Cornel Popa, senator #PNL: ”Dată fiind urgenţa rezolvării tuturor problemelor ce stau în calea examenului de rezidenţiat, vă rog să răspundeţi la următoarele întrebări:🔵Care este soluţia legală şi cea mai la îndemână pentru a respecta calendarul iniţial pentru organizarea examenului de rezidenţiat?
🔵În cazul în care examenul va fi amânat pentru data de 8 decembrie, aşa cum anunţa ministrul Sănătăţii, cum va afecta această întârziere programul ulterior examenului: alegerea posturilor, semnarea contractelor de muncă?”

Interpelare Ministerul Educaţiei Naţionale – Examenul de rezidenţiat, în pericol

Adresată:    Ministerului Educaţiei Naţionale
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 14 octombrie 2019
Obiectul interpelării: Examenul de rezidenţiat, în pericol

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a făcut un apel către Guvernul României, dar şi către Parlament în legătură cu pericolul în care se află examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019.

Răspund astfel apelului studenţilor medicinişti şi sunt cu totul de acord că această criză nu trebuia să aibă loc, rezidenţiatul fiind în afara schimbărilor politice din guvern. Dat fiind faptul că situaţia era cunoscută din timp şi s-a prelungit fără ca cineva să vină cu o soluţie viabilă, consider că este cazul ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas Ministerul Educaţiei să deblocheze lucrurile, pentru ca Ministerul Sănătăţii să poată organiza examenul conform calendarului iniţial. Cunosc motivul absenţei unui ministru plin la Educaţie, dar mai ştiu şi faptul că aţi avut timp suficient să găsiţi formula corectă şi legală de a nu se împiedica examenul chiar şi în aceste condiţii. Nu vreau să avansez eu soluţii posibile, pentru că nu este acesta rolul meu, dar precizez că îmi pare mai mult o lipsă de voinţă şi o forţare a fostei conduceri decât o criză reală.

• Care este soluţia legală şi cea mai la îndemână pentru a respecta calendarul iniţial pentru organizarea examenului de rezidenţiat?
  • În cazul în care examenul va fi amânat pentru data de 8 decembrie, aşa cum anunţa ministrul Sănătăţii, cum va afecta această întârziere programul ulterior examenului: alegerea posturilor, semnarea contractelor de muncă?

Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc!