Cu sprijinul Guvernului PSD-Dragnea-Dăncilă, ministrul justiției a pregătit sistemului judiciar o nouă lovitură de grație: Tudorel Toader va alege după recomandările de partid, procurorii de caz în marile dosare penale privind fraudele cu fonduri europene.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 8/2019 pentru organizarea selecției candidaților la funcția de procuror european și de procuror european delegat, ministrul justiției și-a reglementat în mod neconstituțional, prerogativa absolută și discreționară de a selecta procurorii naționali care vor exercita atribuțiile de procurori europeni delegați ai Parchetului European. Potrivit Regulamentului Parchetului European (EPPO), în fiecare stat membru vor exista doi sau mai mulți procurori europeni delegați care vor investiga, vor efectua acte de urmărire penală, vor avea dreptul de a emite sau de a solicita mandate de arestare europene în domeniul de competență al EPPO și vor trimite în judecată pe autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371 și pe complicii acestora.

Practic, ministrul justiției, numit politic și susținut în funcție de liderul PSD Liviu Dragnea, el însuși cercetat de DNA pentru o fraudă cu fonduri europene în Dosarul ‘’Tel Drum’’, va avea dreptul să aleagă procurorii români de caz, în urma unei proceduri de selecție derulate cu încălcarea Regulamentului EPPO 2017/1.939, din care nu face parte niciun procuror de rang înalt din cadrul Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sau din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și de Justiție. Potrivit art. 3 alin. (2) din OUG nr.8/2019, “Candidaţii la funcţia de procuror european delegat în România sunt desemnaţi de ministrul justiţiei” care comunică ulterior, Procurorului-şef european, numele candidaților selectați în vederea numirii lor de către Colegiul Parchetului European, în condiţiile art. 17 din Regulamentul EPPO.

Mai mult, prin desemnarea Ministerului Justiției ca ‘’autoritate relevantă’’ în raporturile cu Parchetul European, Tudorel Toader se va amesteca și în modul în care procurorii români cu atribuții de procurori europeni delegați își vor exercita competențele funcționale și teritoriale în dosarele privind infracțiunile contra intereselor financiare ale Uniunii Europene. Ministrul Justiției încalcă astfel, atribuţiile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Secției pentru procurori, referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, reglementate prin Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi prin Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, ambele republicate, cu modificările şi completările ulterioare. În prezent, Secția de procurori a CSM este cea care decide cu privire la promovarea procurorilor și aprobă măsurile pentru suplimentarea sau reducerea numărului de posturi pentru parchete.

În forma adoptată de Guvern, Ordonanța de urgență nr. 8/2019 va afecta și competența materială a Direcției Naționale Anticorupție, singura care investighează infracțiunile contra intereselor financiare ale Uniunii Europene conform Legii nr. 255/2013 (inclusiv infracțiunile care privesc fraudarea fondurilor UE – fals și uz de fals, schimbarea destinației fondurilor UE și acordarea ilegală de finanțări cu fonduri UE). OUG nr. 8/2019 prevede posibilitatea de a desemna procurori europeni delegați din rândul procurorilor cu grad profesional cel puţin de parchet de pe lângă tribunal, dar aceștia nu pot investiga fraudele cu fonduri UE, ci doar dosarele penale privind fraudele intracomunitare în domeniul TVA reglementate prin Directiva (EU) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal. Modificarea competenței materiale a DNA nu poate fi făcută indirect, printr-o ordonanță de urgență privitoare la selecția unor procurori europeni, după cum nici promovarea unui procuror în structura DNA nu poate avea loc printr-o modalitate sui generis introdusă prin OUG 8, ca urmare a desemnării lui ca procuror european delegat.

Procedura de selecție a procurorilor europeni prevăzută de OUG 8/2019 demarează joi, 14 martie, când, potrivit Anunțului publicat pe site-ul Ministerului Justiției, este ultima zi pentru depunerea dosarelor de candidatură. Interviul candidaților este programat pentru perioada 18 – 22 martie la sediul Ministerului Justiției, unde ‘’comisia Toader – Savonea’’ va decide după bunul plac, cine vor fi procurorii europeni care vor trimite în judecată pe autorii fraudelor cu fonduri UE de peste 10 milioane de Euro. Cei doi specialiști în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, membri ai comisiei de selecție desemnați de către ministrul justiției, nu sunt cunoscuți public.

OUG nr.8/2019 se află încă în procedură parlamentară de adoptare, dar este întârziată în mod deliberat de către parlamentarii coaliției PSD-ALDE pentru a permite selecția discreționară și neconstituțională a procurorilor europeni. Senatorii Partidului Național Liberal din cadrul Comisiei Juridice a Senatului au semnalat public neregulile constituționale și de încălcare a Regulamentului Parchetului European încă de la adoptarea OUG 8 și au depus amendamente pentru corectarea soluțiilor legislative.

Solicit public, Primului Ministru Viorica Dăncilă să stopeze procedura de selecție a procurorilor europeni derulată de ministrul justiției și fie să abroge O.U.G. nr. 8/2019, fie să adopte o nouă ordonanță de urgență care să stabilească o procedură de selecție conformă cu Constituția României, legile în vigoare și cu Regulamentul Parchetului European, și o comisie de selecție din care să facă parte și procurori de rang înalt din cadrul Secției pentru procurori a CSM sau din Parchetul General, pentru a garanta un statut independent din punct de vedere funcțional și legal, viitorilor procurori europeni și procurori europeni delegați.

Iulia Scântei,
Senator PNL,
Membru al Comisiei Juridice a Senatului