În cadrul dezbaterilor privind viitorul fondurilor europene din plenul Parlamentului European, eurodeputatul PNL si presedintele PNL Bucuresti, Cristian Bușoi, a solicitat mai multă descentralizare în cheltuirea fondurilor și acces direct la acestea pentru microregiuni și administrațiile publice locale.

„Vă rog să luați în considerare că este nevoie de mai multă descentralizare și o relație de finanțare și de decizie directă între Bruxelles și microregiuni sau administrații locale pentru că în multe state membre guvernele naționale sunt o frână în cheltuirea la timp a fondurilor europene”.

Cristian Bușoi a salutat propunerea Comisiei de a simplifica procedurile politicii de coeziune din cadru următorului exercițiu financiar multianual 2021-2027, venind în ajutorul administratorilor și beneficiarilor fondurilor de coeziune.
„Este important ca prin intermediul acestui regulament să reușim diminuarea drastică a sarcinilor administrative inutile din cadrul programelor precedente care au generat întârzieri majore în implementarea multor proiecte importante”, a adăugat Cristian Bușoi.
Europarlamentarul PNL a reiterat că este esențial ca nivelul de creștere a fondurilor de coeziune să fie cel puțin la nivelul din cadrul actualului exercițiu financiar. „Doresc să îmi exprim susținerea pentru o creștere până la 378 miliarde euro pentru coeziunea economico-social-teritorială, cel puțin la același nivel ca și în actualul exercițiu financiar. De asemenea, prin mărirea ratei de co-finanțare de la 70 până la 85% pentru regiunile europene mai puțin dezvoltate, ne asigurăm că adevărații beneficiari ai coeziunii sunt chiar cei care au cea mai mare nevoie de aceasta”.