Ziua de 26 mai este o zi de cotitură pentru România următorilor ani. Referendumul pentru justiție și alegerile europarlamentarilor pot transmite un mesaj clar PSD: românii vor ca România să intre pe un drum normal! În fapt, ambele scrutinuri sunt despre același lucru – cum suntem conduși și cum e condusă țara.

În cuvintele președintelui României, care a declanșat referendumul pentru justiție în replică la asaltul necontenit al PSD asupra justiției, votul despre 26 mai este despre autostrăzi, spitale, grădinițe și școli. ”De doi ani şi jumătate, PSD încearcă să îndoaie legile ca să-şi facă scăpaţi infractorii cocoţaţi în fruntea statului. Dragi români, dacă pierdem independenţa justiţiei, atunci pierdem şi şansa pentru a avea autostrăzi, spitale, grădiniţe şi şcoli. Dacă îi lăsăm pe ei să ne strice ţara, atunci românii sunt cei care vor plăti. Aşa nu se poate! Să arătăm lumii că noi nu suntem un neam de hoţi, ci un neam de oameni cinstiţi. Pentru toate acestea, pentru viitorul nostru, pe 26 mai mergem să votăm!”, a spus preşedintele Klaus Iohannis la mitingul PNL de la Iași.

Afirmațiile președintelui Iohannis sunt sprijinite și de studii. În 2016, Parlamentul European a publicat un studiu al Rand Corporation în care se estima la 24 de miliarde de euro pe an costul direct al corupției în România. Putem transpune suma în 6.000 de km de autostradă sau 260 de spitale județene. Corupția irosește bani și atacă direct calitatea vieții cetățenilor.

Preocuparea obsesivă a PSD pentru modificarea legilor justiției în interesul unui grup minuscul de acoliți poate fi îngropată de răspunsul DA la ambele întrebări de pe buletinele de vot de la referendum. Cu cât mai mulți români vor spune DA, cu atât mai tare se va auzi vocea lor la Palatul Victoria. PSD-ALDE nu vor mai putea continua neabătuți îndoirea legilor justiției. Vocea românilor va fi mult prea puternică, oricât de surzi pretind a fi oamenii lui Liviu Dragnea.

Până acum, asaltul PSD-ALDE asupra justiției a avut o armată, poate mică dar inimoasă, care i-a ținut piept. Oamenii care au ieșit în stradă uimind o lume întreagă prin determinarea lor au fost susținuți și prin acțiuni politice instituționale. PNL și-a declarat credința în principiul legii egale pentru toți, în România regulilor democratice și morale respectate. PNL a purtat zilnic lupta parlamentară cu PSD și a reușit să stopeze o parte din asaltul lui Liviu Dragnea asupra justiției. Presiunea Comisiei de la Veneția, sesizată insistent de PNL, dar și contestările la Curtea Constituțională au mai tăiat elanul PSD.

Dar 26 mai este și despre alegerile pentru Parlamentul European. Iar aici românii au de ales între a fi în Europa și a continua drumul PSD spre marginea Europei. Orice s-ar spune, izolarea partidelor de guvernământ PSD și ALDE de propriile familii politice europene, riscă să izoleze și România. Iar asaltul necontenit asupra justiției dus de PSD și ALDE deja a condus la amenințări din partea UE cu “opțiunea nucleară” a activării articolului 7, care ar lăsa România fără niciun cuvânt de spus în Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând, alegerile din 26 mai sunt despre modelul unei administrații centrale zero la atragerea de fonduri europene și modele de succes din țară unde sunt orașe, conduse de liberali, ce au atins deja nivelul de trai din vestul Europei. În cuvintele președintelui PNL, Ludovic Orban: „Europa înseamnă civilizație, Europa înseamnă calitatea vieții. Ne propunem să fructificăm toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ținuți la granița țării, fără nici un fel de șansă de a putea să îi aducem în țară, din cauza incompetenței și centralismului birocratic al unor guvernanți”.