Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al #PNL: ℹ Cea mai bună dovadă că Ordonanța 114 este o mega prostie economică a guvernării #PSD – #ALDE este chiar modificarea ei printr-o altă ordonanță. Însă, propunerea de modificare a OUG 114 este departe a rezolva problemele deja create în economie și reprezintă cel mult o nouă vânzare de iluzii pentru populație.

Ceea ce face acum PSD – ALDE este să înlocuiască o mega-prostie cu mai multe prostii mai mici. Asta se întâmplă când niște analfabeți economici ca #Dragnea#Vâlcov și #Teodorovici guvernează cu ochelari de cal și nu vor să admită că cea mai bună soluție este abrogarea OUG114.

ℹ În sectorul bancar, în sfârșit este eliminată aberația economică cu taxarea activelor bancare în funcție de nivelul ROBOR dar este înlocuită cu un mecanism la fel de aberant de stabilire a unor ținte de creditare prin Hotărâre de Guvern.

Cu o gândire care l-ar face mândru și pe liderul suprem al Coreei de Nord, tripleta de coșmar Dragnea – Vâlcov – Teodorovici va stabili planurile de afaceri pentru companiile private din sectorul bancar prin HG, un mecanism greu de imaginat și de aplicat chiar și în cea mai socialistă economie planificată de stat.

ℹ Spaima numită #ROBOR, care a crescut de patru ori în ultimii doi ani din cauza inflației provocată de guvernarea iresponsabilă PSD – ALDE, va fi înlocuită cu iluzia unui nou indice bancar mai avantajos, calculat ca o medie a tranzacțiilor din piața interbancară.

Noul indice bancar va fi mult mai volatil, ceea ce-l va face mai puțin predictibil pentru contractele de credit pe termen lung, și nu există nicio garanție că va fi mai mic decât nivelul ROBOR pe toată perioada creditului.

În sectorul energetic, eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri doar pentru producția energetică pe cărbune este un ajutor de stat evident care se vede de la #Bruxelles iar o nouă procedură de infringement în energie este inevitabilă.

De altfel, Comisia Europeană a anunțat deja o procedură de infringement în ceea ce privește plafonarea prețurilor la gazele naturale pentru că încalcă prinicipiile pieței libere și aduce beneficii directe doar pentru anumiți băieți deștepți cu combinate chimice și Gazprom.

(❗) În fine, crima cu premeditare a Pilonului 2 continuă chiar și după modificarea OUG 114 pentru că obligația majorării capitalului social pentru administratorii de pensii private până la 10% din valoarea activelor a fost doar amânată până la 31 mai. Dacă se păstrează actualele condiții de majorare a capitalului, administratorii pensiilor private vor pleca din țară pentru că nu vor putea recupera investițiile decât în cel puțin 30 de ani.

↗️ Partidul Național Liberal a cerut abrogarea OUG 114, încă din primele zile de după adoptare, și continuăm să credem că cea mi bună soluție este abrogarea. Prostia PSD – ALDE în economie ne costă pe toți prin creșterea prețurilor și a ratelor bancare și trebuie să înceteze.

#AnalfabetiiPSD_ALDE #AbrogatiOUG114