Preşedintele PNL Ludovic Orban. În cadrul mecanismului semestrului european, Comisia Europeană elaborează un raport anual privitor la economia fiecărei ţări din UE. M-aş fi aşteptat din partea Guvernului să facă public draftul de raport pe care l-a primit şi la care trebuie să formuleze observaţii. Noi am obţinut acest draft de raport care are o parte consistentă referitoare la măsurile aberante cuprinse în OUG 114. Experţii europeni critică în termeni extrem de duri prevederile OUG 114 adoptată fără dezbatere publică, fără niciun avertisment, la finalul anului trecut.

Experţii europeni atrag atenţia că investiţiile private ar putea fi reduse, pentru că nerealizarea proiecţiilor bugetare iniţiale ale Guvernului în 2018 ar putea duce la impozite şi taxe noi în acest an, iar absenţa unui buget pe 2019 provoacă şi mai multă incertitudine şi instabilitate, exact ceea ce se întâmplă astăzi în România. În privinţa măsurilor care se referă la Pilonul II de pensii, raportul face următoarele observaţii: modificările aduse Pilonului II de pensii fac impredictibilă funcţionarea fondurilor private de pensii, le vor afecta negativ rezultatele financiare şi vor creşte riscul ieşirii administratorilor privaţi de pe piaţă.

Menţinerea prevederilor OUG 114 va duce la dispariţia Pilonului II de pensii. Din punctul nostru de vedere, este foarte clar că obiectivul real al modificărilor din OUG 114 este alungarea firmelor specializate în administrarea fondurilor private. Banii contribuabililor, care reprezintă aproape 11 miliarde de euro, vor ajunge pe mâna unor infractori, a unor hoţi profesionişti cum sunt Liviu Dragnea, Darius Vâlcov şi alţii, care vor ajunge practic în situaţia de a administra aceşti bani pe care vor să-i prăduiască în tot felul de proiecte, fără niciun fel de fundamentare economică. Prevederile din OUG 114 referitoare la fondurile private de pensii vor lăsa toţi cetăţenii activi astăzi, care contribuie la Pilonul II de pensii, fără dreptul la o pensie suplimentară decentă care să fie rezultatul contribuţiilor pe care le-au făcut în perioada activă a vieţii şi îi vor condamna la sărăcie atunci când vor ajunge la vârsta de pensionare.

PNL revine cu un mesaj categoric către Guvern: abrogaţi Ordonanţa 114. Treziţi-vă în ceasul al 12 lea şi renunţaţi la aceste taxe aberante, absurde, care nu fac altceva decât să distrugă cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi să ducă la dispariţia creşterii economice. În cazul în care Guvernul nu va accepta abrogarea acestei ordonanţe, imediat după adoptarea bugetului, PNL va solicita procedură de urgenţă pentru respingerea în Parlament a prevederilor OUG 114.

Sursa: https://www.agerpres.ro/politica/2019/02/08/orban-mesaj-catre-guvern-abrogati-oug-114-expertii-europeni-critica-in-termeni-duri-ordonanta–254890?fbclid=IwAR3HogQzkCYF1ZeUqLFGYZzvoM_RbW9hhbN3x9slVM_THQquZPWaClSyVWs