București, 8 septembrie 2019. O educație de calitate înseamnă profesori competenți dar și gestionare eficientă a infrastructurii, inclusiv punerea la dispoziție a manualelor. La debutul anului școlar 2019, în București, nu toate unitățile de învățământ sunt puse la punct. Lipsa manualelor este imputabilă Ministerului Educației, cel care, din incompetență evidentă, nu gestionează corespunzător nici în acest an procedurile de achiziție publică. În aprilie au început procedurile în loc să înceapă chiar din ianuarie, educația devenind victima unor ambiții politice la vârful PSD în numirile pe funcții, în loc să existe o preocupare reală pentru educație, un domeniu strategic pentru dezvoltarea României.În Capitală, reparațiile și curățenia se gestionează de către Primăriile conduse, de la primul sector la ultimul, de PSD. Licitațiile au fost făcute în bătaie de joc, lucrările nu sunt terminate. În ultimele zile s-au făcut o serie de cârpeli superficiale pentru a putea deschide școlile la data de 9 septembrie. Din cauza incompetenței administrației PSD sunt multe exemple de unități de învățământ unde clopoțelul de început de an nu va suna mâine, ci peste o săptămână sau chiar două, pentru că lucrările nu sunt gata. În această situație sunt, la nivelul municipiului Bucuresti, trei unități de învățământ: Grădinița nr. 35, Grădinița nr. 53 și două grupe de program normal din cadrul Școlii gimnaziale nr. 13. În primele două unități, cursurile vor debuta pe data de 23 septembrie, în ultima situație, cursurile vor începe pe 16 septembrie.

Indolența administrației PSD față de educație merge mai departe; sunt unități școlare precum Școala nr. 11 din centrul Capitalei, ai cărei elevi vor fi mutați în alt spațiu, după ce, conform monitorizării noastre, nu s-a lucrat conștiincios toată vara. În sectorul 3, la Liceul Teoretic Benjamin Franklin, elevii vor începe anul școlar printre moloz și lucrări neterminate. La Școala nr. 32 din sectorul 2 nu sunt condiții să se înceapă cursurile.
Sunt școli în București unde elevii vor învăța în 3 schimburi. Deși Consiliul General și PG Firea – PSD anunțau în decembrie 2018 programul „Nicio unitate de învățământ cu program în trei schimburi”, inițiativa a rămas doar o altă campanie de imagine. În realitate, nicio schimbare nu a avut loc. Numărul școlilor cu program în schimburi a crescut – de la 7 în 2017 la 11 în 2018. Și va continua să crească.

Investițiile în infrastructura de educație la nivelul capitalei, sunt pentru administrația PSD la coada listei de priorități. Rectificările bugetare din vară au luat bani de la părinți și copii și i-au realocat pentru “panseluțe”. Copiii din grădinițele aglomerate nu vor avea nici anul acesta noi facilități. 4 grădinițe noi au rămas cu doar 2% din bugetul inițial. Părinții cărora li s-a promis after-school sunt lăsați să aștepte încă un an pentru că after-school-urile promise au rămas cu doar 10% din bugetul stabilit inițial. Iar la o lună după ce au dispărut 8.023 ron din bugetul pentru educație, Gabriela Firea și PSD au mai găsit totuși 5000 ron pe care i-a investit în lucrări peisagistice, demonstrând încă o dată care sunt prioritățile pentru PSD.

Școlile din București nu numai că nu lucrează în interesul elevilor. Ba mai mult, avem exemple în care școlile sunt adevărate pericole pentru elevi și nu numai. În anul școlar 2019-2020, peste 170 de școli, grădinițe, licee și facultăți se află în clădiri cu risc seismic, potrivit raportului ISU București. Administrația PSD pune în pericol, zi de zi, peste 38.383 de preşcolari, elevi, studenţi şi cadre didactice care ar putea fi afectate de seism. De la riscuri majore, la riscuri mai mici, însă la fel de grave, școlile bucureștene suferă și la capitolul igienă. În școlile din Capitala României, toaletele nu au săpun și nici hârtie igienică, materialele consumabile lipsesc, sunt insuficiente și, foarte grav, se livrează pe contracte cu dedicație. Pentru cele mai mărunte achiziții, directorii de școli se umilesc la Primărie sau trebuie să suporte firme incompetente impuse. Sectorul 4 este cel mai grăitor exemplu. Aici, primarul PSD obligă directorii de școli să-i ceară acordul pentru orice achiziție.
Bucureștiul dispune de resurse suficiente. Din păcate banii au încăput pe mâna unor incompetenți pe care, cel mai probabil, îi vom vedea mâine dimineață, lăudându-se la câte o festivitate de deschidere a anului școlar 2019.
Chiar dacă suntem în opoziție, nu putem să nu fim profund îngrijorați pentru starea în care învățământul se află. Infrastructura în educație este baza unei educații de calitate, iar această infrastructură a fost adusă într-o stare deplorabilă de administrația PSD. PNL București regretă situația în care mii de cadre didactice și zeci de mii de copii și familiile lor vor fi obligați să lucreze și să învețe la începutul anului școlar 2019-2010, declară Violeta Alexandru, Președinte PNL București. Știm că faceți eforturi să suportați și în acest an incompetența administrației. Și mulțumim tuturor elevilor și dascălilor, care în pofida unui sistem care doar pune piedici, aleg să facă performanță. Vă dorim un an școlar în care să vă facă plăcere învățatul.

Sursa: https://www.facebook.com/notes/pnl-bucuresti/comunicat-de-pres%C4%83-sub-o-administra%C8%9Bie-psd-incompetent%C4%83-%C8%99colile-din-bucure%C8%99ti-nu/1623963841072647/