Sistemul informatic al medicilor de familie este în colaps total de peste 19 zile. Acest sistem trebuie să fie un liant între medici, pacienţi şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Din păcate, sistemul înregistrează grave sincope, deseori acesta fiind nefuncțional. De peste 19 zile, medicii de familie sunt obligaţi să introducă datele pacienților în bazele sistemului public de informații în afara programului de lucru, de cele mai multe ori pe timpul nopții, atunci când sistemul nu este atât de solicitat.

Din cauza problemelor din sistem, au de suferit foarte mult şi pacienţii, ale căror documente medicale nu sunt înregistrate în timp util. Nefuncționarea cardurilor de sănătate conduce la imposibilitatea decontării serviciilor medicale la pacienții care nu prezintă urgențe ci doar la bolnavii în stare gravă.

Din păcate, și în această criză din sistemul de sănătate, vedem un imobilism cras din partea ministerului Sănătății și a Guvernului României, care nu consideră o prioritate asigurarea unui sistem informatic funcțional în sănătate. Mai mult, vedem chiar și o atitudine de dispreț incomensurabil, venit din partea purtătorului de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, instituție direct responsabilă de buna funcționare a sistemului, care ne-a transmis faptul că ’’oamenii mor oricum, și cu și fără sistem’’. Doamnelor și domnilor din instituțiile publice ale statului, pe acești oameni îi veți avea pe conștiință, în cazul în care v-a mai rămas vreo urmă de conștiință!
Funcționari care gândesc și vocalizează astfel de atrocități ar trebui să dispară din sistemul public din România, ei fiind cei care cangrenează buna funcționare a instituțiilor fundamentale ale statului. Iar împreună cu aceștia, ar trebui să dispară și miniștrii incompetenți, care nu au nicio legătură cu binele cetățeanului.
Foto: Adevărul