol. Ei sunt supuși unor tratamente, iar în ceea ce priveşte românii care se întorc vom aplica aceleași proceduri. Va fi un caz de român care va fi transportat pe aceeaşi rută. Noi îl preluăm din Germania cu un avion militar, va intra în carantină 14 zile; deja avem locații de carantină care sunt stabilite.

Reporter: Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanța pe sănătate. Ce părere aveţi de această acțiune?

Ludovic Orban: Ordonanța de urgenţă pe sănătate este o ordonanță care permite fiecărui pacient din România să îşi aleagă spitalul care să îi furnizeze serviciile medicale aferente programelor naționale de sănătate, indiferent că este vorba de o acțiune prioritară finanțată de la nivelul Ministerului Sănătății sau că este vorba de programele naționale care sunt finanțate de Casa de Sănătate. Repet, dă libertatea deplină fiecărui cetăţean român să îşi aleagă unitatea spitalicească, unde să beneficieze de serviciile medicale care sunt decontate în cadrul programelor naționale, indiferent dacă unitatea spitalicească este publică sau privată. Repet mesajul, ca să fie foarte clar înțeles: cei care au introdus coplata şi contribuțiile financiare suplimentare în sistemul privat sunt cei de la PSD. Guvernul PSD a fost cel care a adoptat Ordonanța 27 din 2019, prin care s-au introdus coplata şi contribuțiile financiare. Guvernul nostru, prin această ordonanță, a prorogat termenul de intrare în vigoare cu un an de zile, până la realizarea unei documentații ample, serioase privind întreg sistemul de decontare şi sistemul public şi sistemul privat. Mai mult decât atât, veți vedea că în cuprinsul acestei ordonanțe de urgenţă este interzisă solicitarea către pacienți a oricărei forme de plată suplimentară în cadrul derulării procedurilor serviciilor medicale pe care le furnizează.

Reporter: Inclusiv taxa de/…/?

Ludovic Orban: Orice formă de contribuție financiară, atât în spitalele publice, atenție, cât şi în cele private.

Reporter: Şi atunci, unde ar putea să fie aceste prevederi neconstituționale /…/?

Ludovic Orban: În jurul acestei ordonanțe de urgenţă a fost lansată o campanie, repet, de fake news, lansată tocmai de către aceia care au vrut să legalizeze plățile, să spun, suplimentare la care sunt obligați să le susțină pacienții şi în spitale publice, şi în spitale private, plăti informale sau plăti formale, dar oricum suplimentare faţă de decontarea serviciilor medicale efective. PSD-ul este cel care a lansat această minciună publică, că vrem să privatizăm sănătatea, că nu vor mai avea acces pacienții săraci la programele de sănătate. Sigur că am deranjat, probabil, anumiți baroni din sistem, care erau obişnuiţi ca programele să se deruleze numai prin spitalele pe care le controlează ei. Uite că noi am vrut să lăsăm fiecărui cetăţean posibilitatea de a alege unitatea spitalicească în care să beneficieze de serviciile medicale aferente programului. Nu există nimic neconstituțional şi nu există nimic care să creeze vreun dezavantaj pentru vreun cetăţean român.

Reporter: Mulțumim.

Ludovic Orban: La revedere!