Comunicate2019-05-23T00:20:14+03:00

Mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului:

ℹ️ Mesajul premierului Ludovic Orban, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului:
”Este deja al doilea deceniu în care întreaga lume comemorează milioanele de victime ale Holocaustului, într-un exercițiu necesar de aducere aminte, compasiune și păstrare a unei conștiințe treze.

Oricine răsfoiește paginile acelui teribil dezastru din istoria destul de recentă, Holocaustul, nu poate să nu rămână marcat de ororile petrecute, de dimensiunea angrenajului crimei din ură, de lipsa de reacție a oamenilor, instituțiilor și statelor. Nu poate să nu reflecteze, apoi, asupra consecințelor pe care ajung să le aibă crizele din societate și asupra răului pe care îl produce somnul rațiunii.

Șase milioane de evrei, reprezentând două treimi din populația evreiască a Europei, și câteva milioane de membri ai altor naționalități considerate de regimul nazist ”impure” au pierit în ghetouri și lagăre, în drum spre acestea, sau uciși pur și simplu în stradă, în perioada anilor 1941-1945, victime ale unei ideologii rasiste, ale unor mituri și ale tendinței de a găsi țapul ispășitor.

Reconstituirea adevărului se datorează în special membrilor comunității evreiești, mulți dintre ei supraviețuitori ai lagărelor naziste și deveniți figuri proeminente ale militantismului umanist, cărora li s-au alăturat intelectuali, artiști și militanți umaniști de pretutindeni, într-un efort comun de a împiedica repetarea, vreodată, a unor acte similare de extincție a popoarelor.

Au fost întemeiate instituții memoriale de prestigiu, au fost scrise cărți, au fost create opere de artă și evenimente, au fost reconsiderate valori din perspectiva apărării drepturilor omului și demnității umane.

Astăzi, la 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, mapamondul poate fi considerat solidar în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei și intoleranței, care redevine o preocupare importantă, în contextul unor conflicte regionale bazate inclusiv pe resentimente de tip etnic și apariției de noi tendințe extremiste.

România, prin ea însăși, dar și ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează toleranța între oameni, nediscriminarea și pacea, rămânând activă în procesul de păstrare și întregire a memoriei Holocaustului. Pentru că nu trebuie să-i uităm pe cei care au fost umiliți, torturați și uciși din ură, precum nici pe cei care au protejat vieți cu riscul propriei vieți, salvând astfel ideea de omenie.

Transmit întreaga mea compasiune pentru victimele Holocaustului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și am speranța că omenirea va avea capacitatea să învețe din marile erori ale istoriei sale”.

La mulți ani tuturor urmăritorilor noștri din on-line și un an mai bun!

Fie ca toate visele pe care le făuriți în aceste ultime clipe magice ale anului, să se împlinească și drumul străbătut pentru realizarea lor să vă aducă multă bucurie în inimi, iar în case fericire și belșug. La mulți ani 2020! (more…)

Ora 11.00 . Depunerea unei coroane de flori în memoria victimelor Revoluției Piața Universității

Depunerea unei coroane de flori în memoria victimelor Revoluției în Piața Universității din partea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.

La aniversarea celor 10 ani de la înființare, „Consorțiul Universitaria” a formulat concluziile dezbaterilor sale, desfășurate în această săptămână la Timișoara, cuprinse într-un adevărat „Decalog” al celor mai stringente priorități din învățământul superior românesc.

Am preluat președinția Consorțiului, începând cu această întrunire, odată cu responsabilitatea de a urma ideile cuprinse în cele 10 priorități ale „Consorțiului Universitaria”, care grupează universitățile românești ce sunt prezente pe cele mai bune poziții în topurile și rankingurile academice internaționale (un grup de patru universități publice comprehensive, la înființare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din IașiUniversitatea din BucureștiUniversitatea Babeş-Bolyai din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara, la care s-a alăturat ulterior și ASE-ul din Bucuresti).

Ludovic Orban a anunțat miercuri, la începutul ședinței de guvern, că a demis-o pe Lia Olguța Vasilescu din funcția de consilier al primului ministru, funcție în care fusese numită în primăvara acestui an de Viorica Dăncilă.

„Am mai demis un rând de reprezentanți ai PSD” dar „plăcerea cea mai mare” a fost demiterea Liei Olguța Vasilescu, care era „consilier al premierului”, a spus Orban.
„Am eliberat-o de această grijă, să se ocupe de campanie”, a adăugat primul ministru, în condițiile în care Olguța Vasilescu este șefa de campanie a fostului premier, Viorica Dăncilă. (more…)