Ministrul „formă fără fond”, Petre Daea, îi lasă pe cultivatorii de usturoi fără subvenții. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, continuă seria acțiunilor nălucitoare, introducând peste noapte o condiție absurdă pentru accesarea subvenției la culturile de usturoi. Astfel, în urmă cu câteva zile, Daea a anunțat că ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi va putea fi încasat numai de către producătorii care lasă tulpina ca o codiță de fix 10 centimetri la fiecare căpățână.

Noua condiționare pentru subvenția la usturoi este una care nu apare în niciun act normativ. La finele lunii iunie, cultivatorii de usturoi au primit o înștiințare neobișnuită de la direcțiile agricole. Prin hârtia oficială, cu număr de înregistrare, fermierii erau anunțați că sunt obligați, la recoltare, să taie tulpina usturoiului la o lungime de 10 centimetri. Totuși, în documentul oficial lipsea un element esențial, și anume, în baza cărui act normativ s-a introdus această nouă condiție.

Domnule ministru, și cu usturoiul recoltat mecanizat ce rămâne de făcut? Condiția aberantă pe care ați introdus-o într-un mod abuziv, nu afectează doar fermierii care au recoltat deja, dar și pe cei care aleg recoltarea mecanizată. Tendința la nivelul Uniunii este de a digitaliza agricultura, de a introduce tehnici moderne care să ușureze viața fermierilor cu un maxim de profit. Recoltarea mecanizată este una dintre aceste tehnici moderne, dar în care cultivatorul nu are control asupra modului în care se rupe tija la fiecare căpățână. Solicit public ministrului Petre Daea, să renunțe de îndată la condiționarea subvenției pentru usturoi în funcție de lungimea tulpinei la usturoi! De asemenea, voi solicita Comisiei Europene o poziție privind impunerea acestei condiții absurde de către Ministerul Agriculturii!
Foto: Agrointel