Declarație politică. Parafrazez o veche vorbă românească și spun: țară frumoasă, păcat că este prost condusă! Încep direct și fără ocolișuri declarația politică de astăzi, pentru că vorbim despre patrimoniul natural al României, despre moștenirea de frumusețe și potențial turistic uriaș, despre care aflu că atrage mai puțini turiști străini decât vecina noastră, Bulgaria. Iubesc România și peisajele ei, bogăția de colorit și varietatea de plante și animale, de aceea sunt cu atât mai mâhnit de lipsa de preocupare autentică pentru conservarea și valorificarea în egală măsură a acestor avantaje pe care le avem. Suntem beneficiarii unor repere turistice extraordinare, de la munte la Marea Neagră, de la Delta Dunării la peșterile de o frumusețe sălbatică, de la vulcanii noroioși la cascadele uimitoare create exclusiv de natură. Și lista lor este lungă!

Așa cum am interpelat nu o dată miniștrii turismului, vin și întreb inclusiv colegii din Senat, de la partidele de guvernământ: care este strategia României pentru turismul național? Sunt oaze de frumusețe pe care administrațiile locale le-au pus în valoare, și nu mă feresc să amintesc aici Bihorul, unde fără falsă modestie vă spun că turiștii revin anual și sunt încântați să descopere noi trasee și interes pentru promovarea locurilor.  Dar la nivel național, lucrurile stau foarte prost, unde infrastructura turistică lipsește cu desăvârșire. Suntem în pragul vacanței și al concediilor, un moment bun să trag din nou un semnal de alarmă pentru construcția unui plan unitar, comun, care să scoată din anonimat o țară cu adevărat turistică. Nu exagerez cu nimic când vorbesc despre anonimat, pentru că marea majoritate a turiștilor străini ajung la noi după ce află de la alți turiști străini despre frumusețea locurilor și extrem de puțini sunt aceia care aud de România în urma unor campanii sau acțiuni concrete ale Guvernului.

Pledez, așadar, încă odată pentru cauza turismului românesc de care pare că nu se ocupă nimeni. Amintiți-vă în acest context cum responsabilii de turism din Guvern pasează responsabilitatea în curtea celor care se ocupă de infrastructura de transport. Adevărat! Avem o reală problemă acolo, dar turismul românesc suferă de o abordare unitară și de o lipsă gravă de dialog cu restul autorităților, ceea ce face imposibilă o strategie unitară pentru care fac apel din nou astăzi.

Să nu marșăm pe voucherele de vacanță acordate de guvern, care sunt doar o soluție de moment, nu pe termen lung, pentru că nu ajută realmente economia și structurile de primire din țară, adevăratul ajutor ar fi accesarea fondurilor structurale pentru turism. Drept dovadă, Programul Operațional Regional 2014 – 2020, care finanțează investiții în turism, are o rată de absorbție de 11%. Ne întoarcem la aceeași responsabilitate ministerială pentru lucrurile cu adevărat importante pentru promovarea României. Românii așteaptă această responsabilitate, iar turismul românesc are nevoie urgentă de ea! Altfel, vom continua să folosim la adresa noastră o altă vorbă din bătrâni: săracă țară bogată!

Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa