Raluca Turcan: Singurul lucru bun din acest buget adoptat atât de târziu este reprezentat de majorarea alocațiilor pentru copii pe care a impus-o Partidul Național Liberal, în ciuda opoziției inexplicabile a parlamentarilor PSD-ADLE.

Este păcat că majoritatea PSD – ALDE nu a tratat cu maximă seriozitate amendamentele propuse de opoziție, în special cele care privesc îmbunătățirea serviciilor de sănătate, generalizarea unor programe naționale pentru copiii – After-School și Masă la Școală – precum și deblocarea unor proiecte de autostrăzi, pe care oamenii le așteaptă de ani buni.

Bugetul a fost adoptat și nu putem spune că ne așteptăm la vreo schimbare majoră pentru români:

  • Spitalele vor continua să se scalde în mizerie și microbi și să fie locuri periculoase pentru pacienți;
  • Banii pentru medicamente se vor termina iarăși înainte de finalul anului;
  • Școlile vor fi condamnate la improvizații și lipsuri;
  • Cele peste 3000 de autorități locale din țară trec direct în subordinea lui Vâlcov, printr-un control total al bugetelor locale;
  • Autostrăzile și marile spitale regionale nu mai sunt nici măcar promisiuni scrise pe hârtie.

Dacă bugetul a fost trimis de Guvern în această formă improvizată, chiar și cu 3 luni de întârziere, majoritatea PSD-ALDE nu a avut nicio intenție să corecteze prin buget marile probleme pe care le are România.

Dacă acest buget are probleme de legalitate și constituționalitate, vina este exclusiv a parlamentarilor PSD-ALDE.

Dacă acest buget a fost construit pe baze șubrezite, pe manipularea prognozelor, cu consistente deformări ale veniturilor și cheltuielilor pentru anul 2019, vina este exclusiv a parlamentarilor PSD-ALDE.

Faptul că țara este blocată de aproape 2 luni este vina exclusiv a Guvernului și a majorității parlamentare PSD-ALDE, care nu s-au sinchisit să dea curs solicitării PNL de a dezbate bugetul mai devreme, în luna ianuarie.