În plenul Parlamentului European de la Strasbourg a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe marginea situației din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost prezent și Înaltul Reprezentant și vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Federica Mogherini.

În intervenția sa, doamna Mogherini a subliniat faptul că: ’’Am avut multe dezbateri aici, în Hemiciclu în ultimii ani și, de puține ori au fost dezbateri încurajatoare sau pozitive. Poporul Republicii Moldova a cerut o schimbare, a cerut reforme care să ducă țara înainte. Acest lucru a devenit din ce în ce mai evident iar UE a urmărit situația din ultimele luni și din ultimii ani, ca vecini, ca parteneri dar mai ales ca prieteni ai Republicii Moldova.
Ne bucurăm că Republica Moldova are acum un Guvern hotărât să lupte cu corupția și să reformeze țara. Evident că după ce se scriu programe, reformele trebuie să se întâmple în realitate iar schimbările trebuie să se producă. Vreau să vă reamintesc cum era situația acum 1 an când am avut o dezbatere în regim de urgență despre Republica Moldova aici, în PE. Situația atunci era realmente critică, alegerile pentru primar au fost anulate la Chișinău, printr-o decizie dubioasă a Tribunalului. A fost un moment tensionat între noi și Moldova. A trebuit să luăm decizii neplăcută dar necesare când am sistat asistența financiară pentru Moldova. Apoi, în iunie, după alegeri, a fost o criză instituțională dar profundă dar am spus că viitorul Guvern trebuie să fie unul responsabil și care să își asume o serie de reforme. Cu toții am fost ușurați când noul Guvern a putut să înceapă să lucreze și când criza instituțională s-a instaurat pașnic.

Reformele structurale, independența justiției, lupta împotriva corupției și îmbunătățirea cadrului electoral. Acestea nu sunt cereri care vin din partea UE ci din partea poporului moldovean și pe care UE este gata să le susțină. Contactele noastre cu noii noștri omologi s-au intensificat în ultimele săptămâni.
Intenționăm să deblocăm asistența care a fost blocată până acum. Am discutat atât cu doamna premier cât și cu alți oficiali care ne-au confirmat faptul că au un puternic interes cu privire la viitorul parcurs european al țării. Acest parteneriat nu are nicio legătură cu geopolitica și cu sferele de interes. Ne interesează schimbările pozitive și nu calculele geopolitice.
Vedem multe intenții bune în Republica Moldova dar ce va conta va fi implementarea acestor intenții și schimbările concrete în țară. Vom continua să susținem procesul de reforme iar acest moment reprezintă o oportunitate pentru Moldova și vom fi gata să îi ajutăm pentru ca ei să aibă succes.’’

Domnul David McAllistar, în numele grupului PPE a subliniat faptul că:
’’Am avut multe dezbateri despre Moldova și niciuna nu a fost pozitivă. Sunt realmente ușurat că țara aceasta, în cele din urmă, se transformă dintr-un stat capturat, într-o democrație care își revine. Este o victorie uriașă pentru toți moldovenii care au votat pentru schimbare. Maia Sandu, noul premier, are o mulțime de provocări de la lupta împotriva corupției sau pentru reforma electorală. Trebuie să se prevină divizarea socială și intețirea dialogului între partide.’’

În numele grupului socialiștilor, doamna Marina Kaljurand:
’’E crucial ca Moldova să continue reformele democratice și să rămână pe calea proeuropeană. E important să continue eforturile active pentru implementarea deplină a acordului de asociere UE-Moldova, inclusiv tratatul de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Este crucial ca noi să susținem aceste eforturi, atât timp cât Moldova rămâne pe parcursul european. Moldova este un partener important și vom continua proiectele de cooperare. Mă bucur că se vor relua fondurile aferente asistenței financiare.’’

Domnul Petras Austrevicius, din partea Grupului Renew:
’’Ca raportor permanent pentru Moldova, am fost susținător al întăririi criteriilor democratice. Salut revoluția tăcută care a avut loc în iunie, luna trecută, împotriva politicii de capturare a statului și de creare a unui sistem de corupție de stat. Noul Guvern are nevoie de sprijinul nostru după principiul, mai mult pentru mai mult.’’