Am lansat astăzi proiecția bugetară și lista programelor care vor fi finanțate anul acesta prin Administrația Fondului pentru Mediu.
Bugetul AFM de anul acesta este aproape dublu față de anul trecut: 2,8 miliarde de lei față de 1,5 miliarde de lei, cât a fost în 2019.Timp de 30 de zile bugetul se află în consultare publică, iar după aprobarea lui putem demara programele rând pe rând, urmând a fi lansate ghidurile de aplicare și demarate toate procedurile legal prevăzute:
RABLA CLASIC:
➡️o creștere de buget față de 2019 până la 405 milioane de lei, respectiv 60.000 mașini uzate scoase din trafic.
RABLA PLUS:
➡️ avem cel mai mare buget de când există acest program: 140 de milioane de lei, o creștere de 45% față de 2019.
➡️cea mai mare primă, 10.000 euro, din Europa pentru mașinile electrice și circa 4500 pentru mașini hibride plug-in
RABLA PENTRU MOTOCICLETE
➡️Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete noi este de 3500 de lei.
Transport Public Ecologic
➡️Investim în transportul în comun din România 480 de milioane de lei, cu aproape 30 de milioane mai mult decât s-a cheltuit anul trecut. Din acest buget, pot fi puse în circulație până la 400 de autobuze sau troleibuze electrice și CNG.
PROGRAMUL INFRASTUCTURĂ VERDE
➡️buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localități și stațiuni din România. Dacă primăriile se mișcă bine și repede putem instala până la 1200 de puncte de încărcare în 2020.
➡️Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, în mod special pe coridorul european TEN-T în stații de încărcare pe autostrăzi și drumuri naționale.
RABLA ELECTROCASNICE
➡️buget de 30 de milioane de lei. Estimăm că vom avea în jur de 100.000 de vouchere.
CONȘTIENTIZARE
➡️Vom derula cea mai amplă campanie națională de informare și conștientizare a cetățenilor, în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea deșeurilor.
INVESTIȚII ÎN INSTALAȚII DE RECICLARE ȘI TRATARE A DEȘEURILOR
➡️Bugetul prevăzut este de 159 de milioane de lei. Acesta poate fi folosit atât pentru infrastructură de colectare cât și pentru instalații de tratare / reciclare.
ILUMINATUL ECOLOGIC PUBLIC STRADAL
➡️Program destinat autorităților locale, prin care vrem să înlocuim becurile vechi de pe străzi, cu led-uri pentru o mai mare eficiență și astfel vom avea numai de câștigat: și în facturi, și în emisii și în economisirea de resurse.
CASA EFICIENTĂ ENERGETIC
➡️un program prin care încercăm să eficientizăm energetic cât mai multe case din România (429 de milioane de lei) și instituții publice (384 de milioane de lei).”
#OameniDeBunaCredinta #FaptePentruMediu