Daniel Buda: „Acordul Mercosur, bomba care urmează să explodeze asupra sectorului agricol din România! În timp ce autoritățile din celelalte state membre și-au exprimat de îndată poziția împotriva acordului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ignoră cu desăvârșire impactul acordului asupra fermierii români. Solicit ministrului Agriculturii, Petre Daea, să ia de urgență o poziție publică privind consecințele acordului asupra agricultorilor români și să ia măsurile necesare astfel încât Acordul Mercosur să nu-i afecteze pe fermierii români!”Acordul Mercosur, bomba care urmează să explodeze asupra sectorului agricol din România!
Coaliția PSD-ALDE, captivă în somnul guvernării și lipsită de orice reacție!

La finele lunii iunii, a fost încheiat un acord de liber schimb între Comisia Europeană și Mercosur, care prevede anumite concesii acordate sub formă de cote tarifare ce ar putea cauza grave probleme în sectorul agricol european. În celelalte state membre, autoritățile și-au exprimat rezervele cu privire la impactul acordului, iar în țări precum Irlanda și Italia, guvernanții se opun cu fermitate acordului comercial.

Singurii preocupați de consecințele acestui acord au fost publicația Agrointeligența și Asociația Producătorilor de Porumb din România, organizație care și-a exprimat o poziție fermă împotriva acestui acord. Producătorii de porumb europeni, implicit cei români, vor fi puternic afectați de facilitățile acordate țărilor din blocul Mercosur. Comisia a acordat partenerilor Mercosur o cotă de export de 1 milion de tone de porumb și sorg fără taxe vamale.

Concesiile prevăzute în acordul comercial nu fac altceva decât să pună presiune pe prețurile interne ale UE, erodând în continuare competitivitatea sectorului european de porumb. Noile cote se adaugă concesiilor deja acceptate de Uniunea Europeană în cadrul altor acorduri comerciale. Acordul Mercosur creează cadrul propice unei invazii de produse din afara spațiului comunitar, riscându-se împovărarea și mai puternică a fermierilor europeni.
În timp ce autoritățile din celelalte state membre și-au exprimat de îndată poziția împotriva acordului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ignoră cu desăvârșire impactul acordului asupra fermierii români. Solicit ministrului Agriculturii, Petre Daea, să ia de urgență o poziție publică privind consecințele acordului asupra agricultorilor români și să ia măsurile necesare astfel încât Acordul Mercosur să nu-i afecteze pe fermierii români!
Foto: Agrointel