Andronache Gabriel, deputat PNL: CCR a lovit în plin Guvernul! Pe legea privind indicatorii fiscal-bugetari Guvernul trebuie să adopte un nou proiect de lege pe care să-l trimită Parlamentului! REEXAMINAREA ÎN PARLAMENT A PROIECTULUI DECLARAT NECONSTITUȚIONAL ESTE IMBOSIBILĂ! În aceste condiții Bugetul României NU ARE FUNDAMENT LEGAL….până la adoptarea unei noi legi!
Singurul vinovat: dl. deputat PSD Liviu Dragnea care a depus un amendament care a dat peste cap procedura de adoptare a legii plafoanelor bugetare, încălcând principiile de formă în adoptarea legii, cu urmarea declarării legii ca neconstituțională, în ansamblul său

Într-o discuție avută cu colegul deputat PNL Bogdan Huțucă, vicepreședinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, și cu și cu colegul senator Florin Câțu, liderul Grupului Parlamentar Senatorial PNL despre decizia CCR de a declara neconstituțională legea plafoanelor fiscal bugetare pentru anul 2019, am ajuns la următoarele concluzii:
# legea plafoanelor pentru anul bugetar 2019 este fundamentul pe care trebuie să se construiască legea bugetului de stat; fără plafoane suntem fără buget.
# declararea ca neconstituțională a legii plafoanelor fiscal bugetare, în integralitatea sa, lasă bugetul în aer până la adoptarea unei noi legi a plafoanelor de către Parlament; printr-un mic artificiu CCR a declarat mai întâi legea bugetului de stat ca fiind constituțională, pentru ca ulterior să declare neconstituțională legea plafoanelor; dacă analiza inițial legea plafoanelor și o declara neconstituțională ar fi fost obligată să declare și legea bugetului de stat ca neconstituțională pentru ca se întemeia pe plafoane aflate în afara cadrului constituțional;
# legea plafoanelor fiind neconstituțională în ansamblul său GUVERNUL TREBUIE SĂ INIȚIEZE UN NOU PROIECT DE LEGE, urmând toată de consultare publică și procedura de adoptare în Guvern și apoi să-l trimită Parlamentului spre dezbatere și aprobare.
REEXAMINAREA PROIECTULUI DECLARAT NECONSTITUȚIONAL ESTE IMBOSIBILĂ, conform deciziilor CCR. Iată ce spune CCR în decizia nr.432/2018 „Așadar, procedura reexaminării nu poate fi aplicată când în discuție este un act normativ declarat neconstituțional în ansamblul său. Așa cum a arătat Curtea în jurisprudența sa, în acest caz legiuitorul nu poate acoperi viciul de constituționalitate constatat prin respectiva decizie de admitere prin procedura reexaminării, urmând a constata încetarea procesului legislativ, la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, fără a fi necesară declanșarea unei proceduri parlamentare distincte în acest sens.
Mai departe, este opțiunea legiuitorului dacă decide să mai legifereze în respectiva materie sau nu, iar dacă își menține voința de reglementare, atunci trebuie să o facă ab initio, în cadrul unui nou proces legislativ, cu parcurgerea tuturor etapelor sale specifice: înregistrarea unei inițiative legislative, însoțită de expunerea de motive, solicitarea și obținerea avizelor necesare, procedura întocmirii rapoartelor în comisiile de specialitate ale fiecărei Camere, dezbaterile și votul din fiecare Cameră, potrivit competenței stabilite de art. 75 din Constituție.”
# singurul vinovat de această situație este președintele PSD, dl. Liviu Dragnea care din orgoliu, nesuportând faptul că PNL a reușit să treacă amendamentul de dublare a alocațiilor pentru copiii, a depus un amendament diversionist la legea plafoanelor deja votată de Camera Deputaților, situație procedurală imposibil de încadrat în Constituție…consecința: legea a fost declarată neconstituțională, Curtea arătând că Președintele României a avut dreptate prin sesizarea de neconstituționalitate.
# din perspectiva celor arătate mai sus, Președintele României, în mod justificat a trimis în Parlament legea bugetului de stat; dacă nu ai indicatori privind veniturile, dacă nu ai plafoane cu privire la încadrarea în niște limite a cheltuielilor bugetare, dacă nu ai limită a deficitului, atunci cum construiești bugetul de stat? O întrebare cu un singur răspuns: Nu poți sa-l construiești decât dacă lași în așteptare legea bugetului și adopți mai întâi legea indicatorilor de venituri și a plafoanelor de cheltuieli, cum spune legea responsabilității fiscal-bugetare….este singura cale constituțională de adoptare a bugetului de stat.
Am concluzionat cu colegul Bogdan Huțucă și cu colegul Florin Câțu că probabil îl cam doare capul pe dl. deputat Liviu Dragnea, președinte PSD; nu a crezut că un amendament depus din orgoliu nestăpânit poate produce un deranj atât de mare prin votarea de două ori a aceleiași legi …vorba românului „unde dai (în legea plafoanelor)” și „unde crapă (în legea bugetului de stat)”!

foto: autorRudolf Fekete

Sursa:https://www.facebook.com/grupul.parlamentar.pnl.camera.deputatilor/