Comunicat de presă, primit de la domnul deputat Dănuţ Bica (Grupul parlamentar al PNL)   Condamn atitudinea Guvernului faţă de starea dezastruoasă a sistemului de sănătate.

Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica aduce critici virulente la adresa Guvernului PSD-ALDE pentru faptul că problemele din sistemul de sănătate se adâncesc de la o zi la alta, în condiţiile în care, de peste doi ani de zile, nu se fac investiţii în spitale, nu se cumpără aparatură modernă, iar medicamentele sunt mereu insuficiente:

,,În ultimii 10 ani, fondurile alocate domeniului sănătăţii s-au mărit de aproape 10 ori, însă calitatea serviciilor medicale a scăzut direct proporţional cu această creştere a finanţării. Dispensare comunale nu prea mai există, cabinetele medicale şcolare au fost desfiinţate aproape în totalitate, spitalele municipale şi cele judeţene funcţionează în condiţii precare din cauza dotărilor necorespunzătoare şi a deficitului de personal de specialitate. Medicii tineri continuă să plece masiv din România, chiar dacă salariile din sistem au crescut substanţial, pentru că în ţara lor nu îşi pot face meseria performant în spitalele dotate cu echipamente la nivelul secolului trecut, în care pacienţii trebuie să vină cu medicamente de acasă. Ambulanţele sunt puţine şi foarte vechi, se defectează în mers şi nu de puţine ori gravidele nasc în drumul spre spital. În aceste condiţii, ar trebui să ne punem cu toţii o întrebare legitimă: cum sunt cheltuite sumele uriaşe de bani care alimentează sistemul de sănătate, atâta timp cât în calitatea serviciilor medicale oferite cetăţenilor nu se regăsesc?Niciun politician responsabil nu are voie să închidă ochii la starea tot mai proastă a serviciilor oferite de sistemul medical din ţara noastră pentru că, lunar, tuturor cetăţenilor români li se opreşte 10% din veniturile obţinute, bani care se duc la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, pentru ca, în situaţia în care aceştia vor avea nevoie de asistenţă medicală, să fie trataţi corespunzător şi să nu mai aibă de achitat alte costuri. În realitate, ştim cu toţii că lucrurile nu stau deloc aşa. Cetăţenii români care au plătit lunar contribuţii de sănătate, poate zeci de ani la rând, atunci când devin pacienţi, sunt, de multe ori, nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamentele, să suporte din banii lor contravaloarea analizelor şi să ofere şi ,,tradiţionalul” plic pentru a determina personalul medical să devină mai ,,amabil”. Nu sunt rare cazurile când bolnavii sunt nevoiţi să apeleze la clinicile private din vecinătatea spitalelor de stat, unde, dacă plătesc, beneficiază de tratamente de calitate.În Argeş circulă o glumă aproape sinistră inspirată de incapacitatea sistemului de sănătate din judeţ de a oferi servicii de calitate pacienţilor. Se spune că cel mai bun spital argeşean îl reprezintă Autostrada Piteşti-Bucureşti, parcursă pe sensul de mers către Capitală, pentru că orice pacient aflat într-o situaţie ceva mai complicată este urcat în ambulanţă şi transferat la unul dintre spitalele supra-aglomerate din Bucureşti. Astfel de decizii nu au la bază comoditatea sau lipsa de profesionalism a medicilor argeşeni, ci faptul că spitalele din judeţ nu dispun de echipamentele necesare pentru intervenţiile medicale complexe.”Deputatul PNL, Dănuţ Bica, consideră că, atâta vreme cât PSD şi ALDE vor rămâne la guvernare, sistemul medical românesc va fi în continuare perceput drept cel mai slab din Europa:,,În anul 2019 situaţia sistemului de sănătate nu se va schimba în bine, dacă avem în vedere faptul că parlamentarii PSD şi ALDE au respins toate amendamentele formulate de către deputaţii şi senatorii PNL cu ocazia dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat. Noi am propus alocarea sumelor necesare pentru începerea în acest an a construirii spitalelor regionale, pentru renovarea spitalelor judeţene şi municipale şi pentru dotarea corespunzătoare a secţiilor de urgenţă, a maternităţilor şi blocurilor operatorii, prevederea fondurilor pentru medicamentele indispensabile în spitale şi pentru bolnavii cronici, asigurarea unei finanţări adecvate pentru medicii de familie şi pentru redeschiderea cabinetelor de medicină în toate şcolile din ţară. S-a demonstrat astfel că pentru majoritatea PSD-ALDE problemele din sistemul de sănătate nu reprezintă o prioritate şi că românii bolnavi vor trebui să se trateze ca şi până acum. Prin urmare, am înţeles cu toţii că, atâta vreme cât PSD şi ALDE vor rămâne la guvernare, sistemul medical românesc va fi în continuare perceput drept cel mai slab din Europa, iar România va ocupa, ca şi în anii precedenţi, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate. În această situaţie, nu este vorba doar de incompetenţa guvernanţilor, ci şi de rea-voinţă.”